Commentaar

17 reacties

‘Wordt de ethische grens in de kraamstal overschreden?’

Debat biggensterfte houdt de sector een spiegel voor, want waar ligt de grens wat betreft toomgrootte per zeug?

Pakkender kan de kop niet: kraamstal én sterfhuis. NOS-actualiteitenprogramma Nieuwsuur ‘onthult’ cijfers over de biggensterfte. Jaarlijks sterven 5,3 miljoen biggen in de kraamstal. ‘Biggen bedoeld voor de slacht halen die slacht nooit’, meldt Nieuwsuur met gevoel voor drama.

POV-voorzitter wijst naar consument

Tegen zo’n berichtgeving is geen goed weerwoord mogelijk. En dat lukt ook niet. POV-voorzitter Linda Janssen struikelt in haar verweer over de kostprijs. Zij wijst de vinger richting consument. Als hij meer betaalt, is die ratrace in biggenproductie per zeug niet nodig. Zij heeft absoluut een punt, maar de vraag is of zij daarmee scoort. De discussie gaat veel dieper. Wordt hier niet een ethische grens overschreden?

Harde cijfers over biggensterfte

Terug naar de cijfers: in 2017 sterft 13,3% van de biggen in de kraamstal. En dat is veel meer dan de belofte uit 2008. De varkenshouderij zou de biggensterfte van 12,8% toen terugbrengen naar 10,5%. Nu ligt die maatschappelijke verontwaardiging niet direct in die 2 of 3%. Voor de burger is 4,2 miljoen dode biggen ook onbevattelijk veel. Het gaat wél over de ontwikkeling in cijfers. Nóg meer dode biggen. Neemt de sector de sterfte wel serieus? En die vraag is – of je hem leuk vindt, of niet – terecht.

Fokkerijorganisaties en voerfabrieken koketteren met hun technische resultaten

30 gespeende biggen per zeug per jaar

Agrovision meldt over 2017 een gemiddelde van 30 gespeende biggen per zeug per jaar. Daar gaat het om: gespeende biggen per zeug. Dit aantal stijgt nog jaarlijks. Fokkerijorganisaties en voerfabrieken koketteren met hun technische resultaten. Zeugen werpen al tot 20 biggen per worp. Koplopers in de varkenshouderij koersen op 40 gespeende biggen.

Kettingzeug, plofkip; discussie is niet nieuw

Dit is een knappe prestatie, maar hier zit tegelijkertijd ook de angel in de discussie over biggensterfte. Passeren wij niet de biologische grens? In een grotere toom zitten meer zwakke biggen. De zeug heeft niet genoeg spenen, en produceert eenvoudigweg ook te weinig melk. Neem je als varkenshouder de hoge uitval voor lief, zolang je maar meer biggen kunt afleveren? Tellen alleen de cijfers onder aan de streep? Hier krijgt de discussie ook een ethisch aspect.

Een dergelijke discussie is niet nieuw in de landbouw. De legbatterij, het kistkalf en de kettingzeug, wij zijn het er allemaal over eens dat wij hier te ver doorschoten. Van recentere datum is de plofkip. Een afschuwelijke term van Wakker Dier, maar wel een die pijnlijk aangeeft dat vleeskuikens letterlijk doodgroeiden. Toomgrootte zal ook niet de laatste zijn. In de melkveehouderij stijgt de kalversterfte, inmiddels ook 13%. Waar ligt de grens in melkgift per koe?

Prijs lijkt de simpelste oplossing

De simpelste oplossing lijkt altijd de prijs. Als de boer een eerlijke prijs voor zijn product krijgt, is de ratrace niet nodig. Helaas is dit vaak een utopie. Laat onverlet dat het af en toe goed is stil te staan bij waar je precies mee bezig bent. Als je het niet zelf doet, doen anderen het vóór jou. Met eisen, met regelgeving. Dat moment kun je beter voor zijn.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik heb in dit kader nog nergens een onlosmakkelijk verband gezien tussen worpgrootte en sterftepecentage. Maar misschien heb ik iets gemist.

 • 306lsa

  ik merk dat (ook al is het veel of weinig is weet ik niet) constant de beschuldigings-vinger naar de veehouderij wordt gewezen ene keer dit volgende keer dat enz. enz.
  vervolgens komt de beschuldig in het nieuws met hoe slecht het wel niet allemaal is gevolg het imago gaat er totaal aan .
  wat is in het buitenland de cijfers als die daar hoger liggen dan doen we het hier? zou mooi zijn als er een beetje positiefs was te vertellen en.........
  als je teveel nieuws leest kun je wel depressief worden
  want ................. vul maar in het beschuldigen is heel makkelijk en ook een beetje zwak want als je aan de zijlijn staat kun je alles wel als slecht neerzetten
  wat doet wakker dier zelf bijv. om de wereld te voeden ? niet verantwoordelijk
  waarom niet? iedereen is toch verantwoordelijk dat een ander genoeg eten en drinken heeft? jammer dat hun alleen maar beschuldigen kunnen

