Commentaar

1 reactie

‘Groei en krimp in internationale varkenssector’

De productie gaat licht verschuiven, Nederlandse mesterij is het haasje.

In Brazilië, Spanje en Rusland is de varkenssector booming. Ze zullen de markten overnemen, want de kostprijs van het vlees is er laag. Tenminste, dat is wat analisten voorspellen.

Zo’n vaart gaat het echt niet lopen. Rond 1980 was het Verenigd Koninkrijk de wegwijzer en groeibriljant in varkensland. In de jaren 80 zou Bretagne het non plus ultra worden, later kwam Canada ook nog flink opzetten als beloofd varkensland. Na het vallen van de muur zouden Oost-Duitsland, Polen en Hongarije de varkenswereld veroveren. Hoe anders liep het.

Ondanks grootschalige bedrijven is China amper zelfvoorzienend

Feitelijk zijn het nog steeds dezelfde landen die qua productie binnen Europa de toon zetten: Denemarken, Duitsland en Nederland. Allemaal landen waar het houden van varkens in de genen zit. Dat is wat in de nieuwe gebieden ontbreekt en waardoor de varkenshouderij daar uiteindelijk keer op keer niet doorzet tot de voorspelde aantallen.

Extra vraag naar vlees vanuit China kan de huidige sores in de vleesprijzen verlichten

Op wereldschaal is China van eminent belang. De grootschalige bedrijven daar kunnen echter het wegvallen van de backyard-houderij met moeite compenseren. China is daardoor ternauwernood zelfvoorzienend. Die zelfvoorziening staat extra onder druk door de Afrikaanse varkenspest. Die breidt nog steeds hard uit, alleen vorige week al kwamen er 3 nieuwe OIE-meldingen van nieuwe haarden bij, allemaal van stevige bedrijven, allemaal in het oosten van het land waar ook het gros van de varkens zit. Extra vraag naar vlees vanuit China kan de huidige sores in de vleesprijzen verlichten. Dat is echter geen structurele verbetering.

Veel varkensrechten op de markt vanwege stoppende mesters

In Nederland en Duitsland houdt de varkenssector zeker toekomst, maar zal de komende jaren wel krimpen. De Duitse zeugenhouderij loopt achter op die in Nederland en Denemarken door de mest- en arbeidskosten en te geringe productie. Nederlandse vermeerderaars kunnen garen spinnen bij de krimp van de Duitse zeugenhouderij, maar de Denen zullen ook alles op alles zetten om die appetijtelijke markt over te nemen.

Een nog lager dan het huidige prijspeil van de varkensrechten gaat de markt wel beïnvloeden

De Nederlandse mesterij lijkt het haasje te zijn. Veel kleine mestbedrijven hebben via de stoppersregeling voorgesorteerd op beëindiging in de loop van dit jaar. Andere gooien de handdoek nu in de ring, murw gebeukt door jarenlange torenhoge mestafzetkosten en het ontbreken van meerwaarde bij de afzet. Ze hebben ingeteerd, vervangingsinvesteringen en schaalvergroting uitgesteld, zien de kostprijs oplopen en komen in een neerwaartse spiraal met uiteindelijk bedrijfsbeëindiging. Daardoor zullen in 2019 en 2020 veel varkensrechten op de markt komen. Daar is nauwelijks animo voor van groeiers. Een nog lager dan het huidige prijspeil van de varkensrechten gaat de markt wel beïnvloeden. Want veel mesters zullen liever doormodderen dan stoppen via faillissement.

Eén reactie

  • varken23

    De meeste van die kleine vleesvarkenshouders die gaan stoppen, hadden hun rechten in 2017 al verkocht toen ze duur waren. En vervolgens weer bij geleased voor de resterende jaren. Omdat voorspeld werd dat ze weer rap naar de 50-60 euro p recht zouden zakken, die voorspelling is niet uitgekomen. Mischien omdat het effect van afschaffing POR nog moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.