Redactieblog

11 reacties

‘Nare geur bij stopperbeleid varkenshouderij’

Stel, je bent varkenshouder en je wilt er eigenlijk wel mee stoppen. Je woont in Brabant en daar voel je je als varkenshouder zo langzamerhand een paria.

De mensen halen letterlijk de neus op voor je bedrijf en de actiegroepen staan als aasgieren om je heen.

Hoe goed je ook voor je dieren zorgt, je doet het nooit goed.

Is het niet Wakker Dier met subjectieve nare beelden, dat is het wel een groep mensen die protesteert tegen het vervoer van de varkens. Of ze hebben last van fijnstof, denken ze. Kortom, hoe goed je ook voor je dieren zorgt, je doet het nooit goed. Om maar niet te spreken over het provinciale bestuur van Noord-Brabant, met zijn bovenwettelijke maatregelen. Het wordt bijna onmogelijk gemaakt je bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.

Dit maakt dat je bedrijf vaak onverkoopbaar is. Jonge boeren kiezen steeds minder vaak voor het fijne beroep van varkenshouder. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze de prikkende veroordelende ogen van de omgeving zien.

Luchtwasser? Dan geen stoppersregeling

Dus ben je als varkenshouder blij dat er een stoppersregeling komt. Je hebt de balans opgemaakt. Geen opvolger en geen koper. Wat is er dan beter om via een redelijke stoppersregel afscheid te nemen van je bedrijf? Je kunt ook nog in je eigen huis blijven wonen. Prima toch?

Maar dan komt de regeling. Het blijkt dat je in een zone met geuroverlast moet wonen. Dat betekent dat binnen een straal van een kilometer woningen last van de geur van je bedrijf hebben. Stel dat het er maar een paar zijn. Je hebt je zaakjes goed op orde met een luchtwasser enzovoort. Daardoor hebben de burgerburen geen last. En dus kom je niet zo snel meer in aanmerking voor de stoppersregeling. Wie goed doet, ontmoet niet altijd goed.

Heb je een redelijk solitair bedrijf, dan kun je fluiten naar een warm afscheid via de regeling

Dat is de nare geur van de regeling, die niet voor iedereen binnen bereik is. Het hangt er ook nog vanaf of je buren hebt, die ook varkenshouder zijn. Samen veroorzaak je meer overlast. Dan heb je een grotere kans om geurproblemen te veroorzaken. Heb je een redelijk solitair bedrijf, dan kun je fluiten naar een warm afscheid via de regeling.

Een weeffout. Alle punten van onverkoopbaar, te veel bedrijven in Brabant, de hetze van de actievoerders enzovoort, blijven van toepassing. En toch geldt de regeling niet voor jou. Er klagen te weinig mensen over je. Zuur en niet goed.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Discriminatie, Willekeur!!!!!!

 • jfvanbruchem1

  heb je,je best gedaan om de stank te minderen ,stink je niet hard genoeg.

 • Bennie Stevelink

  Een oplossing kan zijn dat een boer die wil stoppen maar niet voor de regeling in aanmerking komt zijn bedrijf gaat ruilen met een boer die niet wil stoppen maar wel veel hinder veroorzaakt en er dus wel voor in aanmerking kan komen.

 • bankivahoen

  Diep triest om zo met mensen om te gaan die warempel ook nog zo gek zijn/ waren om de eerste levensbehoefte van mensen nl voedsel voor een habbekrats te produceren. Nou willen ze stoppen en zelfs dat is dus niet altijd mogelijk , de mentale martelgang is zelfs bijna niet te ontlopen. Maar aan alles komt een eind ook aan de Voedselproductie in Nederland, laatste generatie is bezig.

 • info@pov.nl

 • massy

  KOUDSANEREN dat is het ze hebben echt niets met je.

 • farmerbn

  Ga met bennie mee. Een varkenbedrijf die geen klagende buren heeft heeft toekomst.

 • hollandagri

  Iedereen kan nu met zijn of haar opmerkingen reageren op de internetconsultatie over deze regeling die open staat

 • agratax.1

  @farmerbn. Een bedrijf dat vandaag geen klagende buren heeft, heeft nauwelijks meer toekomst dan een bedrijf met klagers. Want we moeten ons bewust zijn, dat er morgen een nieuwe buurman kan komen, die dieren activist is of zegt last te hebben van jouw activiteiten en dan weet je het wel. Willen we dit voorkomen dan moeten we de vrijkomende huizen zelf opkopen en verhuren onder voorwaarden of beter slopen.

 • Als ze nou het geld van de regeling gebruiken voor de opkoop van varkensrechten in alle 3 regio's en dan naar rato van het aantal dieren /rechten per regio, wie heeft daar moeite mee ?

 • de rok regeling van de pov was ten minste een heldere en landelijke regeling deze opkoop door het ministerie is zo in mekaar gezet zodat er maar weinigen aan mee gaan doen denk ik en dan zegt de politiek zie je wel ze willen niet we kunnen ze net zo goed koud saneren door intrekken van rechten of vergunningen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.