Redactieblog

5 reacties

‘Voor mest op maat is overal markt’

Maatwerk en ketenproductie is hip in de varkenshouderij. De Fransen zijn alweer een stap verder.

Ze hebben een mestketen op poten gezet. Deze is in oktober helemaal rond. Dan gaat een megavergister draaien om eerst nog gas te winnen uit de varkensmest, voordat die wordt gedroogd en tot korrels geperst. Bij de Franse mestketen wordt vanuit de afnemer gedacht. De varkensmest wordt dusdanig opgewaardeerd, zodat een product ontstaat met gegarandeerde gehalten. Voor elke afnemer en iedere teelt is een samenstelling beschikbaar. Coöperatie Cooperl is de spil in de keten. De coöperatie slacht ook varkens. Met gebruik van slachterij-afval zijn ze in staat 400 samenstellingen te leveren. Dat is meer dan nodig, want vooralsnog maakt Cooperl 150 verschillende meststoffen. Het gaat om mestkorrels met 90% droge stof op organische basis. Geen kunstmest, maar een product dat zich kan meten met kunstmest qua bemestingswaarde en samenstelling.

Boeren op basis van cijfers

Voor de afnemers ideaal. Deze gebruiken organische mest en weten gegarandeerd hoeveel mineralen ze toedienen. Dan kun je boeren op basis van cijfers. Dat wordt gewaardeerd. De Franse mestkorrels vinden tot diep in Afrika hun weg voor toediening op bananenplantages.

Mesten is niet de put leegrijden maar planten voeden

Wat 30 jaar geleden al gedoceerd werd op school is zodoende nog steeds actueel: mesten is niet de put leegrijden maar planten voeden. En een afnemer wil weten wat hij aanvoert anders is organische mest nauwelijks interessant. Cooperl voldoet aan deze basisregels met haar mestketen.

Voordelen voor varkenshouders

De Franse varkenshouders zijn gegarandeerd van hun mest af. Dat is het voordeel van deelnemen in de mestketen. Meedoen in de keten heeft meer pluspunten, ontdekken de Fransen. Bij de aanvraag van een vergunning of een financiering is het veel waard als naast de productiezijde ook de mestafzet is geregeld. Dat komt in eerste instantie professioneel over. Maar voor een financier wel een lekker idee als deze weet dat de mestafzet langere tijd is geregeld voor een afgesproken prijs. De begroting wordt daarmee alweer een stuk betrouwbaarder. Ten slotte geeft het als varkenshouder ook rust en is het een zorg minder als de mestafzet is vastgelegd.

Mest mag en hoeft geen dagelijkse zorg te zijn

Structurele oplossingen voor mest kunnen niet uitblijven. Dat is ook nodig om het draagvlak voor de varkenshouderij te vergroten. Mest zal geld blijven kosten in overschotgebieden. Maar een dagelijkse zorg mag en hoeft het niet te zijn.

Laatste reacties

 • Alco

  Mest moet gezien worden als het belangrijkste product van een dier.
  Mest houdt namelijk het hele eco systeem in stand.

 • Jan-Zonderland

  Vreemd dat die mestkorrels naar bananenplantages diep in Afrika gaan en de kali en fosfaat voor kunstmest uit Afrika gehaald worden. Ook niet echt "kringloop".

 • farmerbn

  Cooperl is eigenlijk agrifirm en vion samen. Dat zoiets bestaat is heel normaal in Frankrijk. De boekhouder van agrifirm hoeft zich dan geen zorgen te maken als de boer zijn voerrekening niet betaalt want die wordt bij het verkopen van de varkens gewoon ingehouden. Dat cooperl de dure mineralen uit het voer op deze manier weer goedkoop in handen krijgt is slim. Bij akkerbouwers die de mestkorrels niet vlot betalen kun je nu ook gewoon inhouden bij de graanverkoop. Echte "kringloop" inderdaad.

 • massy

  Als er meer grond is als mest is het altijd beter te regelen. hier in nederland is het net anders om meer mest dan grond en dit komt dan ook wel doordat hier minder per ha gereden mag worden.En de akkerbouwer vind dit beter kan hij geld toevragen. als het straks korrels zouden worden moet er ook betaald gaan worden.

 • agratax.1

  @Jan-Zonderland. De kringloop gedachte id niet meer dan een politiek speeltje. De ondernemers maken er een handelsspel van. Import en export lever geld op. Maar we kunnen ook zeggen het product is ZO GOED of ZO DUUR dat de Franse akkerbouwer het niet kan of wil gebruiken. Er wordt niet vermeld of er misschien eport subsidie op dit product zit uit ontwikkelingsoverwegingen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.