Redactieblog

4 reacties

‘Dak dicht maken, al schijnt nu de zon’

Investeren in financieel gezond varkensbedrijf om slechtere tijden door te kunnen komen.

Vooral zeugenhouders hebben een goed jaar. Er blijft geld over. Dat maakt blij als ondernemer en biedt tevens de mogelijkheid om te investeren. Daarbij is het allang niet meer zo dat alleen wordt gekeken naar groei. Dat stelt relatiemanager Robert Stienen van ABN Amro vast.

Als meer dieren nauwelijks extra geld opleveren, maar vooral meer risico’s, is het logischer te kijken naar alternatieven. Een daarvan is energieproductie. Zonnepanelen en varkens zijn een mooie combinatie, om maar eens iets te noemen.

Investeren kan ook in kwaliteit en samenwerking. In zoverre is het nogal onthutsend om te horen dat een aantal projecten om regionaal PRRS aan te pakken, stil ligt. De deelnemende varkenshouders van een project in Brabant blijken vooral met andere zaken druk dan met het verbeteren van de diergezondheid, vertelt de begeleidende dierenarts. In de Gelderse Vallei, aan de westflank van de Veluwe, is een PRRS-initiatief vastgelopen alvorens het goed en wel van de grond is gekomen. Verschil van inzicht over de aanpak leidde tot een vroegtijdig einde van het project in de Gelders Vallei, vertelt een van de betrokken veehouders.

Gezond vee vormt de basis van een financieel gezond bedrijf

Samenwerking is en blijft gewoon een lastig verhaal in de veehouderij, zo blijkt maar weer eens. Maar samenwerking is belangrijk om verder te komen. Stienen zegt dat hij hoopt dat er meer samenwerking komt. De bankman vindt dat de varkenshouderij af moet van cowboys die zeggen ‘ik wil niet samenwerken en er niet voor betalen’. Gezamenlijk iets oppakken kost in beginsel mogelijk geld. Desondanks is het nodig de lange termijn voor ogen te houden. Een goed plan levert op den duur geld op.

Investeren in bigkwaliteit is een ding dat op den duur geheid geld oplevert. Gezonde en vitale biggen mogen geen punt van discussie meer zijn, die verwacht de markt gewoon. In zoverre is het nu een prachtige gelegenheid om te investeren in bigkwaliteit.

Het gezegde het dak repareren terwijl de zon schijnt, is daarom van toepassing op de varkenshouderij. Investeren in quarantaine en adaptatie. Investeren in bigvitaliteit door de conditie van zeugen te monitoren en biggen te wegen. Dit zijn zomaar 2 voorbeelden die leiden tot betere biggen en die zich terug betalen. Zo wordt de basis gelegd voor de toekomst. Een varkensbedrijf dient immers in staat te zijn ook financieel slechte perioden zelf door te komen. Dat is veel kansrijker met gezond vee.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Een heel verhaal over gezond vee en dat dat moeite kost en maar één zinnetje over energie. Ik zou voor energie gaan. Panelen erop en klaar.

 • agratax.1

  @farmerbn. Zonnepanelen op het eerste gezicht een goede oplossing net als eens de asbestplaten -de oplossing- waren. Nu zijn ze de oorzaak van alles wat je ej vijand niet toewenst. Voor de zonnepanelen zou wel eens hetzelfde kunnen gaan gelden, op dit moment is een partij afgedankte panelen bij het afval inzamelingspunt van betreffende gemeente geweigerd. De heren hadden geen code voor deze rommel en konden het dus niet ontvangen. Laten we hopen dat met de goedbedoelde panelen niet de volgende generatie met een ongekend probleem op zadelen.

 • massy

  Maar zonnepanelen op daken waar vee in zit is net zo gevaarlijk als een luchtwasser dus wat wil je .

 • els

  Kunnen de ratten mooi achter gaan zitten/nestelen want die lopen overal over het dak.
  Ideaal voor deze knager en aan kabels geen gebrek.

Of registreer je om te kunnen reageren.