Redactieblog

29 reacties

‘Warme sanering lonkt’

“Wat is er eigenlijk tegen een warme sanering?”, vraagt Hanna zich af. “We hebben, ook volgens het ‘Collectief-Aalthuizen’, een stikstofprobleem. Dat wordt mede opgelost als bedrijven stoppen.

We hebben geen perspectief op een beter verdienmodel. Zolang de grenzen open zijn, stromen de goedkoopste producten onze supermarkten binnen. Voor die prijzen kunnen wij niet produceren. Het aantal boeren zonder opvolgers stijgt elk jaar. Het aantal veehouderijbedrijven daalt in een fors tempo. Volgens opiniepeilers voelen veel boeren ervoor om te stoppen. Waarom dat proces niet versnellen?”

De oudere, mits royaal uitgekocht, kan richting pensioen gaan. Jonge boeren, aan het begin van hun werkzame leven, kunnen kiezen voor een ander bestaan. Voor velen misschien wel het beste

Weinig tegen in te brengen. Als dat op basis van vrijwilligheid gebeurt, kan het een welkome oplossing betekenen. Zowel voor oudere als jonge boeren. De oudere, mits royaal uitgekocht, kan richting pensioen gaan. Jonge boeren, aan het begin van hun werkzame leven, kunnen kiezen voor een ander bestaan. Voor velen misschien wel het beste.

Ook jonge boeren voelen zich ongelukkig bij de huidige knellende regelgeving

Ook jonge boeren voelen zich ongelukkig bij de huidige knellende regelgeving. Voor mensen die willen werken, liggen de banen voor het oprapen. Door nu te kiezen voor een andere toekomst kan het een gelukkiger leven inluiden.

‘Regeling moet royaal genoeg zijn’

“Vooral voor jonge boeren, die financieel zwaar zitten, is dit een prima oplossing”, beaamt Hanna. “De regeling om te stoppen zal dan wel zo royaal moeten zijn dat je schuldenvrij in je nieuwe leven kunt stappen. Liefst met een saldo op de bank.”

Als we nu in één jaar al 20% zouden doen, zijn we al mooi op weg in de richting van Tjeerd de Groot

“Goed idee”, vindt ook Hans. “De afname van het aantal bedrijven gaat toch door. Het is goed voor de structuur van de sector dat dit versneld gaat. Waarom niet in één jaar 20%, in plaats van de 5% per jaar nu?”

Ik realiseer me dat we dan Tjeerd de Groot van D66 wel bijzonder plezieren. Die wilde de veestapel halveren. Daar was ik fel op tegen. Als we nu in één jaar al 20% zouden gaan doen, zijn we al mooi op weg in de richting van Tjeerd.

“Tjeerd de Groot had als doelstelling de veestapel te halveren”, wijst Hanna mij terecht. “Een warme sanering helpt om de problemen op te lossen. Dat is totaal anders.”

Waarvan akte.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Je zou zeggen dat het is over genomen uit het programmablad van Gr. Links .Een voortdurende ondermijning van de Nederlandse landbouw.

 • Kelholt

  Ook Hanna snapt het niet: "Zolang de grenzen open zijn, stromen de goedkoopste producten onze supermarkten binnen. Voor die prijzen kunnen wij niet produceren. "
  Voor die prijzen produceren wij al jaren Hanna en leveren we ook nog producten van de hoogste kwaliteit en met de laagste milieu footprint ter wereld. Maar het is nooit goed genoeg. Keer op keer worden er weer onzinnige niet werkende regels bedacht waar wij aan moeten voldoen en die onze kostprijs verhogen. DAAROM is voor veel boeren de schik d'r af en staan veel jongeren ook niet te springen om het bedrijf over te nemen.
  Beter ga je in de politiek. Handje ophouden en je ontvangt 37.000 euro voor niets doen en 4.900 euro aan reiskosten vergoeding en je lacht al die tweelingfraudeboeren (althans volgens Carola Schouten) en kinderopvangfraudeurs (althans volgens Menno Snel) keihard in het gezicht uit.

