Foto: ANP VarkensOpinie

‘Doortastend optreden in België wegens AVP’

Bijna twee weken na de vondst van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in het zuiden van Wallonië kondigt dit Belgische landsdeel de ruiming van varkensbedrijven in een zonde van 10 kilometer rondom de besmette plek.

Vanuit het nu nog veilige Nederland denk je dan al snel: wat een slome reactie. Dit is mosterd na de maaltijd, het had meteen al gemoeten. Wat voor zin heeft het nu nog, de ziekte heeft zich vast al verder verspreid onder de wilde zwijnen.

Klopt. Maar er is ook een andere kant. Het Nederlandse draaiboek voor de bestrijding van (Afrikaanse) varkenspest voorziet niet in ruiming van bedrijven bij een uitbraak in het wild. De Belgen treden dus strenger op dan ons eigen land.

Lees ook: België ruimt preventief varkens

Ruimen is nachtmerriescenario

Wie nu zegt dat onze zuiderburen te slap zijn, zal ook vinden dat bij de onverhoopte vondst van het virus bij Nederlandse zwijnen geruimd moet worden. Dat is een nachtmerriescenario. Stel je voor dat in Brabant of Noord-Limburg een ziek zwijn opduikt.

Vanuit het belang van Nederland en de rest van West-Europa valt alleen maar toe te juichen dat in België nu zware maatregelen worden afgekondigd.

Ze zijn laat, maar veterinair gezien zeker te verdedigen. Het is daarbij een geluk bij een ongeluk dat er weinig bedrijven in de zone liggen.

Beheer
WP Admin