Boerenblog

‘Tropenweken én nieuw concept’

Topdrukte. De oogst is gestart, bieten beregenen en de eerste varkens gaan in de dartelstal.

Het is spitsuur op het Groninger land. Eindelijk, maar toch. Het is al lange tijd zulk mooi weer dat wij ons afvroegen of er nog mooi weer over zou zijn als de oogsttijd aanbrak. We hebben geluk wat dat betreft: het is droog en mooi weer om te oogsten. De tarwe komt droog in de silo’s. Het is een drukte van jewelste. Als ik rondkijk, zie ik de buurman de vaste mest op zijn akkers verdelen. De tarwe is geoogst en ik vermoed dat hij gras gaat zaaien. Even verder zie ik al een buurman ploegen. En wij zelf zijn ook druk in de weer met oogstwerkzaamheden. De combine en de trekker met de kipper rijden af en aan. We zijn met 2 grootpakpersen aan het persen. De verreiker is het stro aan het stapelen en 2 trekkers met wagens verzamelen de pakken.

Eerste biggen dartelstal in

Buiten dit alles gaat het werk in de stal ook gewoon door. Naast het gewone werk gaan de eerste biggen de dartelstal in. Dat geeft ook extra werk en zorg. Nog niet alles is klaar voor gebruik. Zo is de automatische stroverdeler nog niet klaar en is het verdelen van het stro nog handwerk. Ondertussen worden onze suikerbieten op zand toch beregend. Het was nu of nooit. Een bron die meer dan 20 jaar niet meer gebruikt is, hebben we opengemaakt. Dat lukte gelukkig en dus hadden we water om te beregenen.

Veel burgers op bezoek

De voorbereidingen voor het symposium en de open dag bezorgden ons veel werk. De puntjes op de i zetten, vraagt best veel tijd. Maar het is wel noodzakelijk. We hebben ontzettend veel bezoekers gehad bij de open dag.

‘Biggen knuffelen deden we niet, aangezien het een open dag was voor boer en burger’

Opmerkelijk vonden wij dat er veel burgers op bezoek kwamen. Direct bij de opening dromden de bezoekers al door de stal. Met kinderen voorop. Biggen knuffelen deden we niet, aangezien het een open dag was voor boer en burger. Als er alleen burgers op bezoek waren geweest, hadden we het wel aangedurfd. Maar nu niet. Ik denk dat die beslissing goed was, want ondanks waarschuwingen parkeerde hier in het weiland toch een veeauto hoorde ik achteraf van een bezoeker. Waarschijnlijk onderweg en maar even langs de open dag. Dat was uitdrukkelijk niet de bedoeling, maar het gebeurde wel.

2 sterren

Nu staan we voor de verdere voorbereiding van de introductie van het Hamletz-varken in de markt. We beginnen met een aantal grotere winkels 2.0. We hadden de pilot graag eerder uitgevoerd. Dat ging echter niet, omdat we pas in oktober de eerste 2 sterren Beter Leven-varkens kunnen leveren. Het hebben van die 2 sterren was een absolute voorwaarde alvorens we met de pilot konden beginnen. Jammer, maar het is niet anders. We moeten dus de tijd nemen om eerst te leren in de pilot en vervolgens het concept verder uitrollen. Er volgt dit najaar nog een spannende tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.