Boerenblog

‘Zorgt VLOG voor een betere varkenshouderij?’

VLOG leidt tot lagere opbrengsten en duurder voedsel. Is dat een betere varkenshouderij?

VLOG is de nieuwe hype in de agrarische wereld. Ik heb het dan niet over de internet-vloggers, mensen die dagelijks hun leven filmen en online plaatsen op eigen internetkanalen. Al moet ik zeggen dat deze filmpjes, vaak gecombineerd met reclameboodschappen, wel een leuke inkomstenbron en misschien zelfs wel een kans voor de agrarische sector kunnen zijn.

Ik wil het hebben over VLOG-voer. ‘Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik’, afgekort VLOG, is een Duitse vereniging. Het doel van deze club is om meer levensmiddelen te produceren zonder gebruik te maken van genetisch gemodificeerde organismes. Zij jaagt in de voor ons belangrijke Duitse markt de vraag naar GMO-vrije levensmiddelen aan.

Opkomst van VLOG-voer nu ook in de varkenshouderij

In de pluimveesector is de opkomst van VLOG-voer al een tijd gaande. Bij de koeien zet VLOG nu ook stevig door. Het lijkt erop dat de varkenshouderij de volgende sector is die volgt. Veel voerfabrieken in Nederland investeren al in speciale lijnen of zelfs hele fabrieken om VLOG-voer te kunnen produceren. Er ligt zeker een kans op goedbetaalde afzet, maar daarvoor moet de consument wel bereid blijven om meer te betalen. Het vergt ook een andere manier van keten-denken, omdat je als ondernemer beperkter in je afzet bent.

Moeten we nu blij zijn met deze trend naar VLOG? Is het een kans om onze marktpositie te verstevigen of is het slechts een kostprijsverhogende eis van de Duitse retail om te mogen produceren?

Kansen voor fermentatie

VLOG biedt kansen voor fermentatie. Dat maakt het namelijk mogelijk om GMO-producten als soja te vervangen door raapschroot, zonneschroot of erwten. Het blijft echter een hele uitdaging om soja, het meest optimale product, in het biggenvoer betaalbaar te vervangen.

In de rundveehouderij zie je een kleine plus op de VLOG-melkprijs. Is dit een tijdelijke plus? En blijft dit rendabel als de prijsstijging van de grondstoffen doorzet? De vraag naar VLOG-voer betekent namelijk dat er een grotere vraag komt naar GMO-vrije grondstoffen. Die markt is al niet zo groot, waardoor de prijzen flink op zullen gaan lopen. Een ander mogelijk twistpunt is dat de gewasopbrengst van non-GMO lager is. Dat staat haaks op het duurzaamheidsstreven van de landbouw.

Eten van GMO-gewassen brengt geen risico’s met zich mee

Als we de wetenschap erop nalezen, dan zijn er feitelijk geen risico’s verbonden aan het eten van GMO-gewassen. Met gentechnieken kunnen we in de toekomst misschien zelfs gewassen in woestijnen laten groeien en honger in vele delen van de wereld bestrijden. Genetische modificatie is eigenlijk het symbool voor de toekomst van veilig en duurzaam voedsel produceren. Het is maar de vraag of de huidige hype van VLOG-producten, met hogere grondstofkosten, lagere gewasopbrengsten en duurder voedsel, een bijdrage levert aan een betere wereld en een betere varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.