Boerenblog

2 reacties

‘Lijkt wel of vertrouwen in agrosector verdwijnt’

Hoop en vrees. De ‘angst’ van de periferie biedt kansen voor jongeren.

De agrarische beurzen waren tot voor enkele jaren echte familie-uitjes. Urenlang tussen de stands van bedrijven rondlopen samen met opa, die met de kleinkinderen meeging om pennen en emmers te verzamelen. Koffie drinken en over koetjes en kalfjes praten onder het genot van een biertje of jenever. Bier wordt nog volop gedronken, maar de periferie lijkt een zakelijker strategie te kiezen waarbij minder tijd is voor gepensioneerde agrariërs en waarbij de animo voor de Nederlandse beurs afneemt.

Andere vormen van marketing

Onlangs bezocht ik de Dutch Pork Expo in Venray. Waar we 10 jaar geleden nog 3 grote beurzen met in totaal 10 beursdagen hadden, is er nu nog maar 1 beurs over van 2 dagen. Ook het aantal standhouders neemt zienderogen af. Steeds meer bedrijven vinden het te duur om de krimpende Nederlandse markt te veroveren via de beurs en gaan over tot andere vormen van marketing. Er verdwijnt langzaam een stukje charme van de sector, maar de achterliggende gedachte is misschien nog wel erger. Het lijkt er namelijk op dat in de periferie het vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse agrarische sector verdwijnt.

Op het buitenland richten

De doodsteek voor de beurs is dat enkele bedrijven geen stand hebben maar wel fysiek aanwezig zijn en profiteren van de beurs, maar dat terzijde. De afwezigheid van bedrijven is niet alleen een besparing, het is in mijn ogen ook ‘angst’ voor de markt. Men richt zich meer op het buitenland en Nederland lijkt onvoldoende voor een goede omzet.

Als Europa vrij blijft van nieuwe uitbraken dan betekent dat 2 tot 3 jaar hoge prijzen

Afrikaanse varkenspest

De ‘angst’ merk ik niet alleen bij de periferie, maar ook bij boeren. Velen hebben moeite met de schommelende markt waarbij we binnen een half jaar tijd van het dal naar de piek springen of andersom. We leven momenteel in een bizarre situatie waarbij in Azië circa 200 miljoen varkens sterven aan Afrikaanse varkenspest. Een niet eerder vertoonde dodelijke golf van sterfte, die zich via Vietnam, Cambodja en Tibet over heel Azië uitspreid. De wereldwijde vleesproductie daalt met 10-15%. Als Europa vrij blijft van nieuwe uitbraken dan betekent dat 2 tot 3 jaar hoge prijzen.

Er zijn maar weinigen die in varkenssector geld willen stoppen

Hand op de knip houden

Maar wat gebeurt er daarna? En wat te doen met deze potentiële opbrengsten? Als je het op de man af vraagt, merk ik zowel op de beurs als elders dat er maar weinigen zijn die nog veel geld in de varkenshouderij durven en willen stoppen. Zowel groot als klein houdt de hand op de knip, stopt dit jaar nog of zet uitbreidingsplannen in de ijskast. De ‘angst’ van de periferie is mogelijk dus gegrond.

Risicospreiding

Ik geloof zelf ook in risicospreiding en zoek een bredere basis via investeringen in groene energie, in andere sectoren of in vastgoed. Daarbij zie ik de angst van anderen in de sector juist als een kans voor jonge ondernemers om verder te groeien en succesvol te zijn.

Laatste reacties

  • massy

    De uitbreidingsplannen als je ze hebt dan duurt dat veel te lang voordat je die gerealiseerd hebt en dan zijn de wetten al weer veranderd.dus wie durft daar dan nog aan te beginnen .

  • el

    Investeer ook in buffer!

Of registreer je om te kunnen reageren.