Redactieblog

5 reacties

‘Varkens in Nood begaat zelf strafbaar feit’

Varkens in Nood maakte stiekem beelden op een varkenshouderij. En beging daarmee een strafbaar feit.

Varkens in Nood (ViN) heeft weer eens de noodklok geluid. Volgens ViN is er op varkenshouderijen sprake van misstanden, zo zou moeten blijken uit recentelijk vertoond videomateriaal. Waar en onder welke omstandigheden die beelden zijn geschoten, wordt overigens niet bekendgemaakt. Ongetwijfeld zal de (landelijke) politiek hier een dezer dagen onthutst op reageren: er zal worden afgegeven op ‘de sector’ en worden gedreigd met een harde aanpak. Na de mestfraude en het I&R-gedoe een nieuw schandaal waar men ongetwijfeld een duidelijk en fel signaal op zal afgeven.

Ik zit al 20 jaar in de advocatuur, en zie al net zolang straf- en bestuursrechtelijke dossiers voorbijkomen over de intensieve veehouderij, van de AID tot de NVWA, van gemeenten tot Omgevingsdiensten. Natuurlijk zie ik niet alle varkenshouderijen van binnen, maar ik durf te zeggen dat ik een redelijk beeld heb van de varkensboeren, van hun professionaliteit, kennis en kunde.

Varkens in Nood schetst beeld dat niet klopt

Het beeld van ViN klopt eenvoudigweg niet. In alle honderden dossiers die ik voorbij heb zien komen, zat nog niet het begin van bewijs van met de beelden van ViN vergelijkbare huisvesting van zieke dieren onder dergelijke erbarmelijke omstandigheden. Dat de beelden volstrekt niet representatief zijn voor de sector, weet u beter dan ik, laat ik daar verder geen woorden aan vuil maken.

‘In alle honderden dossiers die ik voorbij heb zien komen, zat nog niet het begin van bewijs van met de beelden van ViN vergelijkbare huisvesting van zieke dieren onder dergelijke erbarmelijke omstandigheden’

Wat eveneens duidelijk is, althans wat ViN zelf met zoveel woorden stelt, is dat er is ingebroken op een bedrijf. Artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht is helder: “Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt [...], wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.”

Varkens in Nood begaat strafbaar feit

Dús heeft ViN een strafbaar feit begaan. Strafvervolging door het OM ligt voor de hand. Als de politiek correct handelt, is dát het signaal dat wordt afgegeven. Zo duidelijk was en is men ook in het kader van het laten versterven van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Konikpaarden in de sneeuw. "Als je het dan toch hebt over dierenleed, ga dan maar eens kijken tussen Almere en Lelystad. Heckrunderen, konikpaarden en edelherten, alles crepeert er van de honger." - Foto: ANP
Konikpaarden in de sneeuw. "Als je het dan toch hebt over dierenleed, ga dan maar eens kijken tussen Almere en Lelystad. Heckrunderen, konikpaarden en edelherten, alles crepeert er van de honger." - Foto: ANP

Kiepwagens vol dode dieren

Als je het dan toch hebt over dierenleed, ga dan maar eens kijken tussen Almere en Lelystad. Heckrunderen, konikpaarden en edelherten, alles crepeert er van de honger. Het gaat er letterlijk om kiepwagens vol dode dieren. Als de burgerij vervolgens iets aan deze misstanden wil doen en wil bijvoeren, reageert de politiek fel: GS van Flevoland en Staatsbosbeheer hebben direct laten weten dat hard wordt opgetreden: bijvoeren is en blijft verboden. De eerste boetes zijn inmiddels al uitgedeeld. Hoe goedbedoeld de actie ook kan zijn, regels zijn regels en we spelen in dit land niet voor eigen rechter, aldus de overheid.

Welnu, het is van tweeën één: óf we vinden als het gaat om ‘bestrijding van dierenleed’ alles geoorloofd en laten zowel ViN als mensen die bijvoeren vrijuit gaan, óf beide worden ter verantwoording geroepen ingeval van overtreding. De politiek heeft al A gezegd, ik mag hopen dat B een dezer dagen volgt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  NL is toch een rechtsstaat met OM en een van de meest geciviliseerde landen ter wereld? Of is er soms toch sprake van willekeur.... Als de minister van landbouw 7700 bedrijven tot fraudeur bestempeld zonder wettelijk bewijs dan zal er toch ook wel vervolging worden ingezet. Of zijn we aan het afglijden in een steeds groter wordende EU, waarbinnen leiders de regels en wetten voortdurend naar hun eigen inzicht aanpassen en oprekken.

 • farmerbn

  Zeer goed verhaal van De Rooij. Ik hoop dat VIN aangepakt wordt en de bijvoerders niet.

 • agratax(1)

  Ik kan de conclusie over Art. 138 WvS onderschrijven. Alleen we zullen nooit weten wie de foto's en video's heeft gemaakt. De actievoerders zullen deze man / vrouw nooit bekend maken en zij die de beelden wereldkundig maakten, hebben ze anoniem gekregen en besloten ze te plaatsen omdat ze pasten in hun beleid. Welke agent kan nu de "inbrekers" voor het hekje krijgen, zonder zelf te worden aangeklaagd wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving van de (niet filmende) actievoerder, die nooit zullen klikken.

 • alco1

  En toch als het VIN aangepakt wordt voor indringen, dan nog is hun verhaal onder de aandacht.
  De beelden goed onderzoeken zou ik zeggen en met een realistisch verhaal naar buiten treden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.