Commentaar

17 reacties

‘Slechte beurt met biggensterfte’

Het is nog steeds niet gelukt om de cijfers over biggensterfte omlaag te krijgen.

Daarmee maakt de varkenssector een slechte beurt. Tien jaar geleden was de belofte dat de sterfte van 12,8% in 2008 teruggebracht zou worden tot 10,5%. In 2017 was het 13,3% – meer dus dan in 2008 in plaats van minder.

Fokken op worpgrootte

In Nieuwsuur zei POV-voorzitter Linda Janssen dat het niet de schuld van de fokkerij is. Ze poogt daarmee de kritiek te pareren dat de sector doorschiet in het fokken op worpgrootte. Maar onbedoeld geeft ze haar eigen achterban een veeg uit de pan door te zeggen: ‘Het gaat juist heel erg over vakmanschap: de juiste zorg op het juiste moment met de juiste voeding’. Volgens haar schiet die zorg dus tekort.

Steeds meer biggen afhankelijk van zorg van boer

Dat heeft natuurlijk wél alles te maken met de toegenomen worpgrootte. Door de nog steeds stijgende productiviteit van de zeugen worden steeds meer biggetjes afhankelijk van de zorg van de boer. En door druk van de markt heeft die juist steeds minder tijd voor ze.

Ingrijpen door de overheid

De varkenssector zou er toch goed aan doen dit onder ogen te zien. Ze moet niet opnieuw met een onhaalbaar streefcijfers in de verre toekomst komen, maar wel aantoonbaar serieus werk maken van deze gevoelige kwestie. Want intussen klinkt al de roep om ingrijpen door de overheid, en zit er een nieuwe deuk in het imago.

Lees meer over biggensterfte.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Een keer houden de verbeteringen gewoon op word tijd dat dat begrepen gaat worden niemand laat graag vee dood gaan daar zou het artikel over moeten gaan niet weer duw naar de boer.

 • kooiker

  juist, lijkt me nou niet de taak van weekblad Boerderij om dit zo te brengen.

 • Mtstermors1

  Als we zorgen dat we 15 goede biggen krijgen in plaats van 15 en 5 mindere. Dat ligt bij topigs fokkerij

 • Gat

  Ligt aan de worpgrote, of mss gebrek aan vakbekwaam of uberhaupt personeel.
  Ik ken wel enkele grote zeugenboeren, daar werken veel polen. Puur omdat ze goedkoop zijn, kwaliteit biggen is niet denderend. Maar zoals altijd bij de grote boeren geldt, kwantiteit gaat voor kwaliteit.
  Welke nederlander krijg je zo gek om heel dag in betonnen hok te zitten? Vacatures zat voor beter werk.

 • Leo Ceelen

  De intensieve veehouderij is echt een doodlopende weg. Het leidt alleen maar tot minder boeren. En de 'boeren' die over blijven worden industrieën waar niemand op zit te wachten.

 • bankivahoen

  Hoe wil je het dan hebben Leo Ceelen@ ?

 • fietskip

  Ik vind het altijd knap dat er zo veel doelen gesteld (beloofd) haalbaar of niet gesteld worden. Moet je niet meer naar de huidige werkelijkheid kijken en dan zoveel mogelijk oplossen wat binnen bereik ligt.
  De overheden stellen vind ik te vaak hoge doelen terwijl ze voor je de middelen om ze te halen wel flink inperken.
  Trouwens de meeste worden doelen door de overheid zelf ook niet gehaald, maar daar doen de meeste niet zo moeilijk over.

 • Komt goed

  Vanaf 2009 moest de biggensterfte naar beneden en wat is er vervolgens gebeurd?
  De Deense zeug kwam op de markt met zeer veel levend geboren biggen en Topigs erachter aan om ook nog meer biggen geboren te laten worden met een hogere uitval als gevolg De rassen waar de uitval wel binnen de perken blijft hebben het veld moeten ruimen in Nederland of gaan het veld ruimen zoals PIC - Toppigs 50 . Om nu naar het vakmanschap van de zeugenhouder te wijzen is niet correct Dit is een belangrijk onderdeel maar niet iedereen is Johan Cruijf onder de varkensboeren en krijgen deze enorme aantallen biggen aan een goed einde Maak eens een uitdraai per ras hoe hoog de uitval is dan heb je duidelijk in beeld waar het probleem zit
  Succes allemaal

 • Jan-Zonderland

  Al weer een, journalistiek gezien, bijzonder slecht artikel van dhr Oppewal. Alleen maar war napapagaaien van dingen die we allemaal al 3 keer gelezen hebben : biggensterfte te hoog, onacceptabel, folkerijprobleem, vakmanschap bla bla bla bla
  Duik er nou eens echt in en ga een praten met een paar varkenshouders en probeer nou eens uit te zoeken hoe het werkelijk zit. Mu is het alleen maar wat populisties geklets waar niemand wat aan heeft.

 • boer a

  slechte beurt met biggensterfte VOOR BOERDERIJ, ik ga mijn abonnement opzeggen, ik hoef geen artikelen met deze toonzetting van mijn vakblad.

 • VET010

  De biggen sterfte is ook gerelateerd aan de grote baarmoeder, lengte navelstrengen en duur geboorte, bedenk dat de geboorte begint wanneer big uit de vruchtvliezen komt in de baarmoeder.

 • massy

  Waarom moest het steeds meer omdat we nooit tevreden zijn. je kunt van een zeug geen machine maken en dat is maar goed ook. op deze manier schiet je er ook niets mee op .probeer maar goede biggen te fokken in plaats van alleen in aantallen.

 • Vhouder

  hoe hoog is het percentage biggen sterfte bij wilde zwijnen

 • kbg

  slechte beurt voor chef redactie

 • kleine boer

  Hoe is het met de sterfte in diertuinen? Alles 100% daar toch ...kosten nog moeite gespaard en toch gaan er jonge dood.....

 • kbg

  misschien komt de extra uitval wel door de welzijnsregels, antibiotica beleid,

 • Alco

  De redactie geeft een voorzet!
  Wie kopt hem in???

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.