Redactieblog

1 reactie

‘Biggenexport naar Spanje: luxe of armoede?’

Dit voorjaar reden er weer colonnes biggenauto’s naar Spanje. De vraag is of export voor een seizoensmarkt verstandig is.

Dit voorjaar is het weer raak: er gingen honderdduizenden Nederlandse biggen naar Spanje. Oude tijden herleven. Voor 10 jaar was het vaste prik dat Spanje elk voorjaar enorme hoeveelheden Nederlandse biggen oplegde. In veel jaren meer dan een half miljoen. Volgens cijfers van uitvoeringsorganisatie RVO.nl kocht Spanje in het eerste kwartaal dit jaar 310.000 biggen in Nederland. Daar zijn in in de maand mei hoogstwaarschijnlijk nog wel de nodige vrachten bijgekomen. De Spaanse vraag is dit jaar veel groter dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2017 exporteerde Nederland 70.000 biggen naar Spanje.

‘Spanje is een seizoensmarkt’

De herkomst

Nederlandse varkenshouders zijn in staat deze biggen te leveren. Jan Vernooij, varkensvoorman van handelsorganisatie Vee&Logistiek, verklaarde eerder al dat zowel vermeerderaars deze biggen leveren als gesloten bedrijven, die wel een koppel biggen kunnen missen. In beide gevallen zijn vraagtekens te zetten bij de motivatie om biggen aan Spanje te leveren. Spanje is een seizoensmarkt. In het voorjaar is de prijs zeker marktconform. Ze hebben immers biggen nodig, zodat er tijdens het toeristenseizoen genoeg varkensvlees is.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Keerzijde

Maar inmiddels is de Spaanse vraag gaan liggen en dalen de biggennoteringen. Een vermeerderaar die aan Spanje levert, moet andere afzet vinden. Dat is hoogstwaarschijnlijk voor minder geld, zonder dat daar een bestendige relatie achter zit. Het is twijfelachtig of een vermeerderaar die aan Spanje levert jaarrond een goede biggenprijs beurt.

Bij de keuze van een gesloten bedrijf om biggen aan Spanje leveren zijn ook vraagtekens te zetten. De varkenshouders die daarvoor kiezen hebben dikwijls de andere maanden van het jaar de biggen- of vleesvarkensstal te vol liggen. Om dat te compenseren gaan de varkens een paar kilo lichter naar de slachterij dan verstandig is. Allebei niet handig.

‘Logischer om als vermeerderaar een afnemer te zoeken die jaarrond de biggen wil’

Afzet goed regelen

Het is dus de vraag of biggen naar Spanje exporteren voor de langere termijn financieel verstandig is. Het lijkt mij logischer om als vermeerderaar een afnemer te zoeken die jaarrond de biggen wil. In Duitsland of Polen zijn er daar genoeg van. Een gesloten bedrijf die biggen ‘over heeft’ kan in mijn optiek beter 10% minder zeugen houden of een vleesvarkensstal huren. Als de Spanjaarden in de zomer extra vlees nodig hebben dan kopen ze dat maar bij een Nederlandse slachterij.

Eén reactie

  • John*

    De meeste vermeerderaars verkopen de biggen aan een handelaar die bepaald waar de biggen naar toe gaan, spanje, polen, binnenland, duitsland. Daarnaast zijn er natuurlijk ook enkele grote spelers die altijd de biggen aan de hoogste bieder verkopen maar die hebben ook kostprijs om dat risico te nemen. En dat gesloten bedrijven nu al koppels biggen verkopen is een directe winstpakker. Maar als je de cijfers bekijkt is er een grote verschuiving van het oostblok naar het zuiden prima toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.