Boerenblog

‘Bouw Dartelstal voor varkens vordert gestaag’

Bij een bouw gaan nooit alle zaken zoals gepland. We zijn nu bezig met de laatste details.

De bouw van de Dartelstal voor Hamletz-varkens vordert gestaag. Soms zit het even tegen als de materialen niet op tijd worden geleverd. Vervelend als daar niet helder over wordt gecommuniceerd door de leverancier. Het goede nieuws is dat er flink doorgewerkt is toen de materialen er eindelijk waren. Gelukkig! Want nu kan de installateur vlot doorwerken.

Elk hok apart voeren met elk gewenst rantsoen

Het installeren van de voerinstallatie is ook nog een hele klus. Straks kunnen we elk hok apart voeren met elk gewenst rantsoen. Voordat het voer in de trog komt, wordt er water bij gedaan en zo kan het voer zonder brijvoersysteem toch als brij worden aangeboden.

Voor ons is dat van belang omdat Hamletz-varkens een speciaal voer krijgen en gezien de kosten is het belangrijk om dat op maat te verzorgen. Ik ben benieuwd hoe deze Oostenrijkse spotmix voerinstallatie het gaat doen.

Stro verstrekken wordt makkelijke klus

In de nieuwe stal zit een systeem waarmee we automatisch stro kunnen verstrekken aan de varkens. Wij hoeven enkel de grote balen stro klaar te zetten en op de knop te drukken. Als het goed is, wordt stro verstrekken zo een makkelijke klus.

Veel zaken moeten op het laatst nog worden afgestemd. Het zijn wel die details die je plezier of veel ellende kunnen bezorgen. Vandaag moeten we besluiten over de uitvoering van het deurtje waardoor de varkens naar buiten gaan. Waar plaatsen we het lipje waarmee de varkens de deur opendoen en hoe valt de deur weer makkelijk dicht?
Artikel gaat verder onder de Facebook-post

Bezoekersruimte geen sluitpost

In de stal hebben we een bezoekersruimte gemaakt. Je kunt van daar 2 afdelingen varkens bekijken. Voor ons is deze bezoekersruimte geen sluitpost. Nee, het moet een mooie gezellige ruimte worden waar wij onze klanten kunnen ontvangen. Bezoekers kunnen er varkens kijken, een bedrijfsfilm bekijken en bovenal Hamletz-vlees proeven.

We hebben er een ontwerper bijgehaald om ons te helpen. Die denkt aan details die wij over het hoofd zien. Een akoestisch plafond was de eerste tip. De TL-bakken eruit en spotjes erin. De muren niet wit, maar een kleur. Ook creëren we een loopruimte rondom zodat er altijd ruimte is om varkens te kijken.

Gestopt met couperen van staarten

We zijn gestopt met het couperen van de staarten. Dat is een van de voorwaarden voor 2 sterren Beter Leven-keurmerk. Spannend is wel dat we er nu al mee zijn gestart. We zijn ons ervan bewust dat we moeten leren hiermee te werken. Gelukkig hebben we wel enige ervaring. Onze eigen opfokzeugen hebben we de laatste tijd met lange staart opgefokt. De opfokzeugen die we voor klanten maakten, hadden een langere staart, maar waren wel gecoupeerd. Nu maar zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn.

De biggenhuisvesting is nog niet gereed. Maar de biggen die nu geboren worden, gaan als Hamletz-varken ons bedrijf gaan verlaten. Daarom moeten we toch met het castreren aan de slag.

Consument bepaalt

De bouw van de Dartelstal is één ding. Maar: het zijn de consumenten die gaan bepalen of Hamletz® gekocht gaat worden. Wij geloven erin. De testen zijn veelbelovend. Maar de proof of the pudding, is eating it.

U kunt het allemaal komen bekijken op woensdag 18 juli in Beerta.

Of registreer je om te kunnen reageren.