Boerenblog

5 reacties

‘We gaan vervroegd met pensioen’

De kogel is door de kerk. Ons varkensbedrijf is in zijn totaliteit verkocht via rood-voor-rood.

Terwijl het Journaal verslag doet van het pensioenakkoord van de regering en de vakbonden nemen wij de beslissing om met vervroegd pensioen te gaan. Na 45 jaar werken mag dat ook wel een keer, vind ik. Ons varkensbedrijf is in zijn totaliteit verkocht. Dat is een enorme stap. We hebben er samen best over zitten peinzen.

Toen het Dekker niet zo snel lukte om een opvolger te vinden, ging hij naar de rood-voor-roodregeling kijken. Dan worden stallen gesloopt en mogen in plaats daarvan woningen worden gebouwd.
Toen het Dekker niet zo snel lukte om een opvolger te vinden, ging hij naar de rood-voor-roodregeling kijken. Dan worden stallen gesloopt en mogen in plaats daarvan woningen worden gebouwd.

Natuurlijk ga je niet over één nacht ijs. Ja, we zijn er echt aan toe om te stoppen met werken. We zijn moegestreden en de jaren gaan tellen. Ik word binnenkort 60 jaar en dat kan ik merken.

Als we vroeger druk waren, zette je de wekker op 5 uur. Net zolang tot het weer rustiger werd. Als ik dat nu doe, moet ik ’s middags echt wel even een powernap nemen.

Eerst gezocht naar jonge boer als opvolger

We hebben eerst geprobeerd om een jonge boer te vinden om het bedrijf in stand te houden. Maar de banken vragen 40% eigen vermogen en dat heeft een jonge ondernemer echt niet.

Wij zouden er risicodragend kapitaal in kunnen laten zitten om zo’n overname mogelijk te maken, maar dat doe je niet zo snel bij een vreemde. Daarbij speelt mee dat we het nog een beste poos moeten uitzingen tot we AOW krijgen.

Toen het niet zo snel lukte om een opvolger te vinden, ben ik gaan kijken naar de rood-voor-roodregeling. Dan worden de stallen gesloopt en mogen in plaats daarvan woningen worden gebouwd. Die bouwkavels leveren natuurlijk geld op.

Onze 6.500 m2 stal is genoeg om drie bouwkavels te verlenen, de gemeenteraad moet hier nog wel een klap op geven

Gelukkig hebben heel goede mensen om ons heen daarmee enorm geholpen. Eerst hadden we een gesprek met de vergunningverlener, de gemeente. Onze 6.500 m2 stal is genoeg om drie bouwkavels te verlenen. De gemeenteraad moet hier overigens nog een klap op geven.

Vervolgens hebben we de prijs van de drie bouwkavels bij de boerderij en de grond opgeteld en projectontwikkelaars gebeld met de vraag of ze interesse hadden. Dat resulteerde in de verkoop.

Wij hebben geen verstand van het vergunningentraject en de kans dat ik een foutje maak dat heel veel geld kost, was zeker aanwezig. Dat hebben we met deze deal uitgesloten.

Een dubbel gevoel

De schonegrondverklaring – die als enige nog roet in het eten had kunnen gooien – is inmiddels ook binnen. Dus niks kan oplevering op 1 mei 2020 meer in de weg staan. Het is fantastisch dat we langzamerhand zo kunnen stoppen. Maar het geeft ons óók een dubbel gevoel. We zijn blij én verdrietig.

In september stoppen we met insemineren en vervolgens lopen de stallen vanzelf leeg. Dan krijgen we naar verloop van tijd ook meer tijd voor de grote opruiming.

De hoge prijzen helpen momenteel, ik hoop echt dat dit voor de sector nog jaren zo blijft

We mogen de stalinrichting er allemaal uitverkopen. Ook dat past prima in het werkschema. Aan schoonmaken en slopen kunnen we dan onze tijd nuttig besteden.

Nu zijn we nog op zoek naar een woning. Mijn vrouw wil graag in het dorp wonen en ik wil eigenlijk een paard kunnen houden. Dus het zal wel een mix aan de dorpsrand worden.

We hebben best wat plannen om te gaan reizen en dan moet je eigenlijk vrij zijn om elk moment de deur achter je dicht te kunnen trekken. Ook de hoge prijzen helpen momenteel. Ik hoop echt dat het voor de sector nog jaren zo blijft.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  succes, hopelijk voor jullie of de projectontwikkelaar houd de gemeente zich aan zijn woord

 • el

  Mooi geregeld, succes!

 • Alco

  Toch wel opvallend dat dit artikel het meest gelezen is.

 • faeane

  Allemaal heel mooi om afbraak en pensioen gefinancierd te krijgen, maar is dat geen nieuw probleem scheppen huizenbouw in agrarisch gebied kunnen die burgers het voor de buren landbouwers helemaal verknallen

 • kalkar

  Triest eigenlijk dat er voor een prima varkensbedrijf geen kopers meer zijn. En die aspirant kopers die er zijn worden door de Rabo niet gefinanciert. 20 jaar geleden zou zo'n bedrijf binnen 1 week goed verkocht zijn. Zie hier het failliet van de Nederlandse varkenshouderij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.