 • sjoerddehoop1

  Wat is warme sanering.......
  In de afgelopen decennia is iedere 20 jaar de sector in aantal bedrijven gehalveerd. Vanaf 1960 tot 2020 is bijvoorbeeld het aantal bedrijven met melkvee gedaald naar 13% van 60 jaar geleden.
  Als we nu nog één zo'n rondje gaan doen dan zijn we net als in Denemarken aan de ondergrens gekomen met veel gespecialiseerde zwaar gefinancierde bedrijven waar robots of Oost Europese werknemers het werk doen en waar de boer óf de boerin een betaald baan buiten het bedrijf heeft.
  Het is natuurlijk wel de vraag of dat een goede ontwikkeling voor de leefbaarheid van het platteland.
  Tegelijk zien we ook een stijging van allerlei nieuwe parttime boer/burgers in de vorm van paarden- of schapenhoudende plattelandsbewoners met groentetuinen en fruitboompjes voor de biodiversiteit.

 • agratax(1)

  @sjoerddehoop1. Ik ken een jong stel in de buurt, die samen buitenshuis werken om hun melkveebedrijf van de verdrinkingsdood te redden. Dit betekent dus 4 banen voor 2 mensen en dat 7 dagen per week en 52 weken per jaar, geen tijd voor vrijetijd en kinderen. Willen we zo de BV Nederland aan voldoende goedkoop eten en veel recreatie mogelijkheden helpen als landbouw? Lijkt me niet een gezonde toestand. Dan maar liever een warme sanering waarbij de overheid een nieuw begin mogelijk maakt voor de jongeren en de ouderen een pensioen garandeert of voldoende kapitaal om een zorgeloze oude dag te hebben. Waartoe dit door GL en andere eco partijen gewenst beleid zal leiden zal de tijd leren, voor de boer is het zaak er zo goed mogelijk uit te springen en zich niet langer als oplosser van Randstedelijke problemen te laten gebruiken/misbruiken.

 • Zuperboer

  @agratax(1); t Gaat toch niet om een sanering. Waar t volgens mij in de kern om draait op dit moment is dat mensen als Dijkhoff en Snel(Kwiebus ontspringt trouwens voortdurend de dans, die heeft de beste carriereplanning) laten zien wat het volk naar het Malieveld brengt. Er is een vreemde situatie gaande in Europa. Geert Mak kan er goed over vertellen en deze van huis uit linkse jongen heeft heel veel voortschrijdend inzicht opgedaan de laatse jaren. Vanochtend voorop de Telegraaf: Een kunstwerk van een banaan vastgeplakt met een stuk ductape; verkocht voor 120.000 Euro. Dit soort uitspattingen zag je voor 1916 en voor 1933 ook in Europa. Het etablishment is de weg kwijt (Andrew c.s.) Het ligt helaas in de lijn der verwachting dat het Europese volk in strijd zal geraken met haar politieke bestuurders. Alleen échte leiders die voelen dat het zo niet langer kan kunnen deze situatie keren. En om terug te keren naar landbouw. Als je bij voortduring je eigen landbouw kastijdt met regels en gesubsidieerde voedselimport toelaat die niet aan die regels voldoet dan ben je je eigen volk aan het testen. Of beter nog....uitdagen.

 • farmerbn

  Als er daadwerkelijk veel boeren zich warm laten saneren moet je oppassen dat aandelen en cooperaties dik in waarde zullen dalen. Stel dus ook je geld in die bedrijven veilig en wacht niet totdat alles in elkaar zakt. Geldt ook voor blijvend grasland. Als de Nederlandse landbouw inzakt gaat de rabo mee.

 • ghsmale

  Als de boeren het land zijn uitgejaagd,
  en deze stikstof ruimte is "opgebouwd".
  welke doelgroep is er dan aan de beurt????
  Stoppen deze waanzin. het gaat zo langzamerhand nergens meer over.
  Papieren maffia praktijken.

 • wimschaap

  volkomen mee eens; tjeerd de groot opsluiten en jesse klver ook en op water en broods zetten

 • Alco

  @Vergaderboer heeft ook afgedaan.
  Met dit soort volk komt ons land in versnelde verloedering.
  Heel veel snappen niet dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • Bennie Stevelink

  De helft van de intensieve veehouderij saneren vond ik helemaal niet zo’n verkeerd idee van Tjeerd de Groot. Door de hoge veedichtheid hebben we een torenhoge kostprijs. Dat is met de toenemende concurrentie uit Oost Europa niet vol te houden. Door de helft uit de markt te nemen is het mestoverschot verdwenen en is de kostprijs voor de blijvende boeren een stuk lager.

