Commentaar

22 reactieslaatste update:9 mei 2019

‘Diepterecord Chinese varkensstapel op komst’

Flink stijgende varkensprijzen en de vooruitzichten zijn top. Maar daarna?

Een derde van de Chinese varkensstapel is bezweken aan Afrikaanse varkenspest. Die van Vietnam en buurlanden gaan er ook aan. Binnenkort staat dus minstens een op de vijf van ’s werelds varkensplaatsen leeg.

China schreeuwt om varkensvlees. De Chinese overheid raamt nu al dat de binnenlandse prijzen de komende maanden nog eens ongeveer verdubbelen. Zij slaat in op de wereldmarkt om de binnenlandse inflatie, nu al 1% door duurder vlees, te dempen. Gevolg: de varkensprijzen gaan wereldwijd de lucht in. De Europese verwerkers waarschuwen de consument al voor duur varkensvlees. Kip zal meeliften, maar dat terzijde.

Geld verdienen

De komende 2 jaar is er dus goed geld te verdienen in de sector. Want China is nog lang niet opnieuw op stoom. De backyard-bedrijven, goed voor een derde tot de helft van de Chinese varkensproductie, slinkt al jaren door de toenemende welvaart en industrialisatie. Die plaatsen worden grotendeels niet herbevolkt, dat leren epidemieën elders ook. Alleen daardoor al zal het binnenlandse aanbod enkele jaren krap blijven.

Vanaf begin 2022 gaat China al weer fors minder importeren

Je kunt er vergif op innemen dat massaal nieuwbouw gaat plaatsvinden in China om die verdwijnende backyard te compenseren. En wel grootschalige nieuwbouw, gesloten bedrijven met 20.000 tot 100.000 zeugen. Want het beleid is er om qua voedselproductie nagenoeg geheel zelfvoorzienend te zijn. Het bouwen van dat soort bedrijven duurt een jaar. Herbevolking tot productie neemt ook een jaar – of het nou F1’s of F16’s zijn, doet er eerst niet toe. Tel daar nog maar een jaar bij op voordat de productie weer op het oude niveau is in China. Vanaf begin 2022 gaat China al weer fors minder importeren en zijn de topprijzen van de borden. Ze blijven dan nog wel een tijdje boven kostprijs.

Massaal afhaken

Ondertussen hebben de varkenshouders wereldwijd geïnvesteerd in extra productie. Laat dat eens 10% extra plaatsen betekenen. Dan is er eind 2022, medio 2023, wereldwijd 5 tot 10% overproductie. Dan gaat het van au en kelderen de prijzen tot er massaal afhakers zijn. Dat zullen niet de Chinezen zijn, want die krijgen wel staatssteun vanwege die drang tot zelfvoorziening.

Of het nu 2022, 2023 of 2024 wordt, extreem lage prijzen zijn in ieder geval op komst. Wie toch al denkt over stoppen, moet zijn knopen nu zeker tellen en een datum ergens in 2022 prikken om zijn laatste varkens te leveren. Dan pak je de goede prijzen nog lang mee, maar stop je niet in een prijsdal zoals we nog nooit eerder hebben gezien.

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  mischien breekt er in 2022 afrikaanse varkenspest in brazilie uit neimand weet dat

 • john***

  Uitdaging blijft toch voldoende goed personeel. Zonder dat hebben ook die megabedrijven geen lage kostprijs en kijken andere bedrijven wel uit voordat ze gaan groeien. Goed personeel is een wereldwijd probleem

 • melie

  Als er in Nederland 500 zeugen op één plaats worden gehouden gaan allerlei actiegroepen actief tekeer tegen de (grootschalligheid) wat doen ze als er in China 20 tot 100 duizend dieren op één plaats worden gehouden , hier ligt veel werk voor hen.

 • WGeverink

  Niks is slechter voor goede prijzen dan goede prijzen...

