Boerenblog

3 reacties

‘China krijgt bij varkens flinke vinger in de pap’

Is China een kans of bedreiging voor de varkenssector? We moeten het land niet onderschatten.

We hebben het hele jaar een tekort aan water gehad, met een bijna onbevaarbare Rijn en logistieke problemen in de grondstoffenmarkt. Nu valt het water ineens met bakken uit de hemel. Terwijl we thuis voor de warme kachel zitten, zien we de bouwput van onze nieuwe stal vol stromen.

Sinterklaas is net achter de rug, maar we kunnen niet echt spreken van cadeaus in december. De varkensprijs staat al meer dan 2 maanden op gelijke voet. Een sprankje hoop geeft de stijgende biggenprijs, alhoewel we nog ruim € 10 onder de kostprijs opereren.

Kostprijs in Nederland stijgt

Wie gaat de biggen en varkens produceren in Europa? Duitsland heeft het lastig door onzekere regelgeving omtrent castratie en dierenwelzijn. België heeft een enorme dreun gekregen van Afrikaanse varkenspest en ook in landen als Polen, Tsjechië en Oostenrijk lijkt de varkenssector dood. Nederland lijkt de aangewezene, maar ook wij zien onze kostprijs stijgen. Ondanks dalende dieraantallen daalt de export van mest, maar wordt de afzet duurder.

En China? Is dat nu een kans of een bedreiging? Vion zocht de laatste jaren met groot succes een samenwerking op met Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea en China. De nieuwe manier van vierkantsverwaarding met bredere gewichtsklasses en de levering van specifieke gevraagde producten heeft Vion de afgelopen jaren weer op de kaart gezet. China lijkt de lucratieve afzetmarkt van de toekomst.

China investeert anoniem

Maar we moeten China niet onderschatten. Het investeert overal in de wereld en vaak via minderheidsbelangen van krap 5% of 10% in grond en bedrijven. Bij dergelijke kleine belangen, de grens varieert van land tot land, hoeft de eigenaar namelijk niet publiek bekend te worden en kan die anoniem investeren.

China kocht zo miljoenen hectares grond in Oekraïne, Litouwen en Duitsland. Ook in Afrika pacht het miljoenen hectares voor termijnen van 50 jaar. Het neemt strategische posities in bij zaadbedrijven en gewasbeschermingsgiganten, maar is bijvoorbeeld ook voor 9% eigenaar van vliegveld London Heathrow.

De varkenscrisis in China kan ons een flinke boost geven, maar hoe lang is de vraag

China is een ontastbare gigant, maar lijdt onder Afrikaanse varkenspest. De ambtenaren zijn er corrupt en de informatie over grondstoffen bestaat vaak uit nepnieuws. Daar waar het uitkomt, boycot het land complete continenten. Het enige dat wij zien zijn de varkensflats en beelden van straten met geruimde dieren en afschuwelijke beelden van levend begraven varkens.

Lees ook: Chinese verdiepingsstallen met 1.000 zeugen per laag

De varkenscrisis in China die gaande is, kan ons een flinke boost geven, maar hoe lang is de vraag. China zal niet de biggenleverancier van Europa worden. Ik verwacht echter wel dat de Chinezen sterker dan ooit terug zullen keren en dat ons vlees in de toekomst wel eens uit Chinese handen kan gaan komen.

Laatste reacties

 • kalkar

  Wie begrijpt zo'n verhaal nog. Alles is klote, biggenprijzen, vleesprijzen, mestafzet en de hoop van de varkensboeren op korte termijn uit China. Nu al zorgen hoe China over 2 jaar de markt overspoelt. En nu komt het, je zou verwachten dat je dan niet gaat uitbreiden of is al dat geklaag onterecht? Het gaat dus geweldig met de varkens anders ga je geen nieuwe stal bouwen?

 • farmerbn

  Vroeger kwam het goedkope varkensvoer uit Amerika via de Rotterdamse haven over de rivieren naar Brabant. Nu leveren Rusland en Oekraine het voer en ligt oost Spanje gunstiger. Ook hebben de Spanjaarden veel minder knellende eisen , goedkopere arbeid en geen mestprobleem. Voor mij is oost Spanje het nieuwe Brabant.

 • arink

  Niet de chinezen vormen het "gevaar" of "gewin" voor de economie in de vleesindustrie.
  Een grote malaise op de vleesmarkt zal veroorzaakt gaan worden doordat ondefinieerbaar en anoniem vlees, lees kipnuggets, mc bacon, frikandellen, hamburgers etc. vervangen gaat worden door vleesloze vervangers of labovlees.
  Zelfs in Winterswijk blijkt 50%van de Mc Chicken al als de vleesloze variant verkocht te worden. Knappe jongen als je het verschil proeft. Als Mc Donalds dat doet hobbelt de rest er zo achteraan. "Valt wel mee die ontwikkeling"? Als je in 1990 het ontwikkelingsproces van bv roken, mobiele telefonie of internet correct had voorspeld, viel je een soortgelijke opmerking ten deel. Ik zou m'n boerderij in elk geval zo inrichten dat export geen substantieel deel van de omzet is, en anoniem produceren tot het verleden behoort, zodat niet iemand anders jouw prijs bepaalt, dan valt ook ineens de expansiedrang weg.
  Wat een rust.

Of registreer je om te kunnen reageren.