Commentaar

13 reacties

‘Bestuurders onbetrouwbaar’

Landbouw wil regels wijzigen tijdens het spel om ammoniak te cashen.

De Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv) is kristalhelder. Een deelnemer krijgt een vergoeding voor zijn varkensrechten en voor zijn stallen. Voorwaarde is sloop van de stallen en doorhalen van de vergunning – voor het varkensdeel – van zijn bedrijf. De regeling subsidieert alleen bedrijven die geurhinder veroorzaken. Wie het meest stinkt, heeft de grootste kans op toewijzing van de aanvraag. De verwachting is dat de regeling fors overtekend wordt.

Bestuurders: niet procederen. Laat de markt zijn werk doen

De regeling is medio 2016 al aangekondigd in het kader van het actieplan Vitalisering Varkenshouderij. In 2018 werd er € 120 miljoen voor uitgetrokken, later verhoogd naar 190 miljoen. De inhoud van de regeling kwam in augustus naar buiten en eind november kon het echt losgaan, vertraagd door de bijna traditionele staatssteun-discussie met Brussel bij stoppersregelingen.

Heel goede prijs voor varkensrechten

Over de vergoeding van de stallen is geen onvertogen woord gevallen, dus die is zeker niet matig. Voor de varkensrechten betaalt de minister een heel goede prijs – tenminste in regio ‘Zuid’. Daar betaalt ze ongeveer € 30 meer dan de gemiddelde prijs van de varkensrechten in 2019.

En nog is het niet genoeg. Het Landbouw Collectief heeft nu aangekondigd naar de rechter te stappen om af te dwingen dat de voorwaarden voor de Srv worden aangepast. De ammoniakrechten moeten buiten de opkoopregeling gaan vallen, ofwel: de varkenshouder moet die bovenop de Srv-betaling kunnen verkopen aan derden. Bijzonder, want dat vervallen van rechten was voor POV-voorzitter Linda Janssen begin december geen item.

Dit is de wereld op zijn kop. Eerst pleiten voor een opkoopregeling, akkoord gaan met de voorwaarden en daarna procederen omdat er mogelijk in de markt waarde ontstaat voor ammoniakrechten. Dat is wijzigen van spelregels tijdens de wedstrijd, iets waartegen bestuurders steevast fulmineren.

Procederen gaat alle perken te buiten

Beste bestuurders. Ik snap dat u opkomt voor uw achterban. Dat u varkenshouders een hogere beëindigingsvergoeding gunt. Dat doe ik ook. Maar het gaat alle perken te buiten om te procederen tegen een regeling waarover alleen maar positieve geluiden gaan en waarvoor – ondanks de huidige topsaldi in de varkenshouderij – een forse overtekening dreigt. Dan stel je je gewoon onbetrouwbaar op.

Alle deelnemers die ingaan op het subsidievoorstel tekenen vrijwillig, in het volle besef dat ze de ammoniakrechten om niet door moeten laten halen. Ze vinden de vergoeding dus afdoende. De enkele varkenshouder die denkt in de markt meer te kunnen beuren dan wat de overheid biedt, wordt niks in de weg gelegd. Dus bestuurders: niet procederen. Laat de markt zijn werk doen. Bij een nieuwe regeling mag ammoniak wel een item worden, bij deze niet meer.

Laatste reacties

 • ????

  Onbetrouwbare bestuurders ? Nou dat lijkt me nog wel duidelijk wie hier onbetrouwbaar is ! DAT IS DE OVERHEID !!

 • Tinus1

  Het overtekenen is puur door het treiterende beleid van de overheid. Iedereen die maar één rede kan verzinnen om te stoppen schrijft in. De vergoeding is zeer magertjes met alle misten en maren meegeteld. Maar op plekken kan het het net uit. Heeft de boer 30 jaar, en houd niks over. ....... die gouden bergen laat er maar af nadat je afgerekend hebt met de belasting..... ook over de evt. waarde stijging van je huis. Een werknemer die 30 jaar heeft kunnen sparen kun je niet ontslaan, of je moet een echte goude berg (afkoopsom) meegeven!!

 • Bennie Stevelink

  Het risico bestaat dat het Landbouw Collectief zichzelf buitenspel zet. Dat op een gegeven ogenblik beslissingen genomen worden zonder nog naar het collectief te luisteren. Dat risico ontstaat vooral als de FDF doorgaat met wegblokkades en de steun van de bevolking verliest.

 • farmerbn

  Iedereen procedeert. Naast de milieu-maffia (heel vaak gratis) nu dus ook steeds vaker de boeren. Laat die boeren gewoon procederen, want dat heeft boerderij de milieu-maffia ook steeds laten doen. Na een uitspraak is er meer duidelijkheid en kan ieder weer verder.

 • Als Calon op deze manier doorgaat zet ie zichzelf buitenspel en accepteren de boeren niet meer dat hij de zelfbenoemde gesprekspartner is van de overheid.

 • Alco

  Is het niet zo dat het Collectief tegen opkoop door de industrie e.d. is?
  Want dan krijg je als toekomstige boer een kapitaal krachtige sector tegen je. Waardoor je zelf uitbreiding wel kunt vergeten.

 • Bennie leest teveel linkse berichten

 • THEEUWES Mengvoeders

 • bpm

  Volledig met Tinus1 eens!! De saneringsregeling kan op wat plekken misschien net uit. Als er door gemeente flankerend beleid wordt toegepast door bijvoorbeeld rood voor rood dan kun je er misschien uit springen. Helaas zijn gemeenten op dit moment vaak niet zo scheutig met toezeggingen doen op dat gebied. Ik ben heel blij dat de POV op komt voor haar leden, zij doen tenminste waarvoor ze opgesteld staan, het behartigen van de belangen van de BOER!! En ik heb dan ook alle vertrouwen in Linda Janssen. Ik ken een andere club, die met een ietwat linkse voorzitter, die dat totaal uit het oog verloren is!! Blij dit ik lid af ben per 2020.
  En Bodde, dat van die topsaldi mag je wat mij betreft wel achterwege laten, er moet namelijk nog een mega gat gevuld worden met die topsaldi van jou!!

 • RonaldB

  De situatie is nogal veranderd in 2019
  Al eerder heeft mevrouw Janssen aangegeven de N niet voor niets weg te willen geven
  Grote blunder van de boerderij dat ze dat gemist hebben
  De feiten niet kennen en dan ook nog eens zo uithalen is een zeer bedenkelijke manier van propaganda verspreiden
  Ik krijg steeds meer de indruk dat onder andere de boerderij belang heeft bij het beschadigen van het collectief

 • EL

  Ze doen bij boerderij goed hun best om de boeren uit elkaar drijven! De overheid wacht rustig af!

 • kanaal

  overheid onbetrouwbaar bedoel je zeker.

 • helderziende

  de stikstof ruimte die met de sanering gepaard gaat is gewoon van de boer,vooral omdat de lagere overheden de keutel introkken toen ze zelf met euro"s over de brug moesten komen. dus maw,slopen mag je zelf helpen betalen.dus als de stikstof ruimte door de boer zelf verkocht kan worden,kan hij daarmee het slopen betalen,en laat hij de omgeving mooi opgeruimd achter.waar iedereen van geniet,incl de lagere overheden,waarvoor ze zelf niet wilde betalen..

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.