Commentaar

3 reacties

‘Een tikkende tijdbom’

Afrikaanse Varkenspest zit erg dicht bij regio’s waar veel Duitsers en Nederlanders vakantie vieren.

Afrikaanse varkenspest rukt op richting Midden- en West-Europa. In Bulgarije heeft de uitbraak al Chinese proporties aangenomen. Een op de vijf varkens is er de afgelopen weken geruimd.

Ook in Servië zijn begin deze week vier uitbraken van Afrikaanse varkenspest bevestigd

Analisten vrezen voor het lot van de hele Bulgaarse varkensstapel van 650.000 dieren. Daarnaast blijft het virus sudderen en oplaaien in Oekraïne, Polen, Moldavië en de Baltische staten.

Afgelopen maandag zijn vier uitbraken bevestigd in Servië, in de omgeving van Belgrado. De regionale pers heeft het er al weken over. Het virus zit daar dus al even en heeft zich verspreid.

Virus al dicht bij vakantieadressen Nederlanders

Hiermee zit Afrikaanse Varkenspest erg dicht bij regio’s waar een paar miljoen Duitsers en Nederlanders vakantie vieren. Die nemen dat lekkere vakantieworstje mee als versnapering op de terugweg. Dat worstje gaat niet helemaal op, lijkt bedorven door de warmte en wordt dan weggegooid; een tikkende tijdbom.

Grenzen zijn er niet meer in Europa, controles alleen in naam. Ik ben sinds maart drie keer op Schiphol geland. Controles of waarschuwingen heb ik niet gezien.

In de VS, Canada en Nieuw-Zeeland moet je verklaren of je de afgelopen dagen bij landbouwdieren bent geweest

Bij landing in de VS, Canada en Nieuw-Zeeland gaan stewardessen rond met insectendodende sprays. Je moet verklaren of je de afgelopen dagen bij landbouwdieren bent geweest.

Heb je vers fruit, groenten, aardappelen of vlees(-waren) bij je? Bij een ‘ja’ wacht je een vriendelijk edoch stevig gesprek met de lokale NVWA-variant. Heb je wandelschoenen aan, dan kijkt die ‘NVWA‘er’ ook nog even of er geen zand in de profielzool zit.

Dát maakt burgers echt bewust van de risico’s. Want je zet wél je handtekening. En als je niet de waarheid verklaart, word je de toegang geweigerd. Dat schrikt af.

Laatste reacties

 • Gat

  Controles of waarschuwingen zijn er wel. Hier buurdorp staan langs provinciale weg richting belgië twee borden met waarschuwing avp virus.
  Let wel op. Het is brabant provincie die boeren liever kwijt is.
  De borden staan 8 meter van de weg, met een rij bomen er tussen en ze zijn ook nog schuin van de weg afgedraaid. Dat je eigenlijk niet opvalt.

 • Maas1

  De controles in bovengenoemde landen is al jaren en jaren het geval.Als je voedsel economie voedselveiligheid en dierengezondheid seriues neemt,zul je wel streng moeten controleren.
  Ook Nederland kan het nog,het is nog niet te laat!

 • husky

  @Maas1, Nederland doet dat niet, die heeft niks met boeren, alleen er tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.