Boerenblog

4 reacties

‘Gouden circulaire toekomst voor varkenshouders’

Het circulaire concept wordt een belangrijke toekomst voorspeld. Heel simpel gezegd: het maximaal hergebruiken van grondstoffen. Hiermee verhogen we de efficiëntie en beschermen we Moeder Aarde.

Bijdrage van varkenshouders aan de circulaire economie

Ik ben ervan overtuigd dat we hier een uitgelezen mogelijkheid hebben om als varkenshouders onze onmisbare rol in de circulaire economie uit te dragen. Jaarlijks eten Nederlandse varkens ruim 3 miljoen ton vochtige bijproducten die vrijkomen uit de levensmiddelenindustrie. Alles goed spul, dat de consument niet wil eten. Op basis van correctie vochtgehalte, staat die 3 miljoen ton gelijk aan ca 750.000 ton graan. Laten we eens grof becijferen wat de Nederlandse varkens aan besparing geven. De fabrieken die tarwe malen hanteren een opbrengst van ca 800 kilo bloem uit 1 ton tarwekorrel. Dus die 750.000 ton tarwekorrels is ca 600.000 ton bloem. Als niet-geoefende keukenprinces moet ik op basis van info op google melden dat voor 1 kilo brood ca 600 gram bloem nodig is. Dus die 3 miljoen ton natte bijproducten staat gelijk aan 1.000.000.000 broden à 1 kilo... Wat zeg je me nu Ronald? Ja gigantisch!! Dat zijn dik 2,7 miljoen kilo broden per dag. Volgens mij is dat meer dan alle Nederlanders dagelijks eten. Gigantische circulaire prestatie.

Ook droge bijproducten spelen belangrijke rol

Ik heb het alleen nog maar over de vochtige bijproducten. De varkenshouderij verwerkt ook nog enorme bergen droge bijproducten. Denk aan tarwegries, sojaschroot, zonnebloemschroot. Slechts één rekenvoorbeeldje. In Nederland wordt op jaarbasis 3 miljoen ton baktarwe vermalen. Hierbij komt ca 600.000 ton tarwegries vrij. Deze gries gaat naar de diervoeding, want de mens kan/wil dit niet opeten.

Natuurlijk zijn we er als sector nog niet. We gebruiken nog veel hoofdgrondstoffen als tarwe, korrelmaïs en sojabonen. Als exportland en kennisland bij uitstek, moeten en kunnen we als BV Nederland daar meer kennis over vergaren om nog meer (droge) bijproducten in de bek van het varken en de kip te krijgen. Zeker ook de kip, want die vreet naar verhouding met het varken weinig bijproducten.

Op weg naar een nog efficiëntere Nederlandse varkenshouderij

En hoe gaan we dat doen? Het is geen oplossing die 1-2-3 klaar is, dat weet ik ook wel. Maar de kennisopbouw en ontwikkelingen gaan hard. Het gebruik van insecten, algen en zeewier als alternatieve eiwitbronnen zal enorm stijgen. Booming markets. Ook de ontwikkeling van enzymen gaat hard. En processen die ervoor zorgen dat producten beter worden verteerd en opgenomen in het dier, worden ook belangrijker en meer toegepast. Mijn ideaal is om van een varken en kip een ideale koe te maken. “Wauw, die Scholten is hard tegen de muur aan gelopen”, hoor ik u denken. Nee! Die koe verteert bijna alles, zelfs gras, maïsstengels, en rauwe suikerbieten. De pens fermenteert de grondstoffen. Fermentatie in tanks is een optie om de pens van de koe als het ware na te bootsen. Gedurende 24 uur de grondstoffen in warm water inweken, waarbij miljarden toegevoegde bacteriën en vele van nature aanwezige én toegevoegde enzymen hun werk doen. Uitdagend! Mooi man.

We zijn dus op weg naar een nog efficiëntere Nederlandse varkenshouderij. Een onmisbare schakel in Nederland, en in de absolute wereldtop van efficiënste varkensvlees producerende landen. Proud to be a Dutch farmer!

Laatste reacties

 • veldzicht

  Ronald Sdholten: Vertel je dit ook even aan Mvr.Thieme, PvdD.,de veehoudeij zal en moet hier het land uit,maar dat zal ze wel niet willen horen en geloofd alleen maar in haar sprookjes.

 • John*

  Naarmate er met plantaardige voeding gemaakt wordt komt er ook meer varkensvoer. Dat verhaal mogen we wel duidelijker uitdragen!

 • alco1

  Dit weekend zat ik nog in een discussie.
  Er werd gesteld dat slecht 30 % waarde gehaald werd door onze dieren en de rest afval.
  Hierop reageerde ik met dat dit 70 % was, namelijk de mest.
  Dit is het aroma voor het vruchtbaar en gezond houden van onze bodem.
  30 % was bijproduct wat we gelukkig nog konden verkopen, maar daarmee wel veel nutricien zagen verdwijnen in de zee via onze wc-pot.
  Zo zijn veel mensen monddood.

 • massy

  Een week geen natte of droge bijproducten voeren als sector .

Of registreer je om te kunnen reageren.