  Op Melkweb heb ik dit ook al wel eens geschreven, maar werd niet door iedereen begrepen.

  Wat dat “verdienen” betreft @Alco; bij een te hoge veedichtheid verdient de boer niets meer. De enigste die dan goed verdient is de periferie zoals, mestintermediairs, installatiebedrijven, transportbedrijven en grondeigenaren.

 • massy

  Bennie ,als je er zelf dan eens mee begint dan volgen er misschien nog wel een deel.

 • famboenink@hetnet.nl

  wel intresant dat er zelfs boeren zijn die denken dat niet vakmanschap marktomstandigheden infrastructuur veel geld lenen
  bepalend zijn voor de kostprijs maar het aantal stuks vee in nederland ?
  als kees koolen 2 miljoen melk koetjes in brazilie wil houden
  nou zal die ook wel een hoge kostprijs krijgen
  volgens die theorie of zie ik dat verkeerd ?

 • Alco

  @Bennie. Hoe vaak heb ik al wel niet geschreven dat het moet gaan zoals het giet.
  Grondgebonden bedrijven hebben nergens last van.
  Het mestprobleem is ook nog eens een bureaucratisch probleem. Plafond en normen. In feite is er helemaal geen overschot. Het zit wel in de verkeerde gebieden.
  Daarnaast is het bedoelde van Tjeerd gericht op de uitstoot op natuur.
  Ook is nog eens de helft uit de markt nemen onbetaalbaar en bij wie komt de grond terecht. Kortom totaal geen ruimte meer voor mest.
  maar dus wel wordt hiermee de ondergang van BV Nederland in gang gezet.

 • agratax(1)

  @Zuperboer. Ik heb geen mensen aangevallen in mijn verhaal zoals jij doet met noemen van namen. Ik heb me neer gelegd bij het feit dat de mensen die de burger zouden moeten beschermen hun krachten gebruiken om de natuur / klimaat te beschermen over de rug van de mensen, de mensen die ze bang maken met dood en verderf als de kiezer niet meegaat in hun beleid, hoe krom en ondoordacht ook.
  Dat er wat gaande is, moet duidelijk zijn, maar om daar je voedselproducenten alleen voor te laten opdraaien, zint me niet. Dat Geert Mak veel van Europa heeft gezien door zijn bril heeft weinig te maken met Natura 2000 postzegeltjes in Nederland. Dat bijna alle landen ter wereld zich achter de klimaat plannen schaart is prachtig, alleen ze lossen de problemen op hun eigen wijze op. De ene door zijn boeren te elimineren en de ander door zijn boeren letterlijk alle ruimte te geven voor productie van bio brandstof uit suikerriet en sojabonen of door houtkap. We zullen zien dat Nederland als voorloper bij de CO2 uitstoot (reeds in 1980 volledig aardgas) verliest. De landen die nu overgaan op aardgas maken hun CO2 reductie eenvoudig waar en eindigen op het punt waar wij moeten beginnen. Over deze verschillende startpunten hoor ik nog GL nog G.Mak of wie dan ook. Hier geldt "De laatsten zullen de eersten zijn en de eersten zullen de laatsten worden".

 • kleine boer

  bennie een boer uit de intensieve sector kan ook zeggen alle koeien boeren weg uit nederland en wij hebben de ruimte....

 • massy

  Ja kleine boer, dat is nu net wat ik bedoelde bennie kan ook stoppen krijgeen ander meer ruimte.

 • Kringloopboer

  Bennie had het helemaal niet over boeren uit 1of2 sectoren hij had het over intensieve veehouderij dat kan dus net zo goed een melkveehouder zijn met veel te veel koeien per/HA .
  Voor de rest kan ik me wel vinden in zijn commentaar. Van 14.33
  Gr kringloopboer

 • Bennie Stevelink

  @famboenink, dat zie je inderdaad helemaal verkeerd. Het gaat er niet om hoe intensief een bedrijf is maar hoe intensief de regio is. Als de veedichtheid in de regio zo hoog is dat je de mest in de wijde omgeving niet meer kunt plaatsen, voer van grote afstand moet aanvoeren en een luchtwasser moet plaatsen, lopen de kosten enorm op. Je kunt dan onmogelijk concurreren tegen boeren in een regio waar ze al die kosten niet hebben.

