Boerenblog

1 reactie

‘Hysterie over MRSA, aangejaagd door journalisten’

Onwetende journalisten bliezen afgelopen week een genuanceerd artikel over MRSA in watermonsters in Nedersaksen (D.) op tot massahysterie. Helaas schrijven ze nooit over successen bij vermindering van medicijngebruik in de landbouw.

In het Duitse nieuws was het hysterie troef op dinsdag 6 februari. In maar liefst 12 watermonsters in de deelstaat Nedersaksen waren hoge niveaus van de MRSA-bacterie aangetoond. En u raadt het al: de intensieve landbouw was de belangrijkste oorzaak. Massahysterie, extra aangejaagd door onwetende journalisten van de algemene pers.

‘Onze lieve hondjes en katjes vreten ook nogal wat antibiotica weg’

Het nalezen van het artikel leert dat het allemaal iets genuanceerder ligt. Het monster met verontrustend hoge waarden kwam uit zuiveringswater van een ziekenhuis. Ziekenhuizen, bejaardentehuizen en de allergrootste vervuiler ‘de mens’ zijn de toppers. Niet afgemaakte antibioticakuren, weggegooide antibiotica, uitpiesen van antibiotica. En niet te vergeten onze lieve hondjes en katjes, die vreten ook nogal wat antibiotica weg.

Waterzuiveringsbedrijven

Natuurlijk draagt ook de intensieve dierhouderij bij, net als de waterzuiveringsbedrijven die hun installaties niet up-to-date houden. Ik schreef al eerder over onderzoek dat aangaf dat medicijn- en drugsresten meer en meer in het water voorkomen.

‘We gebruiken als varkenshouders een derde aan antibiotica vergeleken met 2009. Knap werk!’

Overigens weten experts al vele jaren dat overal in de natuur resistente bacteriën zijn. Gelukkig dringt de Nederlandse veehouderij al vele jaren succesvol haar antibioticagebruik terug. We gebruiken als varkenshouders een derde aan antibiotica van 2009. Knap werk! En we gaan verder, we móeten verder. Zinkoxide wordt bovendien Europawijd verboden per 2023 en daarmee zijn de Denen hun beste ‘alternatief voor medicijnen tegen darmaandoeningen’ opeens kwijt.

En het is een kwestie van tijd, dan wordt ook Colistine verboden. Als beste vakmensen in de wereld, lossen we ook dit weer op. Dat zijn we ook gewoon aan onszelf verplicht. Als de beste vakmensen het niet kunnen, wie dan wel?

Proud to be a farmer!

Nu moeten alleen de journalisten eens worden uitgenodigd om een objectief verhaal te krijgen. Onze innovatieve power, ons vakmanschap, onze rol bij de recycling van en het efficient omzetten van vele miljoenen tonnen ‘waardeloze’ bijproducten (gras, allerlei schroten, hullen, vezels) tot hoogwaardig dierlijk eiwit, onze trots als agrarische producenten. Proud to be a farmer!

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens Ronald Scholten is het tijd om journalisten van algemene media bij te spijkeren over de innovatieve kracht van de landbouw en diens rol bij de recycling van vele miljoenen tonnen 'waardeloze' bijproducten. - Foto: Ronald Scholten
Volgens Ronald Scholten is het tijd om journalisten van algemene media bij te spijkeren over de innovatieve kracht van de landbouw en diens rol bij de recycling van vele miljoenen tonnen 'waardeloze' bijproducten. - Foto: Ronald Scholten

Butter, Brot und Bier

Achterop een Duitse auto van een klant, die terecht trots is om boer te zijn, zag ik de spreuk Butter, Brot und Bier: machen wir – landwirten machen mehr als du denkst. En zo is het!
Deze klant verstrekt overigens gefermenteerde granen aan zijn biggen. Het antibioticagebruik, de speendiarree en de uitval zijn significant verlaagd sinds hij fermenteert. En dit zie ik op steeds meer zeugen- en biggenbedrijven.

‘Fermentatie gaat sleutelrol vervullen voor toekomstbestendig maken intensieve veehouderij’

De komende jaren gaat er wereldwijd nog heel veel gebeuren op gebied van fermentatie en inzet van goede bacteriën in de dierhouderij. Fermentatie gaat namelijk een sleutelrol vervullen in het toekomst bestendig maken van de intensieve dierhouderij. Ik ben trots dat ook ik een kleine bijdrage kan leveren aan het antibioticavrij en efficienter maken van de dierhouderij. Hiermee behouden hardwerkende familiebedrijven ook in de toekomst hun bestaansrecht.

Ronald Scholten is consultant in de varkenshouderij en werkt voornamelijk in Duitsland.

Eén reactie

  • mrsa behoort tot de groep Microbiologie, een professor uit Amerika legde ooit in een voordracht uit dat daar maar 5% van bekend is, dus 95% is onbekend. Vaak is er in het onbekende onzekerheid en angst te vinden. Angst is altijd een slechte raadgever geweest. Wij, de mensen, dieren en het aardoppervlak bestaat voor 70% uit water. Als het water doet wat wij willen dan komt die andere 30% er wel achteraan.

Of registreer je om te kunnen reageren.