Boerenblog

1657 x bekeken

‘Hoe maken we onszelf weer sexy als werkgever?’

Personeel is schaars, ook in de varkenshouderij. Schep een aantrekkelijke werkomgeving om mensen te vinden en te houden.

De Nederlandse huizenmarkt schiet de lucht in, bouwbedrijven moeten orders afzeggen, omdat er geen arbeid beschikbaar is en mkb-bedrijven als kledingzaken en restaurants draaien weer zwarte cijfers. De werkloosheid daalt tot onder de 4%, het laagste in de afgelopen 10 jaar en het Centraal Planbureau heeft de verwachte economische groei verhoogd van 2,5% naar 3,3%. Daar waar de varkenshouderij na een extreem goed jaar in een onverwacht dal verkeert, zie je dat de rest van de economie juist enorm bruist.

Werkgelegenheid stijgt harder dan personeelsaanbod’

Achter de huidige trend van economische groei schuilen echter ook gevaren. Door de stijging zie je dat de werkgelegenheid harder stijgt dan het personeelsaanbod. Door de krapte op de arbeidsmarkt stijgen de lonen. Voor de varkenshouderij zal het nieuwe cao-akkoord een jaarlijkse stijging van 2,25% betekenen voor de komende 3 jaar. Het vinden, belonen en behouden van personeel zal een grote uitdaging worden. Door het gebrek aan mensen die hun handen vuil willen maken, ontstaat een opmerkelijke trend. Mensen die handig zijn met hun handen, kunnen wel eens meer gaan verdienen dan ICT‘ers.

‘Kunnen we concurreren met andere sectoren om mensen aan ons te binden, met onze krappe marges?’

Kunnen we concurreren met andere sectoren om deze mensen aan ons te binden met onze krappe marges? Willen deze mensen in onze sector werken? Hoe kunnen we de varkenshouderij weer sexy maken en jonge mensen overtuigen van ons mooie vak? En moeten we onze manier van managen en leidinggeven aanpassen?

Wees trots op je bedrijf

Alles begint met uitstraling. Wees trots op je bedrijf en straal dit uit. Ons imago moet beter. Sponsor lokale sportverenigingen en maak kleding met logo’s, waarbij het personeel trots is om het te dragen. Zorg voor meerdere stagelopers per jaar, zodat de jeugd de weg naar de bedrijven weet te vinden. Mensen die eenmaal in een modern varkensbedrijf gewerkt hebben, spreken hier vaak positief over!

Stel jezelf af en toe de vraag: ‘Zou ik medewerker van mijn eigen bedrijf willen zijn?’

Niet alleen salaris, maar ook werkplezier is belangrijk. Voorkom langdurig eentonig werk door roulatie van taken. Creëer betrokkenheid door medewerkers te betrekken bij managementkeuzes en investeringen. Investeer in kennis, zodat mensen technische en financiële cijfers begrijpen en bedrijfsprocessen beter snappen. Meer verantwoordelijkheid geeft medewerkers de mogelijkheid om mee te denken en met eigen ideeën en inzichten het proces te verbeteren. Het denken in protocollen is goed om een bepaald beleid weg te zetten, maar moet niet de vrijheid van medewerkers inperken. Focus niet alleen op goedkope, ongeschoolde (buitenlandse) mensen, maar creëer een team waarmee de hoge salariskosten terugverdiend worden in werkplezier, efficiëntie en betere resultaten. Stel jezelf af en toe de vraag: “Zou ik medewerker van mijn eigen bedrijf willen zijn?”

Of registreer je om te kunnen reageren.