Redactieblog

2 reacties

‘Vooral hopen dat Afrikaanse varkenspest wegblijft’

Een uitbraak van AVP in Duitsland geeft prijsdruk in de EU.

Bij varkenshandelaren en slachterijen neemt de onrust toe nu Afrikaanse varkenspest (AVP) steeds dichter Duitsland nadert. Deze week maakte de Poolse veterinaire dienst bekend dat een besmet zwijn is gevonden op 40 kilometer van Duitsland. Het virus zit ineens heel dichtbij het belangrijkste varkensvleesproducerende land in Europa.

Prijsdruk na uitbraak AVP in Duitsland

Iedereen in de sector kan zich wel een voorstelling maken van de gevolgen van AVP in Duitsland. Duitse vleesvarkenshouders importeren jaarlijks 4 miljoen Nederlandse biggen. De slachterijen krijgen jaarlijks ruim een miljoen Nederlandse varkens aan de haak. Mocht er een AVP-uitbraak komen in Duitsland, dan is het klaar met de levende export. Tegelijk kunnen Duitse slachterijen niet meer exporteren naar niet EU-landen. Al het Duitse varkensvlees blijft in Europa, hetgeen prijsdruk geeft.

Preventie is megabelangrijk

Insleep AVP vermijden

Dat de onrust groeit is niet meer dan logisch, want er bestaat geen middel dat garandeert dat Afrikaanse varkenspest wegblijft. Het verantwoordelijk ministerie in de Duitse deelstaat Brandenburg meldt dat ze alles op alles zetten om het virus te weren. Op een vergadering van branchevereniging Vee&Logistiek Nederland is deze week opgeroepen niet te verslappen, maar uiterst hygiënisch te blijven werken om insleep van AVP te vermijden. Preventie is megabelangrijk. Helaas toont het AVP-virus dat het rare sprongen maakt.

Lees ook: AVP blijft opschuiven richting Duitsland

Laatste reacties

  • Gat

    Ben maar heel zeker dat milieu organisaties of de nederlandse overheid ze dat heel graag zouden willen dat het hier komt.

  • KFB

    Daarom ook bizar dat de biggen duurder blijven worden , en dan niet met een euro....

Of registreer je om te kunnen reageren.