Boerenblog

1 reactie

‘Nederland: boerengoud in de wereldhandel’

Nederland verdient goud op de Olympische Spelen, de landbouw verdient goud geld in de wereldhandel.

De Nederlandse resultaten op de Olympische Winterspelen maken ons trots. Iets wat mij ook trots maakt, is de oprichting van Team Agro NL. Deze stichting heeft als doel om, namens alle agrarische voedselmakers, te laten zien waar wij goed in zijn.

Verschillende agrarische sectoren laten, net als verschillende takken van sport, zien hoe goed Nederlandse boeren hun ‘sport’ beheersen. Een agrarische sector om u tegen te zeggen. Na de Verenigde Staten is Nederland de tweede exporteur van landbouwgoederen ter wereld. Andere, veel grotere landen kunnen alleen maar likkebaardend kijken naar die export van € 92 miljard en dat batige saldo op de Nederlandse handelsbalans van €29 miljard.

We hebben hier in Nederland gouden producten die de hele wereld over gaan: bloemen, kaas, vlees en machines

Tussen de Nederlandse sporters op de Olymische Winterspelen heerst een uitstraling en sfeer waar ik gelukkig van word. Dit gevoel past ook perfect in Team Agro NL. We hebben hier in Nederland gouden producten die de hele wereld over gaan: bloemen, kaas, vlees en machines. Daar mogen we heel trots op zijn en dat moeten we nog veel meer samen uitdragen.

‘We zijn toppers’

Ondanks verschillende obstakels, zoals ook onze sporters ondervinden, gaan we door en laten we zien dat we toppers zijn. Dat de winnaar van Olympisch goud op de 3.000 meter voor dames, Carlijn Achtereekte en de uitgebroken koe Hermien beide uit het tot voor kort onbekende dorp Lettele komen, doet hier niets aan af. Ik zeg wel eens ‘al het goede komt uit Lettele’ en dan begint mijn vrouw te blozen want het is haar geboorteplaats.

Yvon Jaspers en het echte boerenleven

Het broeit daar dus in het Sallandse. Koeien worden kostenloos overgedragen aan rusthuizen en sporters worden op het hoogste podium geëerd. Als ik dan lees dat Nuffield Scholar Yvon Jaspers een nieuw televisieprogramma gaat maken over het echte boerenleven, word ik nog blijer. Jaspers zet zich in om een mooi podium voor de landbouw te creëren. En daarom verdient zij steun bij het maken van die televisieprogramma’s. Wat mij ook trots maakt, is dat de makers van de Boerinnenkalender Team Agro NL willen sponsoren en dat zij begin maart naar Bathmen komen voor de Miss Boerin-verkiezing.

Grüne Woche in Berlijn

Op de Grüne Woche in Berlijn ondersteunden minister van Landbouw Carola Schouten en de volledige vaste Kamercommissie Team Agro NL. Voedselmakers die aan de rest van Nederland willen laten zien dat we de wereld voorzien van olympisch voedsel met een gouden rand. Hiervoor zijn we net als onze sporters zelf aan zet, iedereen op zijn eigen manier. We moeten meedoen, volhouden, investeren, vallen, opstaan en weer doorgaan. Nu is het moment gekomen: investeer in Team Agro NL en daarmee in jezelf. Doe ook mee en verdien je eigen gouden medaille.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Super! Trots op boeren!

Of registreer je om te kunnen reageren.