 • Bennie Stevelink

  @kleine zeik boer, een deel van de intensieve veehouderij heeft zowel qua mestplaatsing als veevoer geen binding met Nederlandse grond. Alleen de stal staat in Nederland. De kostprijs van deze bedrijven is vaak hoog met weinig of geen rendement. Maar liefst 40% wil graag stoppen als ze een goed bedrag kunnen beuren. Wat is er op tegen dat deze bedrijven een bedrag geboden wordt?
  Melkveebedrijven hebben vanwege de ruwvoer voorziening wel een binding met Nederlandse grond.

 • kleine boer

  bennie en dat rendement is er wel bij alle melkveehouders?

 • Kringloopboer

  Ook daar zullen bedrijven het moeilijk krijgen niet alleen met stikstof maar ook met co2.
  Maar bedrijven die zelfvoorzienend zijn weinig kunstmest strooien en weinig krachtvoer voeren .
  Maken naar mijn idee de meeste kans .
  Gr kringloopboer


 • Kringloopboer

  Heb nog een vraagje als de noodwet N nu sneuvelt in de eerste kamer wat zijn dan de gevolgen ????
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Zo nieuwsgierig hoe het bedrijf van kringloopboer er uitziet..??

 • Maas1

  De vee dichtheid zegt mij niets over een toren hoge kostprijs. De ene sector kun je niet zozeer spiegelen aan de ene sector nog aan de andere qua kostprijs en dergelijke. Het gaat meer over het ondernemerschap financiëel en boekhoudkundig inzicht of iets rendeert of niet.
  Vaak en veel komt er een discussie over mest en zijn kostprijs en daar gaan vele mee aan de haal, dat houd dan blijkbaar in dat die kostenpost veel en alles overtreft,blijkbaar.
  Het meest logische was geweest dat men eerst zijn mestafzet en of grondgebondenheid had geregeld alvorens te investeren in dieren en stallen.Dan had dit niet of minder gespeeld.

 • Kringloopboer

  Ja maas 1 dat laatste klopt .
  Maar de politiek hield geen woord toen in 2007 bekend werd dat in 2015 het quotum verviel .
  Hebben ze altijd gezegd GEEN GROND GEEN PRODUKTIE . Maar helaas de banken hadden toch wel met heel veel geld de onverantwoorde uitbreidingen gefinancierd .
  En met goedkeuring van LTO werd bij een hoop boeren de latente ruimte over gepompt .
  Met alle gevolgen van dien .
  Nu oppassen dat het niet nog een keer gebeurd.
  Gr kringloopboer

 • Gat

  Ben je gek maas! Enigste wat ze willen is je grond liefst voor niks! Al ben je grond gebonden. Draait gewoon om landje pik!
  En bennie! Denk jij echt dat 20% krimp oplossing mestprobleem is. Ze zullen links of rechtsom gebruiksnormen verlagen en mestproductie verhogen zodat er nog overschot blijft. Ze willen niet mestprobleem oplossen, want dat is leuk treitermiddel voor die zielige politieke partijen.

 • Maas1

  @Gat dat ben ik met je eens ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt, we worden bestuurd door technocraten en juristen die nooit met de poten in de klei hebben gestaan,ver van de werkelijkheid uit het veld. Het zou een zachte landing worden na het quotum tijdperk, ze kwamen met een monster,daar valt niet tegen te boeren.Het gedrocht uit de spelonken van Den Haag. En wederom komen ze nu met een boekhoudkundige truc in de vorm van stikstof.
  En we weten nu al wat de volgende zal zijn....Het houd vooralsnog niet op.
  Polderen werkt niet meer het Malieveld heeft nu die functie.

 • Kringloopboer

  Het verhuren van rechten zie ik als de beste oplossing zo kun je makkelijker aan de eisen voldoen en je hebt een extra instrument om aan de emmesie te voldoen .
  Vooral voor bedrijven die nu veel te intensief zijn bied het mogelijkheden .
  Maar ook voor bedrijven die vlak bij n2000 zitten.
  Ik snap niet dat er niet meer aandacht voor is om op korte termijn uit de problemen te komen .
  Gr kringloopboer

 • Maas1

  @Kringloopboer het wachten is op de Senaat de PvdA en de VVD in de 2e kamer hebben dit aangekaart.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.