Boerenblog

1 reactie

‘Het is al decennialang een ongeregelde bende’

Qua regels blijft het erg moeziaam in de varkenshouderij. In 30 jaar leerde de overheid weinig.

Ik bezocht deze week een klant bij ons in de omgeving waar we bezig zijn met de afwerking van een nieuwe vleesvarkensstal voor circa 3.500 varkens. Met het bespreken van de forse uitbreiding in deze tijden kwam ook de bouw van oude stallen op deze locatie nog eens ter sprake.

Dat was namelijk het eerste project dat door ons gebouwd werd, medio 1992. Ik vertelde de klant dat zijn vader die locatie gekocht had, maar dat de vergunning snel zou verlopen. Er zou dus snel gebouwd moeten worden.

Een afdeling in een nieuwe varkensstal.
Een afdeling in een nieuwe varkensstal.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, werden de bouwplannen samen met onze ervaring geoptimaliseerd waardoor het plan flink veranderde tijdens de bouw. De stallen werden tegen elkaar gebouwd en de diergroepen intern verschoven. Omdat ik de ambtenaren in onze gemeente goed ken, was de wijziging van de vergunning snel geregeld en konden we ondertussen met het grondwerk beginnen.

Bezwaar van Brabantse milieufederatie

Toen de vergunning gepubliceerd werd, was de putvloer al klaar en maakte de Brabantse milieufederatie bezwaar tegen de wijziging. Er kwam een kort geding met aanvraag voor een voorlopige voorziening.

Ik had nog een week voor de zitting en besloot snel alle spanten te zetten en de zijgevel te metselen. Ik was elke dag op de bouwlocatie om alles te regelen en maakte ’s ochtends uit een goede hoek een foto zodat de stal al voor het grootste gedeelte klaar leek.

De stress bleef. We waren net voor de zomer gestart met bouwen en in november moesten er dieren in zitten. Anders verliep de vergunning

Die foto liet ik de rechter zien en die besliste in ons voordeel, De reden: bij een eventueel ongelijk van de milieuorganisatie zou de schade bij een bouwstop onevenredig hoog zijn. Maar daarmee was alle stress nog niet weg.

We waren net voor de zomer met de bouw gestart en in november moesten er dieren in zitten. Anders verliep de vergunning. Met veel inzet kregen we de stal op tijd klaar en konden we de bewijzen maken dat de stal op tijd klaar was. En ook nu is er weer tijdsdruk. Dit keer vanwege de Vamil. De stal moet aan het einde van het jaar in gebruik zijn. Gelukkig hadden we nu meer tijd en is dit geen probleem.

Al 30 jaar een ongeregelde bende

Met dit alles in het achterhoofd kwamen wij tot de conclusie dat het in de varkenshouderij al meer dan 30 jaar een van overheidswege ongeregelde bende is. Van de interimwet in 1985 tot vandaag de dag, elk jaar moet het weer anders en alles wat de varkenshouders ondernemen is niet goed (genoeg).

Ik leg me er inmiddels bij neer dat het telkens weer anders moet. Ik ben dit immers gewend. Ook onze klant – een jonge ondernemer van de tweede generatie – gaat er gelaten mee om. Hij is eveneens niet anders gewend.

Nu komt de minister weer met plannen. Alles moet opnieuw anders, meer circulair. Ik vind dat onzin. Alle grondstoffen worden al goed gebruikt en er wordt niets weggegooid. Wij bevorderen een circulaire wereld, waarom een circulaire Nederlandse landbouw dan beter voor ons zou zijn? Ik zou het niet weten.

Eén reactie

  • veldzicht

    Het begint een beetje te lijken op nazi Duitsland van voor en tijdens de 2e wereldoorlog waar ook bepaalde groeperingen overal de schuld van kregen en op het laatst totaal rechteloos waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.