Boerenblog

1 reactie

‘Stoppen of doorgaan?’

Als je besloten hebt om door te gaan, komt vaak een volgende uitdaging om de hoek kijken: het vinden en vasthouden van goed personeel.

Veel varkenshouders zitten met dit dilemma. Uiteraard is elk bedrijf anders en ziet iedereen zijn toekomst anders, maar de tijden dat het bedrijf de pensioenvoorziening was lijken achter ons te liggen.

Uiteraard kom ik veel meer bij mensen die ontwikkelen en uitbreiden dan bij varkensbedrijven die stoppen. De laatste stopper die ik sprak, was een melkveehouder bij ons uit de buurt met 400 vleesvarkens die besloten had geen nieuwe ronde meer te draaien. Hij was er klaar mee, had lang genoeg varkens gevoerd en gaat het gebouw een andere bestemming geven.

Ook een zeugenhouder bij ons in de buurt met circa 900 zeugen is gestopt. Het bedrijf is leeg en de stalinrichting wordt verkocht. Ik woon op een kruising en als ik de 2 straten van circa 1 kilometer van onze buurt bekijk, is er nu nog 1 varkensbedrijf over. Kijk iets ruimer, dan zijn dit er 3.

Sanering gaat versneld door

Ik woon al mijn hele leven in onze buurt en toen ik naar de middelbare school ging (jaren 70) en meehielp in de varkenshandel, werden er op een kleine 20 bedrijven varkens gehouden. Nu zijn er in Nederland nog ongeveer 4.000 varkensbedrijven. In mijn studietijd waren dit er zo’n 30.000. De sanering zal dus ook in de toekomst versneld doorgaan en de overheid helpt hierbij door het opstellen van telkens nieuwe regeltjes en voorwaarden.

‘Het varkenshouden is voorbij, het managen kan beginnen’

Een paar jaar geleden kon een zeugenbedrijf met 300 zeugen of 1.200 vleesvarkens veelal van eind jaren 80 nog gemakkelijk voor meer dan een half miljoen verkocht worden. Met een goed woonhuis kreeg je dan € 1 miljoen, een mooi pensioen. Deze tijden zijn voorbij. Wie niet geïnvesteerd heeft, rest alleen nog sloop van de gebouwen. Dit kan gelukkig nog betaald worden uit de ‘ruimte voor ruimte‘-opbrengst.

Goed gebouwde en goed onderhouden bedrijven

Wat nu te doen als je door wilt gaan in onze mooie sector? Dan moet je nog minimaal 20 tot 25 jaar vooruit kunnen en dus nog geen 40 jaar zijn of een goede opvolger hebben. Je moet je bedrijf blijven ontwikkelen, zowel wat omvang, maar ook wat kwaliteit van het bedrijf betreft. Want een ding heb ik wel geleerd: alleen goed gebouwde en goed onderhouden bedrijven kunnen verkocht worden en hebben dus over 20 jaar nog waarde. De rest kun je vergeten.

‘Ik adviseer om altijd ruim in het personeel te zitten zodat je niet in de problemen komt als je iemand weg moet sturen of iemand vertrekt’

Personeel veroorzaker meeste ergernis

Als je dan doorgaat en goed met alle overheidsregeltjes kunt werken, komt het tweede probleem: personeel. Vorige week was ik nog bij onze bedrijven in Duitsland en bij een aantal grotere klanten. Overal werd personeel als veroorzaker van de meeste ergernis genoemd. Het vinden van goede mensen wordt steeds moeilijker. Veel bedrijven werken inmiddels met buitenlands personeel, dat ook weer snel vertrokken kan zijn. Dan mag je het werk zelf doen. Ik adviseer mijn klanten, nu het wat beter gaat, vooral te investeren in personeel, de mensen goed te begeleiden en perspectief te bieden. Ook adviseer ik om altijd ruim in het personeel te zitten zodat je niet in de problemen komt als je iemand weg moet sturen of iemand vertrekt. Het varkenshouden is voorbij, het managen kan beginnen.

Eén reactie

  • mt

    Eerlijk en net stuk en denk voor velen herkenbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.