Commentaar

8 reactieslaatste update:11 jul 2019

‘Tel je knopen, dan pas beslissen over stoppen’

De saneringsregeling lijkt redelijk goed uit te pakken. Raadpleeg wel een fiscalist.

Het was afgelopen week volle bak bij de informatieavond die Countus in Markelo organiseerde over de subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV). Ook in Mill was het erg druk op 10 juli. De presentaties verschillen voor Oost en Zuid (zie pdf’s onder dit artikel). Varkenshouders hebben er dus echt oren naar om te stoppen.

Het is voor iedere varkenshouder sowieso verstandig om de vraag te stellen: hoe verder met het bedrijf? Om zowel bij de financiële kant als de persoonlijke kant stil te staan. Het werk moet leuk zijn en energie geven. Als dat ontbreekt, is stoppen zeker te overwegen.

Vergoeding voor stallen is bekend

De hoofdlijnen van de regeling zijn duidelijk, de details komen de komende weken. Een belangrijk punt is nog de hoogte van de vergoeding voor de in te leveren varkensrechten. Die wordt begin augustus bekendgemaakt.

De tweede component, de vergoeding voor de restwaarde en het slopen van de stallen, is wél duidelijk, zelfs per maandleeftijd van de stallen. Die vergoeding bedraagt € 302 per vierkante meter staloppervlak bij een splinternieuwe nieuwe stal, € 243 bij een 10 jaar oude, € 152 bij een 25 jaar oude stal en € 61 bij een stal van 40 jaar of ouder. Dat laatste is ongeveer gelijk aan de sloopkosten.

Overigens kan de stopper in een aantal gemeenten in Oost mogelijk ook nog eens gebruikmaken van de rood-voor-roodregeling.

Zeugenhouderijen komen niet snel in aanmerking voor regeling

Iedereen in concentratiegebied Oost en Zuid kan intekenen. Bij overtekening gaat het geld naar sanering van de bedrijven die het meest geurbelastend zijn voor de omgeving. Een van de voorwaarden is een geurscore van minimaal 0,4. Nagenoeg alle vleesvarkensbedrijven hebben die, zeugenbedrijven willen daar nog wel eens onder blijven. Zit je als zeugenhouder ver van de bewoonde wereld, zonder buren op korte afstand, dan lijkt inschrijven nutteloos.

Al lijkt de vergoeding goed, praat eerst met fiscalist

De vergoeding is niet zo goudgerand als de allereerste Bevar, waar bedrijven dichtbij de ecologische hoofdstructuur tegen nieuwwaarde werden gesaneerd. Maar een vergoeding van, inclusief dierrechten, pak ’m beet € 275 per vierkante meter voor een 25 jaar oude stal, dat is toch wel goed geld. Die stal kostte destijds een € 350 per vierkante meter staloppervlak en is inmiddels afgeschreven. Sloopkosten eraf, dan blijft er altijd nog een belaste restopbrengst.

Dan komt de vraag wat netto na belasting resteert. Er zal wel stakingswinst zijn. Maar er zijn geheid nog wat compenseerbare verliezen over de laatste jaren en anders is een stakingskoopsom ook nog een optie die de directe belastingafdracht flink kan drukken.

Raadpleeg als potentiële stopper daarom eerst een fiscalist voor een handtekening te zetten.

Laatste reacties

 • massy

  Een beetje rechtsongelijkheid maar ja dat zijn we in nederland wel gewend waarom alleen in de overschotgebieden er zijn in andere gebieden misschien ook wel varkenshouders die warm gesaneerd willen worden.

 • porky power

  helemaal mee eens massy hier zittten in het noorden ook wel bedrijven die geen kant op kunnen met de buren er kort op

 • Han

  Nou ik ben geen stopper maar met de verwerkingspercentages voor verwerking zit daar toch ook duidelijk verschil.
  Daar hoor ik dan toch ook niks van.

 • f.p.zomer

  Altijd fijn goede raad.Zou er zelf niet aan gedacht hebben om de accountant te raadplegen.

 • Maas1

  Is er niet de mogelijkheid om alle boeren uit alle sectoren de mogelijkheid te geven om te stoppen, dan kunnen we er eindelijk een punt achter zetten.
  Het geld klotst toch tegen de dijken aan wat willen ze nog meer.Lijkt me wel een kans als je dan toch kringloop regionaal en C02 neutraal wilt lijkt me dit een uitgelezen kans voor de beleidsmakers,of loopt het land dan te snel leeg en moet dat gefaseert gebeuren om de uitstoot van de boeren elders te kunnen plaatsen. Het is natuurlijk wel een uitgelezen kans om dit land in een keer onder de kap te krijgen.

 • Ik heb ingeschreven voor de stoppersregeling ,maar woon niet in een opkoopgebied (gebied waar een stal overlast veroorzaakt) , dat betekend mijnsinziens dat de stoppersregeling in mijngeval eigenlijk niet nodig is , ik ga dus door ,en houd me aan de regels zoals vastgelegd in de mileuvergunning ,tevens geeft de overheid toe dat de verplichte luchtwasser niet werkt .

 • Maas1

  Het gaat er niet alleen meer om of een stal overlast veroorzaakt maar om vertrouwen wat om kan slaan in wantrouwen.
  Want laten we eerlijk zijn de boer is de politiek zat en de politiek zijn de boeren zat.
  Het gaat om wederzijds begrip een basis van vertrouwen waar je op verder kunt bouwen. Maar bij het huidige jaren langen politiek gaat het maar om een ding.Het kapitalistische stelsel waar alles voor wijken moet,zelfs de midden inkomens drijgen in armoede te vervallen.Ook boeren zijn burgers en staan ook midden in deze samenleving en zien net als ieder ander waar verdeel en heers regeert.De Mammon!

 • massy

  Han bij deze in die overschotgebieden hadden ze in mijn ogen nooit genoeg vandaar dat er daar veel meer verwerkt moest worden om de rest te compenseren dit heeft niets met de stoppers regeling te maken je ben varkenshouder in een overschot gebied of in een niet overschot gebied.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.