Redactieblog

4 reacties

‘Geen nieuwe gierkelders onder varkensstallen’

Varkensmest en -urine gescheiden opslaan, levert voordelen op voor de mestafzet en het stalklimaat. Het Franse Cooperl is hiermee op de goede weg.

Een paar dagen veehouderijbeurs EuroTier leidt tot nieuwe inzichten. Een daarvan is dat het onlogisch is mest en urine in dezelfde opslag op te vangen. Deze mening is meerdere mensen en bedrijven toegedaan.

De Duitse stalinrichter Big Dutchman introduceerde tijdens EuroTier het Pig T. Een varkenstoilet dat mest en urine uit elkaar houdt. De urine loopt door de openingen van de mestband, in de afvoer. Met dezelfde band wordt heel gestaag de mest uit het hok gedraaid. Bij Big Dutchman denkt men als volgt: “Het is toch idioot om mest en urine te mengen, terwijl het gescheiden uit het varken komt.”

Een varkenstoilet heeft diverse voordelen. Door mest en urine te scheiden, neemt de ammoniakemissie af. Dit leidt tot een beter stalklimaat en gezondere varkens. Maar de mest is ook beter tot waarde te brengen, bewijst de Franse coöperatie Cooperl.

Het Trac-systeem van Cooperl om urine en mest gescheiden op te slaan. - Foto: Henk Riswick
Het Trac-systeem van Cooperl om urine en mest gescheiden op te slaan. - Foto: Henk Riswick

De Fransen hebben ook een stand op EuroTier. Daar tonen zij hun Trac-techniek. Een concept dat met behulp van een schuif en urinegoot beide bestanddelen gescheiden opvangt en opslaat. Dit leidt tot een halvering van de ammoniakemissie, blijkt uit Franse metingen.

Bekijk ook de fotoserie: EuroTier: overzicht innovaties en bijeenkomsten

Zeker zo interessant is om te vernemen wat de Fransen doen met de varkenspoep. Bertrand Convers, specialist mineralen en milieu van Cooperl, laat zien dat zij daar biogas uit winnen en organische meststof mee produceren. Het stapelbare deel van de varkensmest wordt gedroogd en aangevuld met pluimveemest en afvalproducten uit de slachterij. Het resultaat is een droge korrelmeststof voor akker- en tuinbouw en wijnboeren.

Een organische meststof op maat voor ieder denkbare teelt. Cooperl dochter Fertival levert de meststof namelijk in 400 verschillende samenstelling, op maat voor elke afnemer. De coöperatie maakt 60.000 ton meststof per jaar. De varkensboeren beuren tussen € 5 en € 20 per ton vaste mest. De vergoeding hangt af van hoe trouw zij voer en genetica afnemen bij hun coöperatie.

De enige optie om vraag naar varkensmest te krijgen, is door er een stabiel en voorspelbaar product van te maken. Dan is het minder belangrijk of het nu als organische meststof of kunstmest op de markt komt.

Laatste reacties

 • WGeverink

  De stal gebruiken als mestopslag is erg onlogisch omdat het duur is en een negatief effect heeft op de gezondheid van de dieren in de stal. Vooral als de gezondheidsstatus zoals in nederland al aan de lage kant is is er juist voordeel te halen met het buiten de stal opslaan van de mest. Of je de mest gaat scheiden in vaste delen en urine heeft denk ik vooral te maken met als je het moet vermarkten. Als je het op eigen land gebruikt is het minder interessant om daar investeringen voor te doen.

 • boerkebrabant

  de mest zal er toch uit moeten, met de riek of een loader stro eruit halen zie ik nie zitten, alles wat onder de rooster zit wat beweegt zal vroeg of laat kapot gaan, dat word hem dus ook nie, kortom. gewoon put eronder, zorgen dat de mestfabrieken draaien en leeg houden die put, dat zal ook al veel amoniac uitstoot in de stal schelen, dan hebben de luchtwassers , de dieren en de verzorgers het een stuk prettiger

 • kees.van.dooren1

  @boerkebrabant, put er onder en afvoeren is laten ontzorgen. Doorgaans duurste oplossing.

 • Tinus1

  Inderdaad Kees, goede conclusie. De varkenssector zit continue te mopperen op anderen maar zelf de handschoen oppakken, alle kleine beetjes helpen, ho maar. Andere moeten maar voor hen (rest) produkten die ze produceren maar goed afzetten . Eigenlijk de omgekeerde wereld. Jaren geleden is er ooit een verplichting geweest dat je eerst afzet moest hebben voordat er stallen bijgebouwd konden worden. Dat is zeer moeilijk ivm met ellelange procedures van vergunningen waardoor je je afnemers geen planning kunt geven. Maar je voorbereiden op afzet is iets anders. Zie de pluimvee, bijna altijd de voorlopers, droge mest en geen centje pijn qua mestafzet. Varkensboeren moeten varkensrechten kopen en lijken te denken dat de rest dan ook geregeld is. Daarom was de POR ook geweldig: eerst mestverwerking/afzet dan varkensrechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.