Commentaar

18 reactieslaatste update:1 mrt 2018

‘Prutsers voer voor Varkens in Nood’

Met het welles-nietes-spel van POV en Varkens in Nood schiet niemand iets op. De sector moet goed nadenken over een aanpak om het vertrouwen van de maatschappij terug te winnen.

Stichting Varkens in Nood publiceerde gisteren heimelijk gemaakte beelden van varkens die in slechte omstandigheden leven in stallen in Noord-Brabant en Limburg. Ondersteund met zelf verzamelde cijfers uit onderzoeken. Zo ontstaat een beeld dat zo’n beetje de helft van de varkens die we eten ziek, zwak en misselijk zijn.

Perfect getimede actie

De Varkens in Nood-campagne tegen de (intensieve) veehouderij is perfect getimed. De aandacht voor de I&R-affaire is over zijn hoogtepunt heen. Nederland viert voorjaarsvakantie en de Tweede Kamer is met reces. Het nieuws van Varkens in Nood duikt dan ook overal op. De varkenshouderij komt weer in het nieuws zoals geen sector dat graag wil. Dit is hoe dan ook slecht voor de varkensvleesconsumptie.

‘De sector moet boeren die het verprutsen hard aanpakken’

Intussen is niemand iets opgeschoten met de actie. Varkens in Nood is met de eenzijdige berichtgeving niet in staat te onderbouwen dat de varkenssector er op grote schaal een potje van maakt met het dierenwelzijn. De varkenssector is net zomin in staat te onderbouwen dat niemand zich zorgen hoeft te maken.

Goed nadenken hoe vertrouwen terug winnen

Nieuws van een sector wordt sowieso gewantrouwd. De varkenssector moet daarom goed nadenken over een aanpak om het vertrouwen van de maatschappij terug te winnen. Dat gaat niet achteraf met een persbericht dat het allemaal wel meevalt, waarmee Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de imagoschade poogt in te dammen. De sector zal op zijn minst moeten laten zien dat boeren die het in de praktijk verprutsen voor de rest, hard worden aangepakt. Anders blijft het een loopgravengevecht.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Het gaat denk ik vooral om voldoende separatieruimte voor varkens die abcessen of wonden hebben die aangevreten worden. Deze varkens blijven vaak in de koppel omdat de boer niet weet waar hij ze anders moet laten. Het zou een eis kunnen worden binnen de IKB dat een boer voldoende separatiehokken heeft.

 • John*

  probleem is dat een varken niet graag gesepareerd wordt van de groep ook niet als ze ziek zijn. 99 van de 100 individuele behadelingen worden in het koppel uitgevoerd waar het dier blijft. Het is dat het dier gemarkeerd wordt anders vind je het de dag erop niet terug voor de volgende injectie om de behandeling af te maken.

 • Snel

  Geert jij bent ook niet serieus te nemen, zolang VIN op zo`n manier bij boeren, inbraken plegen, zijn ze `t niet waard om mee in gesprek te gaan. We hebben open dagen , stal in zicht en veel meer uitnodigingen aan de burgers maar dan zie je ze, VIN, niet . En het is te gek voor woorden dat we ons door de Amsterdamse grachtengordel nog steeds de maat laten nemen. Wat wel belangrijk is dat we de excessen proberen uit te bannen maar excessen heb je
  in alle hoeken van de maatschappij. En als we de beelden van de Oostvaarder plassen zien doen wij `t hartstikke goed, bij ons krijgen ze tenminste nog te vreten.

 • kleine boer

  Varkens in nood moet gewoon zelf een bedrijf kopen en van leven en laten zien hoe het moet er staan er zat te koop

 • Marco22

  Als je die zieke varkens apart in een ziekenboeg legt dan filmen ze die wel. lekker makkelijk dan hoeven ze die niet te zoeken in de koppel.
  Maar de burger is niet achterlijk die weet ook wel dat inbreken niet mag en VIN graag fotoshopt en plakken en knippen zwaarmoedig muziekje eronder zet.
  Voorzetten en inkoppen voor de pvdd (denk dat ze de kamervragen al eerder klaar hadden dan filmpje wereldkundig werd).
  Het is heel goed dat POV de wijze en illegaliteit daarvan van VIN aan de kaak stelt. Laat Boeren de stallen op slot doen en hang zelf camera's op om ongenode gasten te weren.

 • ENDE902

  @Snel
  "excessen heb je in alle hoeken van de maatschappij". Bedoelde je daar de Oostvaardersplassen mee?

