Commentaar

12 reacties

‘Valkuil I&R-debacle in illegale varkens’

Minister Carola Schouten is op haar hoede. Op de agenda In de Kamer staat het rapport van Varkens in Nood (ViN) waarin de dierrechtenorganisatie stelt dat Nederland 2,3 tot 3 miljoen varkens meer telt dan de officiële statistieken aangeven. ViN spreekt van grootschalige fraude, en pleit voor individuele I&R.

Schouten zal zich de miskleun met de vermeende grootschalige I&R-fraude bij kalveren herinneren, precies een jaar geleden. 2.100 bedrijven gingen op slot. Niks grootschalige fraude, eerder onregelmatigheden, moest de bewindsvrouw later erkennen. Zij verloor er veel goodwill mee.

Eenzelfde fiasco dreigt als zij te gretig aanhaakt bij de conclusies van ViN. De becijfering is op zijn zachtst gezegd discutabel. De organisatie vergelijkt Nederlandse export- en Duitse importcijfers, sleutelt met het handboek KWIN en database Agrisyst en combineert RVO.nl-getallen met CBS-cijfers. Het zijn verschillende databases met andere doelen, definities, rekenwijzen en meetmomenten. Je kunt deze niet zomaar vergelijken.

Tegen de werkwijze van ViN valt nauwelijks te vechten

ViN beroept zich verder op klokkenluiders die fraude op diverse plekken bevestigen. De organisatie creëert een sfeer van noodzaak en aanlokkelijkheid. Zij wijst op gevaren voor gezondheid en milieu. Zij citeert selectief kranten, officieren en planbureaus. Hier is nauwelijks tegen te vechten. Een kritische noot wordt als verdediging opgevat.

Schouten moet zich niet voor de kar van Varkens in Nood laten spannen. Er zal ongetwijfeld wel eens een big te veel in de stal zitten, maar fraude op deze schaal is onmogelijk.

Laatste reacties

 • Alco

  Het is niet alleen de minister die op haar hoede moet zijn, om niet voor het karretje van Varkens in Nood gespannen te worden,maar dat zijn nu ook de redacteuren, zo blijkt.

 • ghsmale

  Sommige mensen vragen onnodig aandacht,
  over de ruggen van anderen, niet teveel aandacht aan besteden
  is meestal het beste medicijn.

 • kbg

  Als je geen nieuws heb, maak je toch nieuws.
  Tijd om op te zeggen

 • Bennie Stevelink

  Ik realiseer mij nu pas dat ViN dit bericht in de media heeft gebracht, precies op de dag af, een jaar na het bekent worden van de I&R-fraude. Dit kan geen toeval zijn.

 • Jan Vullings

  @Alco @ghsmale @kbg Niks karretjes spannen of nieuws maken. Feit is dat Varkens in Nood in een rapport fraude suggereert. Media én Tweede Kamer zit hier bovenop. Boerderij informeert, en ik zet in dit commentaar vraagtekens bij dit rapport. Dit is de taak van Boerderij.

 • Eminem2010

  ik denk zelf aan een generaal pardon regeling voor alle illegalen varkens die hier al langer dan drie weken zijn.

 • ghsmale

  @ meneer vulling, bij sommige mensen bedoel ik varkens in nood
  dus dat u hier overschrijft vindt ik een goede zaak.

 • ijsselvallei

  De vergelijking met de zogenaamde "kalverfraude" gaat enigszins mank aangezien hierbij de bron cijfers van rvo/i&r kwamen en deze afwijkend zouden zijn standaard gehanteerde normen en afwijkingen in de registratie. Bij de zogenaamde illegale varkens komen cijfers uit de propaganda pen van VIN. Na de fout van de minister dat ze vorig jaar blind op haar ministerie dacht te kunnen vertrouwen zal ze met deze discutabele cijfers van een actiegroep van buitenaf wel twee keer nadenken voor ze hier een oordeel over geeft.

 • Oké dan

  Inderdaad alle getallen worden door elkaar gemixt om zo aan extra veel biggen en varkens te komen zie het rapport, vanaf blz. 21.
  <>

  Volgens mij zitten er fouten in het aantal productieve zeugen zoals het POV ook zegt, dus aantal biggen is te hoog.
  Berekent men het aantal vleesvarkens door de vleesvarkensplaatsen met 3,1 te vermenigvuldigen (veel te hoog) dan komt men uit op ongeveer 17,45 miljoen wat overeenkomt met de officiële cijfers en gaat men er van uit dat hun berekening klopt.
  Maar deze berekening klopt niet.
  Bij het cbs is het altijd de vraag hoeveel biggen worden meegeteld als zijn de vleesvarken en daar zit volgens mij het verschil.

  Maar door alle cijfers door elkaar te gooien is er geen touw aan vast te knopen!!!

 • farmerbn

  Volgens mij zijn er belangrijkere zaken die meteen behandeld moeten worden in de tweede kamer maar goed. Als VIN smaad heeft gepleegd moet de tweede kamer en justitie VIN hard aanpakken.

 • agratax.1

  Geruchten over illegale varkens worden per direct tot Tweede Kamer bespreek stuk verheven. Bewijzen over illegale en criminele vluchtelingen in Nederland worden afgedaan als "kan voorkomen". Jammer voor de omgeving geen Kamer vragen waardig. Hoe diep is ons land gezonken?? Ik heb niets tegen varkenshouderij en ook niet tegen mensen die bescherming zoeken voor geweld. Wel tegen crimineel gedrag en het vertekenen van feiten, om er beter van te worden.

 • Maas1

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.