Redactieblog

1 reactie

‘Zakelijke vreugde over varkenspest in Azië’

Plat gezegd komt de Afrikaanse varkenspest die door Azië raast goed uit. Het zorgt hier voor een welkome meevaller en er is niks mis mee om daarmee, zakelijk gezien, blij te zijn.

De Afrikaanse varkenspest houdt op een ongekende manier huis. Hij raast op dit moment door China, Mongolië, Noord- en Zuid-Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, de Filipijnen en Cambodja.

Er wordt ten aanzien van de crisis in Zuidoost-Azie op dit moment gesproken over de grootste uitbraak van een dierziekte ooit. In juni 2019 stelden deskundigen dat het mogelijk om 10 miljoen varkens zou gaan, met de aantekening dat dat zou kunnen oplopen tot 200 miljoen dieren.

Lees verder onder de foto.

De voortrazende varkenspest in Azië betekent voor boeren in Nederland een zakelijke meevaller, betoogt columnist Joost de Rooij. - Foto: Fotostudio Atelier 68
De voortrazende varkenspest in Azië betekent voor boeren in Nederland een zakelijke meevaller, betoogt columnist Joost de Rooij. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Zo’n kwart van alle varkens in wereld sterft aan pest

Dit is vorige week bevestigd door Mark Schipp, de president van de Wereldorganisatie voor diergezondheid. Hij stelde dat ongeveer een kwart van alle varkens wereldwijd aan de ziekte zal sterven.

Hoe gaan getroffen landen varkenssector ‘herinrichten’?

Vorige week had ik over deze ontwikkelingen een discussie. Mijn gesprekspartner vroeg zich af hoe de wereld eruit zal zien ná deze crisis: hoe zullen de getroffen landen hun varkenssector ‘herinrichten’? Gaat de wereldwijde productie al dan niet naar het oorspronkelijke niveau? En wat zullen de prijzen dan gaan doen? Hij verkeerde in de stellige overtuiging dat de sector in Nederland in ieder geval op dit moment handenwringend en juichend naar de ellende in Azië kijkt.

Lees verder onder de foto.


  • Veterinair laboratoriumonderzoek van vleesmonsters van varkens met een verdenking van besmetting met varkenspest; in 1997-'98 worstelde Nederland met deze verwoestende veeziekte en de varkenshouderij draagt er nóg de lidtekens van. Dus al te veel leedvermaak over de nu voortrazende varkenspest in Azië is niet gepast, schrijft columnist Joost de Rooij. Maar dat die varkenspest in onze contreien nu voor een meevaller zorgt, daar mag je als boer best (zakelijk) blij om zijn. - Foto: ANP

    Veterinair laboratoriumonderzoek van vleesmonsters van varkens met een verdenking van besmetting met varkenspest; in 1997-'98 worstelde Nederland met deze verwoestende veeziekte en de varkenshouderij draagt er nóg de lidtekens van. Dus al te veel leedvermaak over de nu voortrazende varkenspest in Azië is niet gepast, schrijft columnist Joost de Rooij. Maar dat die varkenspest in onze contreien nu voor een meevaller zorgt, daar mag je als boer best (zakelijk) blij om zijn. - Foto: ANP

  • Ontsmettingmatten bij concert van de Achterhoekse rockgroep Normaal. Eind jaren negentig was dat nodig; toen kampte Nederland met varkenspest. - Foto: ANP

    Ontsmettingmatten bij concert van de Achterhoekse rockgroep Normaal. Eind jaren negentig was dat nodig; toen kampte Nederland met varkenspest. - Foto: ANP

De varkenspest komt, plat gezegd, goed uit; door die pest is de varkensprijs immers goed, en hij blijft stijgen

Natuurlijk komt de varkenspest, plat gezegd, zonder enige twijfel goed uit. Zeker als je let op de slechte jaren achter ons en de investeringen die, bijvoorbeeld vanwege de stikstofcrisis, in het verschiet liggen. Als gevolg van de pest is de varkensprijs immers goed. Hij blijft stijgen en is recentelijk door de grens van € 2 gegaan.

Ook voor de langere termijn kunnen de gevolgen positief zijn. Naar ik van diverse kenners heb begrepen zal de prijs weliswaar dalen, maar uiteindelijk ‘stabiliseren’ op een duidelijk hoger niveau dan vóór de crisis.

In veel Aziatische landen zal de kleinschalige varkenshouderij niet terugkeren en er zullen, met name in China, op een andere wijze varkens gehouden gaan worden. Grootschaliger en geconcentreerder, meer naar westers model. Dus ook onder strakke maatregelen, veterinaire eisen, toezicht et cetera. Duurder dus.

Varkenshouderij globaal meer naar level playing field

Uiteraard is dit maar een schatting: er zijn zodanig veel verschillende landen – en dus evenzovele culturen, economieën, regeringen – bij betrokken, dat het bij wijze van spreken ‘alle kanten uit kan’, maar dit scenario is zeer realistisch. En dat is goed nieuws. Het brengt wellicht de varkenshouderij op wereldniveau iets dichter bij een level playing field. De verschillen zijn nog ontzettend groot, maar deze uitbraak zal ongetwijfeld ook voor de toekomst goed zijn voor de concurrentiepositie van Nederland.

Zekere terughoudendheid bij leedvermaak is gepast

Natuurlijk is een crisis bij de concurrent in algemene zin welkom, maar om meerdere redenen past hier een zekere terughoudendheid. In de eerste plaats gaat het om levende have, in de tweede plaats zijn bij onszelf de littekens van de crisis 1997-1998 nog zichtbaar. Daar is de sector zich ook goed van bewust.

Er heerst een zakelijke vreugde vanwege een welkome meevaller. En daar is niets mis mee.

Eén reactie

  • Oké dan

    Als men er hier maar één ding van leert, dat eten op je bord is niet vanzelfsprekend is!

Of registreer je om te kunnen reageren.