 • Alco

  Mij interesseert vooral hoe de cijfers in bijvoorbeeld 30 - 40 jaar geleden waren.
  Als dit net zo hoog was heeft Linda Jansen een poot om op te staan.
  Zo is dan gewoon de realiteit.
  Nu wordt het sterfte cijfer direct gelinkt aan geboortecijfer.
  Jan Vullings.
  Graag deze cijfers

 • Jan Vullings

  @ Alco. Zie rapport over 1995 : <>
  Pag 23. Sterftecijfer neemt toe bij toename worpgrootte.

 • Noordam2

  terugbrengen naar 10,5 uitval wordt beloofd, resultaat 13,3 en dan naar iedereen wijzen behalve naar jezelf. Die hogere uitval zit hem niet in het voer en ook niet in de stal, alleen maar meer meer meer. Ga vooral zo door sector!!!!!!!!!!!!

 • el

  Het is alweer bijna 30 jaar geleden dat ik in de zuegenhouderij heb gewerkt, men was toen tevreden met 12 gezonde biggen per worp!

 • Johnny Hogenkamp

  Als we dan toch citeren uit Wagenings onderzoek, dan hier nog eentje met 20-27% biggensterfte: <>
  Hoe verder we van de "natuur" met 40% sterfte afstaan hoe verder de uitval daalt. Maar daar durft journalistiek Nederland zich niet aan te branden. Stel je voor dat er een pluim vanuit gaat richting gangbaar. Verder wel eens dat fokkerij op totaal geboren biggen doorschiet tot onwenselijke aantallen.

 • kbg

  een proefverslag van 1995 ...? en dan al van de wur......

 • Alco

  Prima reactie J. Hogenkamp.
  Ben benieuwd hoe Vullings hierop reageert.
  Ik vond het onderzoek 1995 ook al gezocht!

 • Jan Vullings

  @Alco. De vraag ging over cijfers van 30 jaar geleden. Ik heb daarom als voorbeeld naar dit onderzoek verwezen.

 • Alco

  Ik vroeg om cijfers van 30-40 jaar geleden.
  Gemiddelden heb je meer aan dan een specifiek jaar!

 • Nieuw.

  Wanneer je genetica in 30-40 jaar zich ontwikkeld zul je ook de stal, het voer moeten aanpassen. Bijvoorbeeld automatisch adlibmelk via cups of ook nieuw gefermenteerd biggenvoer moeten verstrekken. Resultaten zijn prima, zie <>

 • porky power

  weet meneer de redacteur of in de recente uitval cijfers ook die van de biologische sector verwerkt zijn deze tak is nogal gegroeid en zal dus zwaarder meewegen
  en ipv van oplossingen aandragen gaat ons zogenaamde vakblad ons vermanend toespreken gevalletje van de beste stuurlui....

 • Snel

  G.Camps,mooi voer geloof ik best maar de eerste slag moet gemaakt worden met goed biest en daar hebben sommige voerleveranciers moeite mee omdat in de kraamstal in orde te krijgen.

 • varken23

  Adlib melk bijvoeren en dure biggenvoertjes zijn
  commerciële 'oplossingen'. Daar schiet een zeugenhouder niks mee op( en de vlvhouder ook niet). Biest is idd heel belangrijk samen met conditie/herstel van de zeug. Wanneer ik het managment van mijn bedrijf in zou laten vullen door de
  commercieel adviseur(verkoper) van mijn voerleverancier dan zou de bedrijfsvoering er totaal anders uitzien.

 • Nieuw.

  @ Varken23, "dure biggenvoertjes zijn
  commerciële 'oplossingen'. Daar schiet een zeugenhouder niks mee op..." ben ik niet met je eens. Als zeugenhouder weet je dat er een balans moet zijn op je bedrijf. Afhankelijk van je productie nivo zul je toch je voer en voersystemen moeten aanpassen. Hierdoor kan dan je biggensterfte omlaag, je zeugen blijven beter in conditie en zijn makkelijker te voeren met minder uren. Dus ja het zijn technische oplossingen die echter commercieel interesant zijn voor de boer.

 • varken23

  Daar heb je geen duur voer voor nodig. Resultaat kun je niet kopen dat moet je behalen door vakmanschap(en dat hoeft ook niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten). Ik reageer als zeugenhouder/boer. Niet als verkoper/commercieel adviseur. Voor de duidelijkheid de andere uitleg ken ik ook, heb tijdens mijn studie ook de nodigen marketing- en commerciële economie lessen gevolgd(die zijn altijd goed van pas gekomen).

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.