Boerenblog

‘Afwisseling is leuk’

Als zelfstandige mag ik elke keer weer genieten van mijn werk als fermentatiespecialist.

Ook dit keer was het een lekker gevarieerde week. Een Amerikaanse veterinair is geïnteresserd in fermentatie als mogelijk concept om het gebruik van antibiotica terug te dringen. Ook in de Verenigde Staten is dit langzaamaan een belangrijk thema. Varkenshouders beuren daar een meerprijs als ze antibioticavrij produceren. Gezamenlijk bespreken we de mogelijkheden en bezoeken we kort een fermentatie-unit.

Twee grote praktijkproeven

Drie dagen zijn besteed aan het opstarten van twee grote praktijkproeven in de deelstaat Thüringen. In dat project mag ik als onafhankelijk fermentatiespecialist de proeven uitvoeren en begeleiden. Samen met een team van Van Asten Group (initiatiefnemer van het project) en onderzoekers uit Thüringen werk ik aan dit mooie project. Innovatief denken, overleggen met mensen uit het management, de stal en voerleveranciers en meehelpen met de uitvoering van de proef vind ik prachtig om te doen. Het doel is om te testen of een deel van de soja kan worden vervangen door gefermenteerde eiwitrijke grondstoffen uit Duitsland. We starten nu de zeugen- en vleesvarkensproef, om daarna in september de biggenproef te doen.

Innovatieve power vanuit ondernemer

Op zaterdag bezocht ik een open dag van een vleeskuikenbedrijf. Een van de innoviteiten die de ondernemer zelf heeft bedacht, is een soort voerrobot die ook vochtig voer kan voeren. Daar kick ik op: innovatieve power vanuit de ondernemer. Vochtig voer biedt enorme kansen in de pluimveesector: fermentatie wordt toepasbaar, betere gezondheid, hogere voeropname, lagere kostprijs. Topontwikkeling.

Topbaan

Tevens nadert de VIV Europe 2018. Dat wordt mijn allereerste beurs waar ik zelf als Dr.FERM sta. Ik moet veel voorbereiden. Een folder maken, een banner ontwerpen, een presentatie maken, enzovoort. Woensdag 20 juni, stand 9.T07B, Dr.FERM. In de innovatietent van Kip van Oranje mag ik staan. Mooi man. Échte innovatie...daar gaat het om. Agrarische ondernemers helpen hun uitdagingen op te lossen zodat zij boer kunnen blijven en financieel beter boeren. Dan ben ik een blij man. Topbaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.