Redactieblog

2 reactieslaatste update:5 dec 2019

‘Wat mag PIA jou kosten?’

Voederconversie versus vaccinkosten én gemoedsrust: die afweging moet je als varkenshouder maken rond de ziekte PIA.

Elke vleesvarkenshouder baalt ervan als het een ronde wat minder gaat. Eigenlijk staat dat los van de prijzen. Je wilt gewoon makkelijk kunnen werken. Daarom is het goed om te kijken naar de factoren die mindere prestaties onder de varkens veroorzaken.

Een daarvan is Porcine Intestinale Adenomatose, kortweg PIA, ook bekend als tuinslangdarm. De bacterie die PIA veroorzaakt, Lawsonia intracellularis, houdt met name het laatste decennia steeds meer huis in de darmen van vleesvarkens.

Twee PIA-varianten: acuut en chronisch

PIA kent twee verschijningsvormen: acuut en chronisch – ook wel subklinisch genoemd. De laatste is niet altijd even duidelijk herkenbaar. De tekenen die er het meest op wijzen zijn vleesvarkens die niet groeien zoals verwacht en wat diarree in de hokken. Die diarree mis je makkelijk. Ja, waterige troep zie je. Maar als een varken meer een koeienvlaai produceert en dat netjes achterin het hok doet, zie je dat snel over het hoofd.

Zo staan je varkens ’s ochtends probleemloos hun ontbijt weg te werken en later op de dag ligt er ineens een dood in het hok

Over acute PIA zijn varkenshouders die het meegemaakt hebben het wel eens: dat doet pijn. Zo staan je varkens ’s ochtends probleemloos hun ontbijt weg te werken en later op de dag ligt er ineens een dood in het hok.

Frustrerend, en ook financieel pijnlijk. Want het zijn altijd nét die mooie, zware jongens die het loodje leggen

Frustrerend, en ook financieel pijnlijk. Want het zijn altijd nét die mooie, zware jongens die het loodje leggen. Niet verwonderlijk; dat zijn de goede groeiers en het lijkt erop dat juist die harde groeiers het eerst bezwijken aan PIA. Onder de huidige varkensprijzen is dan direct een kleine € 200 vervlogen. Dat doet serieus pijn.

Lees verder onder de foto.

Gezonde biggen die via drinkwater een vaccin tegen de ziekte PIA binnenkrijgen. - Foto: Koos Groenewold
Gezonde biggen die via drinkwater een vaccin tegen de ziekte PIA binnenkrijgen. - Foto: Koos Groenewold

Sturen op goede voeding en risico’s beperken

Sturen op goede voeding en beperken (liefst uitsluiten) van risicofactoren zijn de eerste slagen die bij PIA gemaakt kunnen worden. Steeds meer bedrijven kijken ook serieus naar vaccineren. Sinds vijftien jaar heeft Boehringer Ingelheim al een vaccin tegen PIA op de markt. Daar komt in februari een vaccin van MSD Animal Health bij. De vaccins verschillen wezenlijk in toediening en werking maar hebben één ding gemeen: ze drukken Lawsonia de kop in.

Ook bij PIA loont om het eens te rekenen wat PIA, in welke verschijningsvorm ook, het bedrijf kost, mét of zonder vaccineren

Nu zijn varkenshouders over het algemeen goede rekenaars. Ook bij PIA loont het eens te rekenen wat PIA, in welke verschijningsvorm ook, het bedrijf kost met of zonder vaccineren. De vaccinkosten liggen tussen de € 1 en € 1,75. Een verbetering van de voederconversie met 0,1 tot 0,2 na vaccinatie levert € 4 tot € 5 op. Dan is het zelfs bij een slachtprijs van € 1,50 per kilo rond te rekenen. En dan reken ik nog niet eens wat die halve tot hele procent meer uitval bij een acute PIA een bedrijf kan kosten. Om over onbetaal­bare gemoedsrust maar te zwijgen.

Laatste reacties

  • JG van het Hol

    Sinds ik een speciaal meel van de meelboer (AR) bijvoer is de pia verdwenen en het is goedkoper dan het mengvoer. Een cdi of brijvoerinstallatie is wel handig.

  • JG van het Hol

    Wel bijzonder dat een redacteur rundveehouderij een artikel over pia bij varkens schrijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.