8 reacties

‘Varkens in Nood wil een mooie toekomst voor varkens en varkenshouders’

De huidige race to the bottom zal eindigen met een paar megabedrijven zonder dierenwelzijn, zonder ‘kringloop’ en zonder veel werkplezier, zegt Frederieke Schouten van Varkens in Nood (ViN). Alleen als de standaarden hoog zijn en vlees weer een luxeproduct met een eerlijke prijs wordt, is er toekomst voor varkenshouders.

In het artikel ‘Van Varkens in Nood win je nooit’ geeft redacteur Kees van Dooren aan dat wij van Varkens in Nood de varkenshouderij klem hebben en niet meer loslaten. Volgens deze auteur zien wij niet wat er aan vooruitgang wordt geboekt in de sector en wordt het hoog tijd voor overleg. Er mag volgens hem zeker tegengeluid zijn, maar het moet constructief zijn. En dat laatste, daar sta ik volledig achter.

Wij zijn niet tegen varkensboeren

Eerlijke prijs

Het zal u misschien verrassen, maar wij zijn niet tegen varkensboeren. We kijken in eerste instantie naar de dieren. We zien een toekomst voor ons met een compleet andere, kleinschalige, diervriendelijke – en daarmee ook boervriendelijke – varkenshouderij. Alléén als de standaarden hoog zijn en vlees weer een luxeproduct met een eerlijke prijs wordt, is er volgens ons een toekomst voor varkenshouders.

Geen familiebedrijven

De huidige race to the bottom, waarvoor boeren en dieren een te hoge prijs betalen, zal eindigen met een paar megabedrijven zonder familiebanden, zonder dierenwelzijn, zonder ‘kringloop’ en zonder veel werkplezier. Wij willen Nederland behoeden voor dit toekomstscenario.

Voorlichting

Vaak wordt gezegd: verbetering moet uit de markt komen. Maar hoe kan dat in hemelsnaam gebeuren als 70% van de productie naar het buitenland gaat? Volgens ons is deze opvatting een illusie. Daarom richten wij ons, naast de voorlichting voor consumenten, vaak op de overheid. We beseffen dat we ons daarmee niet populair maken onder varkenshouders, maar toch vinden we dat beide wegen bewandeld moeten worden, omdat anders een te groot deel van de vleessector te weinig stimulans heeft om te veranderen.

Positief over kleinere stappen die het dierenwelzijn vooruit helpen

Stoppen met couperen

En natuurlijk komt verandering niet van vandaag op morgen tot stand, en moeten varkenshouders in stappen vooruit. Liever zien we een grotere omschakeling, maar zonder druk van overheid en de markt is die niet te verwachten. Daarom zijn wij ook positief over kleinere stappen die het dierenwelzijn vooruit helpen. Zo zijn we heel blij met de groep boeren die nu stopt met couperen, en de ondernemers die investeren in losloopkraamhokken, zónder dat daar op dit moment ook maar een cent meer voor betaald wordt.

Nestmateriaal

Ook wij kunnen constructief samenwerken. Zo startten we afgelopen december de crowdfundingsactie voor jute doeken als nestmateriaal. Want ja, eigenlijk is dit wettelijk verplicht, maar er is natuurlijk een investering nodig om ermee te starten. Vrijwel alle varkenshouders die de doeken eenmaal gebruiken, blijven die ook gebruiken, omdat ze de voordelen voor de zeugen en de biggen zien.

Zo’n 20 dappere vermeerderaars doen dit jaar mee aan onze actie. We begrijpen dat samenwerking met Varkens in Nood niet voor de hand ligt, dus bij deze bedank ik graag deze boeren en boerinnen! We hebben nog jute en bevestigingsbeugels over, die we graag geven aan varkenshouders die kennis willen maken met het gebruik van nestmateriaal. Dit is dan ook een oproep aan vermeerderaars: wil je voor een jaar gratis juten doeken ontvangen en de bijbehorende bevestigingsbeugels? Stuur mij dan een mail op info@varkensinnood.nl.

Samenwerken

Samenwerken met Varkens in Nood, kan dat? Wij denken van wel. Al zullen we onder ogen moeten zien dat onze visies op wat varkens nodig hebben voorlopig nog erg ver uit elkaar liggen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  "Een luxeproduct met een eerlijke prijs". Dus wel voor rijke mensen en niet voor arme. Kijk daar kun je iets mee want vaak worden deze rakkers links genoemd maar deze zijn niet links! Varkensvlees alleen voor de rijken zegt ze. Echt, ze zegt het zelf.

 • varken23

  Ze formuleren hun 'doelstelling' op een zodanige manier zodat ze hun baantje zolang mogelijk kunnen uitoefenen. Ook varkens in nood eet van de primaire sector.

 • el

  De arme mensen eten bruine bonen?

 • john***

  eigenlijk zegt ze hetzelfde als geert wilders: 'sluit de grenzen' maar nu niet voor immigranten maar voor vlees..

 • Gat

  Als we made in china ook is minderen is ook beter voor milieu

 • agratax.1

  #el. Inderdaad eten ze bruine bonen waarvan de herkomst onduidelijk is en de teeltmethode al helemaal een grote vraag is. Wat wel duidelijk is "De prijs af boer ligt onder de reeele productiekosten, die een menswaardig bestaan voor de teler garanderen.

 • 6718

  Tot nu toe geven losloop kraamhokken eens zoveel sterfte en lange staarten geeft veel dierenleed tgv staartbijten,ook in stro hokken. Dus is het effect averechts

 • el

  Dan moet er weer gewaakt worden als een zeug gaat werpen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.