 • Gerrit Lammertink

  Ochoch, Bodde wat een rampspoed weer! Je moet profeet worden!
  Of het nou de melkveehouderij of de varkens zijn overal predik jij krimp in Nederland!
  Ergens mee besmet of zo??

 • kraats

  We leven nu in 2019..... Da's nog bijna 5 jaar verwijderd van 2024. Waar heeft die man het over ???

 • tinusje

  klopt bodde...graanprijzen daardoor ook lager voorlopig....

 • farmerbn

  Je hebt steeds een periode van ongeveer 7 jaar dat het goed gaat in de akkerbouw en minder in de veehouderij en andersom. Ik denk dat het nu de beurt is aan de veehouderij om lekker te profiteren.

 • boerke brabant

  snap de denkwijze van Bodde wel. Wanneer je in 2022 varkens hebt en de prijzen zijn heel erg laag, dan niet gaan klagen. Kijk verder dan je eigen erf. De prijzen worden gevormd op de wereldmarkt. Zo is het ook met de melk. Niet zeuren dat er niets te verdienen is met melken in een (halflege) stal van 8000 per plaats.
  Ik zie dit stukje dus niet als negatieve rampspoed maar als onderdeel van het ondernemersschap

 • varken23

  Voor stoppers een ideale mogelijkheid om eind dit jaar te stoppen. De kans is groot dat dit een goed jaar gaat worden. Meerdere jaren met hoge prijzen zou mooi zijn maar er zijn meer landen die hun productie opschroeven naar aanleiding van de toenemende vraag, niet alleen China.

 • Attie

  Precies boerke brabant, ga vooral voor versterken van het bedrijf ipv uitbreiden!

 • wimschaap

  als iedereen nu gewoon het zelfde blijven produceren zou verstandig zijn

 • Bennie Stevelink

  @wimschaap, dan moet je Pools leren spreken, want in Polen zitten de boeren die het hardst uitbreiden. Die moet je overtuigen dat niet te doen.

 • helderziende

  en ja hoor;ook bodde en companen hebben een glazen bol!!,ze kunnen nu al zeggen wat er in 2022 gebeurd,maar wat er over twee weken in nl gebeurd weten ze niet!,wat een gezwets.weet je hoe economie werkt:als het duur wordt krijg je ook verandering in de vraag,en omgekeerd.het gaat altijd net anders als dat men DENKT.de grote fout die meestal gemaakt wordt(ook door bodde) is dat als het allemaal zo blijft(aanbod naar beneden en zelfde vraag) het gruwelijk duur gaat worden.en dat gaat nou net nooit op.

 • farmerbn

  Mensen die precies weten wat de toekomst brengt kunnen erg veel geld verdienen en blijven dan geen chef bij de boerderij.

 • Gerrit Lammertink

  Farmerbn! Hij zit al 20 jaar bij boerderij, komt niet meer van zijn plek

 • farmerbn

  Prima toch? Was meer als stootje onder de gordel bedoeld.

 • Bennie Stevelink

  Het verhaal van Robert Bodde lijkt mij toch heel logisch in elkaar te steken. Ik begrijp niet welke problemen sommigen daar mee hebben.

 • helderziende

  inderdaad bennie!,lijkt.moet je de marktberichten op deze site even lezen,om 5 centen te stijgen doen ze er twee weken over,en een klaaaagzang,als je bodde moet geloven komt er een euro bij.Maar hij hoeft het niet te betalen,Daar zal de krux wel zitten!

 • eenvoudige boer

  Het zou zo maar kunnen dat we de komende 2 jaar meer gaan verdienen met de varkens dan de 20 jaar daaropvolgend. Maar niemand weet het.

 • Vhouder

  zoiets noemen ze een waarzegger staan vaak op de kermis

 • hatsieflatsie

  Wat een onzin van Bodde. Hij moet eens iets voorspellen waar ik wat aan heb anders kan ik de boerderij wel opzeggen. Waarom heeft hij in december niet voorspeld dat de vleesvarkens in mei 1,70 worden. Dan had ik mijn biggen in december niet goedkoop verkocht.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.