ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenblog

5 reacties

‘Trots op de boerenacties’

In 1995 waren we het als boeren al zat, en nu nog steeds. De frustratie zit diep.

Het grote boerenprotest op 1 oktober was een groot succes. Geweldig, al die trekkers richting Den Haag, al die mensen op het Malieveld. Dat gevoel van eenheid, samen optrekken.

Ik wist wel dat de frustratie diep zat, maar zo’n opkomst had ik niet verwacht.

Terugdenken aan boerenacties van 1995 en ’96

Door de acties denk ik steeds vaker terug aan de acties van 1995 en 1996. Toen is er een cd uitgebracht met de toepasselijke titel ‘Wij zijn ’t zat’. Die cd draaide ik vaak in de auto, onze kinderen konden alle liedjes meezingen, nu nog steeds trouwens. Ik heb die cd nu weer aan staan in de auto. Onze kinderen zijn ondertussen het huis uit, maar de boeren zijn het nog steeds zat.

NVV en Wien van den Brink

Mijn man Evert was destijds nauw betrokken bij de organisatie van die acties. Hij kon me goed uitleggen wat er toen speelde. LTO maakte allerlei afspraken waar de leden het niet mee eens waren. Dit was aanleiding tot het ontstaan van de NVV met Wien van den Brink als grote leider. Toen een verliesnorm afgekondigd werd van maximaal 20 kilo fosfaat en 180 kilo stikstof, was de maat vol. De trekkers kwamen ook toen op de weg en de aangifte overschotheffing is twee jaar op rij door veel vee- en varkenshouders niet ingevoerd.

Mede door deze acties kwamen uiteindelijk financiële middelen om gerechtelijke procedures te starten tegen de generieke korting van een kwart van de varkensrechten. Daardoor is uiteindelijk maar 10% gekort.

Lees verder onder de foto.

Wijlen Wien van den Brink, in de jaren negentig een beroemd (en hier en daar berucht) boerenactievoerder. Actiekanon Van den Brink wist boeren te mobiliseren én motiveren. - Foto: Henk Riswick
Wijlen Wien van den Brink, in de jaren negentig een beroemd (en hier en daar berucht) boerenactievoerder. Actiekanon Van den Brink wist boeren te mobiliseren én motiveren. - Foto: Henk Riswick

Hetzelfde dreigt nu: generieke korting op dier- dan wel ammoniakrechten zonder vergoeding

Hetzelfde dreigt nu: generieke korting op dier- dan wel ammoniakrechten zonder vergoeding. Nu zou je mede door samen actie te voeren kunnen bereiken dat er ten minste een vergoeding komt. Als er dan toch gekort moet worden, zet er dan maar wat fatsoenlijks tegenover.

Het is supermooi om te zien dat alle sectoren nu samen optrekken. Iedereen pakt zijn rol

Een begin daarvoor is er. Het is supermooi om te zien dat alle sectoren nu samen optrekken. Iedereen pakt zijn rol en dat is waarschijnlijk ook de kracht. Als iedereen samen blijft werken en Agractie en FDF met elkaar de leiding nemen, zijn we tot veel in staat. Het belangrijkste is dat we elkaar vasthouden en er samen voor gaan.

Wat mij het meest is bijgebleven van de acties in 1995-’96, is de saamhorigheid

Wat mij het meest is bijgebleven van de acties in 1995-’96, is de saamhorigheid die ik toen voelde. Ook toen waren er fanatieke actievoerders en mensen die gematigder van aard waren. Hetzelfde zie ik nu weer en dat stemt mij positief. Het maakt ons als boeren sterk. ‘Den Haag’ kan niet meer om de boeren heen.

Lees verder onder de foto.

De boerenprotesten doen denken aan eerdere succesvolle boerenacties, schrijft columnist Carolien Hendrikx. Ze draait nu in de auto weer een cd met boerenactieliedjes uit de jaren negentig. - Foto: Alexandru G. STAVRICĂ op Unsplash
De boerenprotesten doen denken aan eerdere succesvolle boerenacties, schrijft columnist Carolien Hendrikx. Ze draait nu in de auto weer een cd met boerenactieliedjes uit de jaren negentig. - Foto: Alexandru G. STAVRICĂ op Unsplash

Actieliedjes

Voor mijn gevoel vindt er al een verandering in de manier van denken plaats bij veel burgers. In 1995 hadden we liedjes als symbool voor de acties die vandaag de dag nog steeds actueel zijn. De verbinding, het elkaar niet onderling afvallen. Dus hoewel we het na bijna 25 jaar nog steeds zat zijn, is er toch veel gebeurd. Zolang wij samen op blijven trekken en ons niet uit elkaar laten spelen, kunnen we ver komen. Mede dankzij iedereen die opkomt en zich inzet voor ons boerenbelang, ben ik nog steeds trots om boer te zijn.

Lees hier meer over de boerenacties.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dat er na al de acties van eind vorige eeuw niets in positieve zin is verandert. is een waarheid als een koe. Ik denk dat de tijd rijp is om samen met onze collega's in andere Euro staten tot een gezamenlijk actie plan te komen. Want niet alleen de Nederlandse boer lijdt onder het prijs juk van de zo gevierde Vrije Wereld Handel waarbij de voedselzekerheid op lange termijn niet gediend is. Produceren onder de kostprijs houdt een ondernemer niet eeuwig vol en zeker niet als er nog allerlei lokale kosten opdrijvende eisen van overheidswege bij komen. Als Brussel en Den Haag dit beleid nog een poosje volhouden is er van de Nederlandse landbouw als Voorloper weinig over. Kennelijk zitten onze Milieu Drammers te wachten op meer Natura 2000 en een kleiner aandeel in NBP uit landbouw en zijn periferie.

 • Alco

  @agratax.
  Deze demonstraties hebben niets te maken met prijsstelling.
  Het gaat maar om één ding.
  De beschuldigende vinger naar de landbouw.

 • Jan van de Voorde

  Vanuit christelijk perspectief steun ik acties die met solidariteit te maken hebben Via mijn schoonfamilie ken ik het boerenleven en de voormalige boerenleenbanken heel goed. Ik heb altijd geleerd respect te hebben voor zowel burgers, boeren en buitenlui Jammer dat veel boeren zich in de slachtofferrol laten manoeuvreren en van daar uit de laatste dagen een explosie van geweld hebben veroorzaakt In Amsterdam worden vredelievende jongeren die zorgen hebben over het milieu met het waterkanon weggejaagd en impulsieve boeren en zelfs christelijke boeren zijn trots op het bereikte resultaat bij de provincie Intimidatie levert vaak een korte termijn succes op en straks lijden ALLE boeren Ook de boeren die zich constructief hebben opgesteld Is saamhorigheid dan ook aan de orde of is het ieder voor zich en God voor ons allen ?

 • 306lsa

  Jan van de Voorde @ wel eens van de tempelreiniging gehoord Jezus was super kwaad over ...........

 • Mbmb

  Ach Jan, je begrijpt het duidelijk niet.,,lijden doen we al jaren en we hebben onszelf niet in de slachtofferrol 'gemanouvreerd' maar we zijn gewoon het slachtoffer. Eindelijk saamhorigheid en een breed gedragen statement. En wat nou éxplosie van geweld, vrijwel niets, alleen een deurtje en een hekje. Ik vind dat er juist enorm veel beheersing is van jarenlang getreiterde en afge*** boeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.