Commentaar

1 reactie

‘NVWA als promotor van de varkenssector’

Een positief NVWA-rapport over varkensgezondheid hoort ingelijst opgehangen in kantoor.

Anne-Marie van der Linde volgt voor Boerderij de klimaatcontroles die de NVWA bij varkens uitvoert. Een paar maanden geleden ging ze mee op zo’n keuring. Vrijdag belde zij me op, ze had een hele zwik NVWA-keuringsrapporten opgeduikeld en, tja, daar zat wel wat vreemds in bij eerste lezing. Of ik ook eens wilde kijken.

Tuurlijk wilde ik dat wel. Graag zelfs! En met in het achterhoofd ‘het zal wel, wat staat ons nu weer te wachten’, begon ik de rapporten te lezen. Grote lijn: overal veel te hoge concentraties CO2 en NH3. Zoiets belooft meestal niet veel goeds. Daar kunnen de dierenwelzijnsactivisten de sector mee om de oren slaan.

Van niet best naar heel goed in enkele pagina‘s

Maar enkele pagina’s verder sloeg het gevoel om. Het werd stukken aangenamer. Want de controlerende NVWA’ers benoemen dan dan wel keer op keer dat de grenswaarden – ver – overschreden worden, ze benadrukken ook telkens dat de varkens gezond zijn, geen rode ogen zichtbaar zijn, geen staartgebreken en geen longontstekingen van betekenis. Ze troffen 2 dieren met longontsteking aan op 23 bedrijven. Wat ze ook zien: ‘Zeer mooie varkens’. Werkelijk in koeienletters staat het op een van de verslagen. Als ik de betreffende varkenshouder was, hing ik dat verslag ingelijst in de kantine of op kantoor.

Lees verder onder de foto.

‘NVWA als promotor van de varkenssector’

Wat ook opvalt in de rapporten is de professionele blik van de NVWA’ers. Dit zijn mannen met verstand van zaken en met praktisch inzicht. Ze controleerden op klimaat en zagen dat meetventilatoren niet draaiden – de varkenshouder had het niet opgemerkt – en dat sensoren verkeerde waarden aangaven, – idem –.

Er volgden praktische adviezen. En de sfeer die uit de rapporten spreekt, is er een van samenwerking met en gevoel voor de varkenshouder. Dat horen we wel eens anders. Die praktische blik spreekt ook uit het zien van slechte roostervloeren door de controleurs. Zo slecht zelfs dat voor enkele afdelingen een oplegverbod ingesteld werd na de lopende ronde. En terecht natuurlijk.

Gezonde varkens zijn geen nieuws

En het mooie is: het is openbare informatie. Het komt namelijk naar buiten vanwege een WOB-verzoek van Wakker Dier. Die weet niet goed wat met deze resultaten te doen. Ja, tuurlijk, klimaat kan ziekmakend zijn en de normen worden overschreden, dus is er misschien iets niet helemaal op orde. Maar die kerngezonde varkens die de opsporingsambtenaren aantreffen, die had Wakker Dier niet verwacht bij deze controles en cijfers.

Helaas haalt dit soort best wel verrassende zaken de publieksmedia niet. ‘Varkens gezond bij controles’, dat is geen nieuws. ‘NVWA als reclamemaker voor varkenssector’, dat haalt dit keer wel dit vakblad.

Eén reactie

  • wienbemelmans

    Laat wakker dier in de stal werken , dan is alles 200% , dan moeten ze wel te vreden zijn, maar daar krijg je ze niet voor want dan kunnen ze niet zeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.