Commentaar

2 reacties

‘Markt kan lagere biggensterfte afdwingen’

Op de bedrijven waar echt stappen gezet kunnen worden, dwingt economie nu een andere kant op. Een gemiste kans, aldus Robert Bodde.

Je zult maar een gesloten bedrijf hebben met 700 zeugen op 1 locatie. Net de 50 gepasseerd, al een kleine 30 jaar zelfstandig ondernemer in de varkenshouderij en in die periode is het bedrijf stevig gegroeid. Technische resultaten bij de beste 25%, financieel bij de beste 10%. Eigenlijk geen grote zorgen. Ook niet over opvolging, de goed opgeleide kinderen staan te popelen om in het bedrijf te gaan.

Gedonder over biggensterfte

Eigenlijk ben je beretrots op je bedrijf. In het dorp en de regio is er geen vuiltje aan de lucht. Maar in de landelijke media ben je de gebeten hond. Het was op imagovlak trouwens wel een paar jaar rustig, de melkveehouderij lag onder het publieke vergrootglas. En nu begint het gedonder weer. Dit keer over biggensterfte. Ja, daar kon je op wachten toen de POV een jaar geleden zo verstoppertje speelde.

Levend geboren kreeg meer gewicht

Zeker, je werkt continu aan verminderen van de biggensterfte. Elke big extra is immers rendement. En waarom die biggensterfte niet naar beneden wil is ook geen vraagteken. Bij de start van het actieprogramma in 2010 maakten de Deense zeugen immers furore en opgang. Die hebben verschrikkelijk veel levend geboren biggen, dan valt er makkelijk een extra uit. Maar uiteindelijk spenen die wel meer biggen, ergo euro’s in de knip. Topigs paste daarop haar fokbeleid aan.

Nu zit je imagotechnisch op de blaren

Bigoverleving werd door de commerciële druk minder belangrijk, levend geboren kreeg veel meer gewicht. En omdat op dat vlak, als alle remmen los gaan, ook snelle vooruitgang mogelijk is, zit je nu imagotechnisch op de blaren.

Sturing vanuit de markt

Is er een uitweg? Zeker, die is er. De markt stuurt altijd het best en varkenshouders laten zich er makkelijk door sturen ook. Dat toont de opmars van Beter Leven wel. Strikte productie-eisen maar wel tegen een reële, hogere en vastgelegde vergoeding. Dan worden stappen gezet. Reden te meer om juist biggensterfte ook in de Beter Leven-voorwaarden op te nemen. Waar de grens moet liggen? Nou, rond 11% lijkt een prima grens, na een overgangsperiode. Want velen zullen dan over moeten op andere zeugen, en dat is niet iets van 1, 2, 3.

Verdienmodel in biggensterfte

En daar sta je dan, 700 zeugen gesloten. Uitval 12,3%, dus beter dan gemiddeld. En klaar voor een deal rondom biggensterfte in Beter Leven. Dan zit er namelijk een verdienmodel in biggensterfte. Alleen erg jammer dat je er niet voor in aanmerking komt. Je hebt volgens de Dierenbescherming een megabedrijf. Op de bedrijven waar echt stappen gezet kunnen worden, dwingt economie nu een andere kant op. Gemiste kans!

Laatste reacties

  • Alco

    Er kan wel gezegd worden dat de markt stuurt, maar deze wordt door emotie beïnvloed.

  • van someren

    @Alco,
    Emotie is niet erg , als emotie maar betaald wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.