 • Geert Hekkert ik vind het vrij grof van jou en kort door de bocht dat jij aan de hand van illegaal gemaakte en geknipte beelden de conclusie durft te trekken dat de boeren waar stiekem gefilmd is "prutsers" zouden zijn en dat hun dieren in slechte omstandigheden leven.
  De beelden laten o.a. varkens met smeerwrang zien. Deze huidinfectie kan overal de kop opsteken en verdwijnt na behandeling vanzelf weer binnen enkele weken. Ook de bult bij het varken onder de kin heeft niets te maken met slechte verzorging of een slecht dierenwelzijn. Een varken kan om diverse redenen zo'n bult krijgen. Deze verdwijnt na behandeling ook binnen afzienbare tijd.
  En dood geboren biggen en/of doodgelegen biggen komen overal voor.
  Ik vind dus dat jouw woordkeuze juist olie op het vuur is en geen recht doet of hoeft te doen aan de werkelijkheid in de stallen waar gefilmd is.

 • wienbemelmans

  dat is waar deze mensen goed in zijn stiekem inbreken en filmen in de ziekenboeg wat zijn ze goed bezig kwamen we er maar eens bij uit.dan konden ze zich zelf op film zetten,met wat bulten en schrammen want inbrekers mag je verjagen.

 • wimpy

  zo zo heeft Bennie ook al verstand van varkens??
  schoenmaker blijf bij je leest

 • B. Heeren

  Is Geert ook al lid van varkens in nood of is hij aan het dementeren

 • Bennie Stevelink

  @wimpy, tot tien jaar geleden had ik naast de koeien een kleine varkenstak. Uit eigen ervaring weet ik dat varkens met wonden of abcessen die aangevreten worden niet in de koppel te handhaven zijn. Daar kun je niets anders mee dan separeren.

 • vanpuffelen

  Benny weet alles schijnbaar. Weinig zaken waar hij geen commentaar op geeft. Meestal weet hij het beter. Zeker ook lid van LTO Bennie?

 • Bennie Stevelink

  @wimpy en @vanpuffelen, kunnen jullie ook inhoudelijk reageren? Wat doen jullie met varkens die wonden of abcessen hebben die door de andere varkens aangevreten worden? Hoe voorkomen jullie dat een dergelijk varken steeds verder aangevreten wordt?

 • Jan-Zonderland

  Geert, ik vind het jammer dat jij hier ook weer mee gaat in allerlei suggestieve berichtgeving van VIN. Jij zet minimaal een aantal varkenshouders weg als prutsers zonder te weten wat er werkelijk aan de hand is. Het was beter geweest als Boerderij zelf eens op onderzoek uit gegaan was om eens duidelijk te maken wat er nu werkelijk wel of niet aan de hand is op varkensbedrijven, het mooiste zou zijn als de zelfde bedrijven bezocht zouden kunnen worden als die door VIN bezocht zijn. Op elk bedrijf kunnen we wel een varken, koe of kip vinden die we liever niet zien mmaar hetzelfde geld voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Geert je laat je weer leiden door sensatiejournalistiek en je doet er zelf weer vrolijk aan mee. Moet je niet doen, zit niemand op te wachten.

 • Bennie Stevelink

  @Jan, hoe erg het werkelijk is gaat het niet om. Dat levert alleen een welles-nietes discussie op. Daarmee overtuig je geen burgers.
  De discussie moet gaan over de vraag hoe je voorkomt dat VIN dergelijke beelden kan maken. Van een varken wat kreupel is of longontsteking heeft maak je geen nare beelden. Die worden gemaakt van varkens met wonden of abcessen die aangevreten worden. Dáár moet dus wat aan gedaan worden.

 • kleine boer

  Eerst waren het de burgers die wat te mauwen hadden maar nu beginnen de boeren tussen de sectoren zich ook al met elkaar te bemoeien ....

 • jan4072

  Misschien moeten we het ziekenhuis in en of gesloten afdeling met bejaarden en daar van meest verschrikkelijke beelden samenstellen. En die op internet zetten onder de naam VIN. Dat is niet eerlijk t.o.v. de gezondheidszorg maar het is wel hoe vin het doet. En het lukt het best om dieven met dieven te vangen.

 • farmerbn

  Ik ben altijd voorstander geweest voor een harde kern in het LTO. Een groep die geen beperkingen heeft omdat ze braaf aan tafel moeten zitten met ngo's of overheid. Gewoon hard terug beuken en gemene advocaten aansturen. LTO kan dan gewoon op schoot blijven zitten. Je strijdt dan op twee fronten die elkaar mooi aanvullen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.