Commentaar

3 reacties

‘Afrikaanse varkenspest onvermijdelijk?’

Er zijn concrete acties mogelijk ter voorbereiding op het onvermijdelijke.

De Afrikaanse varkenspest heeft Nederland nog steeds niet bereikt. Duitsland en Denemarken zijn ook nog pestvrij. Maar in Zuid-België heeft het virus zich wel stevig genesteld in de wilde zwijnen en ook Frankrijk is er niet meer helemaal vrij van. De boodschap van deskundigen, deze week op een conferentie in Münster, is: blijven strijden. Maar tussen de regels door klinkt: vroeger of later komt het toch.

Voorbereiden op nare nieuwe werkelijkheid

Dit onder ogen zien is niet hetzelfde als accepteren dat het komt en de deur openzetten. Elk land moet allereerst blijven proberen het virus buiten de landsgrenzen te houden. Tegelijk doet de sector er goed aan zich voor te bereiden op de nare nieuwe werkelijkheid, vergelijkbaar met die van pluimveehouders die weten dat het (milde) vogelgriepvirus letterlijk uit de lucht kan komen vallen, omdat de wilde watervogels ermee besmet zijn.

Er is reden voor zorg, maar niet voor pessimisme

Het is goed mogelijk om houderijen virusvrij te houden, zelfs in een besmette omgeving. En als het misgaat, kan uitbannen uit de houderij ook. Dat is in de praktijk bewezen. Er is dus reden voor zorg, maar niet voor pessimisme.

Concrete acties

Er zijn concrete acties mogelijk ter voorbereiding op het onvermijdelijke. Ten eerste: (nog) meer aandacht voor biosecurity, zoals hekken en toegangscontroles op bedrijven. Ten tweede: de klanten in het buitenland vast duidelijk maken dat een besmet land niet betekent: besmette houderij.

Laatste reacties

 • Oké dan

  Wat bedoel je hier mee?
  "en ook Frankrijk is er niet meer helemaal vrij van"

 • arkova

  Hij insinueert alleen maar dat daar gerommeld wordt,zonder bewijs of van horen zeggen,dat is media.

 • Mtstermors1

  Hij heeft ook makkelijk praten. Loopt geen risico als het komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.