Redactieblog

7 reacties

‘Van Varkens in Nood win je nooit’

Actiegroep Varkens in Nood laat de varkenshouderij niet meer los. Het is echter tijd voor dialoog.

De dierenactivisten van Varkens in Nood (ViN) zijn het jaar actief gestart. Eerst beschuldigen ze de varkenssector ervan dat die miljoenen illegale varkens houdt. Vandaag claimen ze in een persbericht hun gelijk. Aanleiding is een varkenshouder in Deurne die de tel kwijt is. Na controle blijkt dat hij te veel varkens houdt. Quasi teleurgesteld laat Varkens in Nood weten dat zij ‘helaas’ toch gelijk hebben en er echt illegale varkens zijn.

Varkens in Nood zal tevreden terug kijken op hun actie. De beschuldiging aan het adres van de varkenssector van miljoenen zwarte varkens heeft landelijk het nieuws gehaald. De POV blijkt niet in staat de verdenkingen te weerleggen met een goede onderbouwing van biggenproductie. Dat kan eigenlijk niemand onderbouwen. De CBS-cijfers zijn immers geen garantie dat de Nederlandse biggen productie op 24,6 miljoen dieren per jaar zit.

Gelijk krijgen is belangrijker dan gelijk hebben

Gelijk hebben

De actie van ViN doet het imago van de varkenshouderij opnieuw geen goed. In veel media krijgt VIN gelijk. En gelijk krijgen is belangrijker dan gelijk hebben. Het beeld van veel burgers wordt bevestigd dat in varkenssector het nodige mis is. ViN wint dus, om in termen van winnen en verliezen te spreken. Voor de vele goedwillende varkenshouders is de werkwijze van ViN geen stimulans. Dat laten zij ook merken. Want er gebeuren wel degelijk mooie dingen in de sector. Er wordt gewerkt aan ‘echte’ emissiearme stallen zonder luchtwasser, aan gezonde varkens, aan meer dierenwelzijn, enzovoorts.
Lees verder onder de tweet.

Tijd voor dialoog

Het is daarom hoog tijd voor overleg. Telkens tegen de varkenshouderij aanschoppen is niet fair. De sector is geen multinational met veel geld en een leger adviseurs om zich te weren tegen activisten. Varkenshouders zijn door wetgeving en de markt ook min of meer in de positie beland waarin ze zitten. Daar verandering inbrengen is niet makkelijk. Veranderen zal gezamenlijk moeten, met steun van maatschappelijke organisaties. Er is niks mis met tegengeluid, maar dan bij voorkeur op constructieve wijze gebracht.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dit artikel van Kees van Dooren is geschreven vanuit de gedachte dat VIN wel een varkenshouderij zal accepteren als die maar aan bepaalde eisen voldoet. Daar zou dan overleg over gevoerd moeten worden. Dit is een misrekening: VIN wil niets anders dan de volledige afschaffing van de varkenshouderij. Dierwelzijn is de kapstok waar het aan opgehangen wordt.
  Ongeacht de welzijneisen waar de sector aan voldoet; VIN zal altijd nieuwe normen stellen waar de sector niet aan voldoet en hun een rechtvaardiging geeft om zo hard mogelijk tegen de sector te schoppen.

 • Snel

  Kees van Doorn dream on, met zulke anarchisten ga je toch niet om tafel. Het tij zal zich nog tegen hun keren als ze menen met inbraak en bedreigingen de boeren de maat te moeten nemen. Ze komen een keer de verkeerde tegen. Je zou haast gaan denken dat jij er ook een onderdeel van bent.

 • Saaman

  De stalbrand van vanavond bevestigt dat de intensieve varkenshouderij discutabel is. Bij brand kunnen de dieren geen kant op, van te voren staat vast dat ze niet gered kunnen worden. Ze zitten als ratten in de val. Ik houd mijn ogen niet droog bij de zoveelste brand waar zoveel dieren omkomen.
  Zolang de varkenssector altijd in de ontkenning blijft hangen terwijl er structureel echt zaken mis zijn (oa hoge biggensterfte; mestfraude etc), dan ontstaat er een steeds sterker wordende beweging in de samenleving die dit veehouderijsysteem niet langer accepteert. Dat zijn niet alleen een stelletje activisten, dat zijn weldenkende mensen met normen en waarden, die dieren als levend wezen zien. Varkens zijn niet louter productie eenheden of een klomp cellen.
  De drogreden van de sector 'de consument wil niet meer betalen', die vlieger gaat niet op. 80% van de varkens is niet eens voor de binnenlandse consument. Door de bulkproductie zijn er gewoon teveel varkens en dat zorgt voor lage prijzen. Een economische wet. Lage prijzen mogen nooit excuus zijn om niets te doen aan brandpreventie, biggensterfte etc. Daar mogen dieren niet de dupe van worden. Stop met de ontkenning, want ontkennen is een vorm van moreel faillissement.

 • Gerrit Lammertink

  @saaman, van netwerk Grondig?!

 • farmerbn

  Als een varkensschuur afbrandt moet de sector weg. Brandt een school af dan hoeven die niet allemaal weg. Best wel raar. Brand bij een varkensschuur wordt dus vals gebruikt om varkensstallen te sluiten. Eigenlijk elk argument wordt gebruikt om de veestapel te verkleinen. Klimaat, fijnstof, welzijn, enz

 • el

  De varkens houder zit ook als een rat in de val , vanwege de regelgeving !@ saaman.

 • 306lsa

  de discussie aangaan?? je kunt je ook eens afvragen waarom Pim Fortuin is dood geschoten ?? waarom ? ik denk omdat hij dan de discussie meestal won (op meerdere fronten) noem maar op ? en dat is natuurlijk heel vervelend geweest voor de tegenstander ? gevolg ........... vul maar in
  met de man van de SGP ook hele goede punten gevolg .......... vul maar in
  stel je gaat een discussie aan weet dan dat de tegenstander heeeeeeeeeeeeel gemeen is maar dan ook echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel gemeen !
  doet me aan het liedje van : lady gaga shallow , denken
  als je sommige mensen in discussie ziet gaan met de pvdD waarom ze vallen in het diepe ze dachten ??? (niet zo heel erg veel volgens mij ) maar ze komen ver van het ondiepe
  jammer dat we de mensen ook kwijt zijn geraakt die zo goed waren
  het is mijn eigen gedachte maar in NL is het dieren welzijn beter dan in ........... en wat gebeurd er als het uit NL gaat

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.