Commentaar

1 reactie

‘Afzet zeker stellen’

China blijft niet dé koper, Brazilië moet iets met zijn soja en de dollar zal eens dalen. En dan?

Het gaat best lekker in de sector. De prijs mag natuurlijk altijd wat hoger. De stijgende dollarkoers zal de afzet in derde landen de komende tijd wat stuwen. Voor de korte termijn zit er dus honing in de bloemen. Maar Afrikaanse Varkenspest ligt op de loer en of China een stevige koper blijft, is maar de vraag. Wat 2018 uiteindelijk brengt, blijft ongewis.

Verdringen op verre afzetmarkten

Het is meer dan ooit – verdringen op verre afzetmarkten om het vlees te slijten. In de grote varkenslanden Spanje, Denemarken en delen van Frankrijk is het aantal varkenshouders zonder langlopende leveringsovereenkomst gedecimeerd. De integraties hebben het daar voor het zeggen.

Alleen in Nederland en Duitsland werken vleesvarkenshouders nog volgens vrijheid-blijheid en handelen maar. Er lijkt verandering op til. Vion sluit al langlopende contracten af, zelfs met een langetermijnprijs. Toch is het maar een klein aantal varkenshouders dat daarvoor kiest. De varkens gaan immers altijd wel weg. Dan scoren velen liever een schommelende prijs met een incidentele vette plus dan voor afzetzekerheid te kiezen. Dat is geredeneerd vanuit prijs en marge best verdedigbaar.

‘What goes up will come down’

Continuïteit is het allergrootste belang van elk bedrijf. Het is dat Vion eigendom is van ZLTO, want elke andere aandeelhouder had de varkenstak allang afgestoten. In rund zit de marge; in varkens niet of marginaal. Als je dat weet, hoe zeker is dan dat je varkens blijven weggaan?

Jazeker, nu loopt de afzet nog probleemloos. Vraag rundveehouders eens hoe 2016 voelde toen de Chinezen even minder insloegen. De dollar die nu de afzet steunt, gaat een keer dalen, want ‘what goes up will come down’.

‘Varkens niet te slijten? Dan heeft geen enkel varken op het bedrijf nog waarde’

Brazilië gaat geheid meer varkens produceren nu de EU-melkveehouderij af gaat zien van non-EU-eiwit. Als dat samenkomt, kunnen de slachterijen de varkens gewoonweg niet kwijt, of tegen extreem lage prijzen. Dan moeten de vetten een week, of 2, of 4, of 6 blijven liggen. Varkens niet te slijten? Dan heeft geen enkel varken op het bedrijf nog waarde. Dan is het over en uit. Toch niet zo gek, een langlopende afzetgarantie dus.

Eén reactie

  • Jaap39

    Vast geld, vaste armoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.