Redactieblog

‘Hoe staat het met krulstaarten in 2030?’

De druk op varkenshouders om te stoppen met het couperen van varkensstaarten groeit.

De varkensstaart staat volop in de belangstelling. Anderhalve maand geleden schreef landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer dat het in 2030 afgelopen moet zijn met het routinematig couperen van varkensstaarten. Hoe heet de soep echt wordt gegeten, is nog afwachten. De brief is op dit punt niet duidelijk. De minister wil in ieder geval dat het reeds bestaande, Europese verbod op routinematig couperen daadwerkelijk tot minder couperen leidt.

Finse varkenshouders couperen niet meer

Voor de varkenshouderij heeft stoppen met couperen enorme impact. Dat blijkt wel na stalbezoeken en gesprekken met Finse varkenshouders en hun adviseurs. De Finnen weten er alles van. Zij mogen al sinds 2003 geen varkensstaarten meer inkorten. De sector in dit Scandinavische land heeft noodgedwongen een model ontwikkeld om varkens te houden met intacte staarten. Dat model ‘werkt redelijk goed’, zeggen ze daar.

Stoppen met couperen van staarten vraagt om een andere benadering van varkens houden

Eenmaal in Finland is heel snel duidelijk dat stoppen met couperen om een andere benadering van varkens houden vraagt. Met alleen extra afleidingsmateriaal in de hokken komt het niet goed. Om succesvol te stoppen met couperen moeten de dieren centraal staan en ontkomt de varkenshouder er niet aan zijn varkens dagelijks goed te observeren. Als de varkens namelijk op een of andere wijze stress tonen, kan het snel mis gaan en begint het staartbijten. Vooral voeding en klimaat zijn erg belangrijk om varkens tevreden te houden.

Stoppen met staarten inkorten ligt in het verschiet

Als het Europese coupeerverbod over tien jaar echt wordt gehandhaafd in Nederland heeft dat enorme impact op de varkenshouderij. Varkens houden met lange staarten wijkt op veel punten wezenlijk af van de huidige praktijk.

Het is echter niet realistisch om te verwachten dat het niet zo’n vaart zal lopen met een coupeerverbod. Alle signalen wijzen een andere kant uit. De Europese Commissie inspecteert de actieplannen om te stoppen met couperen die door de lidstaten zijn gemaakt. Schouten noemt een einddatum en de Tweede Kamer zal dit nauwlettend volgen. In Duitsland moeten varkenshouders een paar hokjes met krulstaartvarkens houden, of uitgebreid documenteren waarom het op hun bedrijf nog niet haalbaar is. Dergelijke signalen negeren is niet handig.

Stalbouw of verbouw? Houd rekening met krulstaarten in bedrijfsaanpassingen

Krulstaarten is daarom een onderwerp dat vanaf nu serieus aandacht vraagt en in het bijzonder als grote bedrijfsaanpassingen op stapel staan. Dan is het mogelijk om bij stalbouw of verbouw rekening te houden met het feit dat de staarten er ooit aan moeten blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.