Redactieblog

7 reacties

‘Brandkast als oplossing’

De gevolgen van de PAS-uitspraak zijn alleen met euro’s te verhelpen.

Het Programma Aanpak Stikstof, PAS, is onderuitgegaan. Alle grote en prestigieuze projecten staan op losse schroeven, om maar te zwijgen over de procedures.

Er lopen al 630 juridische procedures tegen vergunningen die op grond van het PAS zijn verleend. Daarnaast zijn 3.300 meldingen gedaan, die nu dus waardeloos zijn. Een groot deel daarvan betreft de landbouw. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil ‘alles uit de kast halen’ om grote projecten, ondanks de uitspraak van de Raad van State, doorgang te laten vinden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat - Foto: ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat - Foto: ANP

Welke kast is de juiste om alles uit te halen?

Alles uit de kast halen? Wanneer hebben we voor het laatst zo een bestuurlijke en politieke betrokkenheid, wil en overtuiging gezien om een juridisch probleem op te lossen? Wat een doortastendheid!

Het klinkt allemaal heel mooi, maar ik vrees dat de oplossing veel eendimensionaler is. Alles uit de kast halen, in welke kast Cora gaat zoeken?

De boekenkast? Dat lijkt me weinig zinvol. Er zijn al zoveel boeken over de Habitatrichtlijn en het PAS geschreven en ongetwijfeld komt er nog veel papierwerk bij, nu er een bestuurlijk overleg, een Bewindsliedenoverleg en een interbestuurlijke commissie zijn opgericht. Al dat papierwerk is niet de beoogde snelle oplossing.

De bezemkast dan? Ook daar is weinig zinnigs uit te halen. Daarin zal Cora mogelijk een bezem en stoffer en blik vinden om de rotzooi op te ruimen waar we nu mee zitten, maar ook dat lost voor de toekomst weinig op. Ook met de kledingkast, waar ergens in een la nog een oude sok met wat spaargeld ligt, komen we er niet.

Naast geurscore speelt ook het stikstofprobleem

Er is maar een kast waar Cora iets aan heeft, en dat is de brandkast: het stikstofprobleem moet met veel euro’s worden opgelost. In zekere zin heeft men hier ook al een begin mee gemaakt. Vorige week werd bekend dat in het kader van de verduurzaming € 1 miljard naar de landbouw gaat in het kader van het klimaatakkoord. Naast gelden voor veenweidegebieden en glastuinbouw komt ook € 60 miljoen beschikbaar om varkenshouders vrijwillig te laten stoppen. Het gaat in feite om € 60 miljoen extra, want er was al € 120 miljoen beschikbaar op grond van het regeerakkoord. Er is dus grofweg € 180 miljoen beschikbaar voor een warme sanering van de varkenshouderij.

Het gaat dus om extra geld en, naar ik verwacht, ook om een groter bereik. In de concepttekst gaat het nog om een veehouderij met een zekere geurscore, maar het lijkt me zinvol tevens geld beschikbaar te stellen voor bedrijven met een bepaalde stikstofscore.

Is € 180 miljoen genoeg om doelen te halen?

De vraag is of de financiële tegemoetkoming die de regeling biedt, daadwerkelijk aantrekkelijk genoeg is om te stoppen als varkenshouder. Als de politiek werkelijk alles uit de kast wil trekken, dan zou het goed zijn de brandkast nog eens op zijn kop te houden en helemaal leeg te schudden. € 180 miljoen is veel geld, maar het is de vraag of het genoeg is om vanaf Lelystad te gaan vliegen en Max op Zandvoort de F1 te laten rijden.

Laatste reacties

 • kanaal

  we zijn de weg volledig kwijt ,we hebben een kast vol nuchtere mensen nodig.

 • farmerbn

  Als je volledig de weg kwijt bent kun je het best alleen maar rondjes rijden en dat doen ze dus dan maar in Zandvoort. Het is prachtig om te zien dat ze door die PAS-uitspraak niet alleen de boeren tegenzitten maar nu dus ook de gehele maatschappij.

 • info58

  Het is toch bijzonder dat de ministers zeggen het valt nog wel mee en we regelen wel wat terwijl ze weten dat het goed fout zit. Ze hebben nu eigenlijk hetzelfde probleem als de boeren die geconfronteerd worden een negatief advies mbt fibroniel en P rechten. Maar daar kun je de rekening niet meer neerleggen.

 • KFB

  Mooi geschreven Joost..
  Inderdaad farmer bn!

 • pinkeltje

  De overheid start grote projecten met vliegveld Lelystad als sprekend voorbeeld op de manier zoals sommige hotel ketens en ook andere grote bedrijven ook wel nieuwbouw plegen. Beginnen met bouwen en dan maar zien dat we er op termijn uit komen met de benodigde vergunningen. Met veel gedoe en eindeloze procedures is dat ook al vaak gelukt. De overheid verkeert in de luxe situatie dat ze er nog een schepje bovenop kan doen door het tot nationaal belang te bombarderen waardoor de wetten wel voor ingezetenen, maar niet voor de overheid zelf gelden. Er is eerder al meerdere keren door politici verklaard dat Schiphol toch wel erg belangrijk is voor onze nationale economie en dus gewoon kan uitbreiden. En landbouw is dat dan blijkbaar niet. In ieder geval is het wel een makkelijke prooi en daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt.

 • Alco

  @farmerbn. Het zal blijken dat "De maatschappij" betere belangenbehartigers heeft dan wij.
  Die van ons durven nog niet te zeggen dat voeding binnen een jaar saldeert, wat niet gezegd kan worden van de miljoenen jaren kringloop van brandstof slurpende hobby's.

 • De landbouw heeft de rechten , terwijl schiphol ,lelystad en andere grote projecten , de "hond in de pot vinden " de komende tijd zal blijken Hoe betrokken de VVD is met het midden en kleinbedrijf ,ze zullen steun zoeken bij de pvdd, en D66 ,maar is dat genoeg en juridische haalbaar .
  De staatskas zal open moeten ,om de PAS RECHTEN te vergaren ,lijkt me

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.