Redactieblog

6 reacties

‘Open deuren intrappen tijdens Voedsel1000-bijeenkomst’

400 mensen discussiëren over de toekomst van voedselvoorziening in Brabant, maar er komt niets zinnigs uit.

Vorige week hadden we hier in Brabant een eerste ’Voedsel1000’-bijeenkomst. Ruim 400 personen kwamen op het provinciehuis in Den Bosch bijeen om te praten over de toekomst van de voedselvoorziening in Brabant: hoe gaan we zorgen voor voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving? Uiteindelijk moet het praten over dit onderwerp leiden tot een zogenoemde Brabants Voedselbesluit. De 3 winnende voorstellen waren ‘een eerlijke voedselketen’, ‘binnen 5 jaar kringlooplandbouw’ en ‘een eerlijke prijs om circulariteit te bevorderen’.

Open deur

Dit is geen open deur, hier is de deur gewoonweg uit het kozijn getrapt. Het is alsof de G8 bij elkaar komt om te overleggen over een verhoging van de levensstandaard, en tot voorstellen komt als ‘meer economische groei’, ‘het vermijden van recessies’ en ‘minder werkeloosheid’. Of de VN komt bijeen om te vergaderen over wereldvrede en komt tot ‘het voeren van minder oorlog’, ‘bevordering van wereldwijde ontwapening’ en ‘het kweken van meer onderling begrip’.

Probleem al jarenlang bekend

Wat men in Den Bosch heeft gedacht is echt geen hogere wiskunde. De prijzen zijn gewoon te laag, of zo u wil de kosten zijn te hoog, om volledig aan het verlanglijstje van de overheid en maatschappij tegemoet te komen. Dit is in feite al jarenlang het probleem en als zodanig bekend, ook – en juist – in Brabant. In feite was dit al in 2013 tijdens het zogenaamde Brabantberaad een belangrijk punt.

Ook toen was duidelijk dat er iets moest veranderen aan de prijs en de keten

Toen werd er aan diverse tafels gesproken met verschillende partijen over de toekomst van de veehouderij en de voedselvoorziening. Ook toen was duidelijk dat er iets moest veranderen aan de prijs en de keten. Probleem was – onder meer – dat de supermarkten en het grootwinkelbedrijf na het eerste gesprek afhaakten. Bovendien moet deze problematiek, gelet op de aard van de betrokken regelgeving, op nationaal en niet op provinciaal niveau geregeld worden.

Niet serieus te nemen

Deze nieuwe exercitie met Voedsel1000 is toch echt niet serieus te nemen. Laten we eerlijk zijn, deze ideeën komen tot stand na slechts 1 dag in een lachwekkend format. In de ochtend vindt aan verschillende tafels van 8 personen een dialoog plaats, geleid door een zogenaamde tafelsecretaris.

Aan het einde van die ene dag, ligt er een groot aantal voorstellen over de toekomst van het Brabantse voedselsysteem

Uit die gesprekken ontstaan dan trefwoorden, gebaseerd op gedeelde visies en gezamenlijke doelen. Vanuit die trefwoorden, die in een woordwolk (serieus?) komen, bepalen de deelnemers met elkaar 10 thema’s, die in het middagdeel zijn uitgewerkt tot concrete plannen. En dan, aan het einde van die ene dag, ligt er een groot aantal voorstellen over de toekomst van het Brabantse voedselsysteem. De top 3 heb ik hiervoor al aangegeven.

Een waar zottenfeest

Als ik niet beter wist, zou ik denken dat het carnaval hier in het Zuiden half februari al was begonnen. Aan iedere tafel zit men te tonpraten onder regie van een lid van de Raad van Elf, de Nar zit de bijeenkomst voor en aan het eind gaat men ladderzat hossend in een lange polonaise de hal rond omdat men een geweldig motto heeft bedacht. Een waar zottenfeest. Alaaaaf!

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  Dikke duim.

 • G. Vos

  Als deelnemer aan het voedseldebat (inwoner en ex producent) wil ik graag reageren
  Van een advocaat mag je toch verwachten dat hij de feiten kent, voor hij iets op schrijft, bij deze meneer blijkbaar niet.
  Er was geen ochtend deel en de bijeenkomst was ook niet in het provinciehuis, maar in de Brabant hallen.
  Blijkbaar de klok wel horen luiden maar de klepel niet kunnen vinden...
  Over het uiteindelijk resultaat en wat het allemaal mag kosten, heb ik ook zo mijn twijfels. Wel positief was dat er begrip was voor elkaar ondanks de uiteenlopende meningen en dat is ook al heel wat.

 • Bennie Stevelink

  “De 3 winnende voorstellen waren ‘een eerlijke voedselketen’, ‘binnen 5 jaar kringlooplandbouw’ en ‘een eerlijke prijs om circulariteit te bevorderen’”.
  Als dit de winnende voorstellen waren hadden de deelnemers beter in huis kunnen blijven, ongeacht of het nu in het Provinciehuis of in de Brabanthallen was.
  Het woord “eerlijk” is in deze context van een kleuter-leuter niveau.
  Er bestaat geen “eerlijke prijs” of “eerlijke voedselketen”. Er bestaat alleen marktprijs en marktgedreven voedselketen.

  De werkelijke kern van het probleem bestaat eruit dat het platteland, wat eerst eenzijdig een productieruimte was voor de landbouw, nu in toenemende mate wordt opgeëist als leefruimte voor de bevolking. Dit dwingt de boeren tot een manier van produceren wat veel duurder is dan in het buitenland. Het goedkopere buitenlandse product kunnen we niet buiten houden door onze open markt. Daar komt bij dat het gros van de consumenten kiest voor fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs.

 • farmerbn

  Eens met bennie

 • Kelholt

  Ja, goed gesproken Bennie. Dat mag ook wel eens gezegd worden. :-p

 • boerkebrabant

  ik was er als producent ook. het word alleen maar moeilijker, zeker met een vals en vies spelend provincie bestuur,
  toch ben ik blij dat ik er was, en vele burgers heb kunnen vertellen dat de prijs die wij krijgen al 40 jaar gelijk is, terwijl veel van onze kosten blijven stijgen. daar keken veel mensen toch van op. ook over de vieze manier van besturen, met bewust onjuiste informatie naar buiten brengen en dan een plan om ons een kopje kleiner te maken erdoor te drukken, wekte verbazing.
  al met al, niet veel bereikt, maar ik denk dat er op een feestje toch nog wel eens door de deelnemers over gesproken word.
  onze boodschap blijven herhalen , dat helpt echt wel

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.