Redactieblog

6 reacties

‘Respectloze wake’

Respectvol gedenken is iets anders dan een aanklacht tegen de varkenshouderij.

Stalbranden, een fenomeen dat de laatste jaren helaas steeds vaker voorkomt. De sector is zich van deze kwestie bewust en werkt er met de politiek en verschillende organisaties hard aan. Sedert 2014 is ook de wet- en regelgeving fors aangescherpt.

Te veel stalbranden

Ondanks deze serieuze inspanningen wordt het lijstje ieder jaar langer. Het trieste hoogtepunt was Erichem, maar ook in Oirschot, Deurne en Heeswijk-Dinther ging het om aanzienlijke aantallen. Overigens staat Nederland niet alleen. Bij onze zuiderburen ging het afgelopen jaren mis in onder meer Aartrijke, Ophoven, Deinze, Vleteren, Jabbeke en Lichtervelde, in Duitsland ging het in juli bij Rheine nog om 8.000 dode dieren.

Felle reacties

Met iedere stalbrand komen ook felle reacties op gang in de reguliere en op sociale media. Een serieus debat is zinvol en nodig: varkenshouders zijn zich ten volle bewust van deze maatschappelijke discussie en staan daar ook voor open. Zakelijke discussie, niet op basis van emoties. Bij een recente brand in Didam kreeg dit een nieuwe wending. Er was namelijk voor de 2.500 varkens een wake georganiseerd. Men wilde de wake aanvankelijk houden bij de getroffen boerderij, maar na overleg met de politie en de burgemeester werd dit plan verlaten en is gekozen voor een Mariakapel.

Gebrek aan respect

Natuurlijk is de vrijheid van meningsuiting een groot recht in Nederland. Het behoort ook tot de grondrechten. Maar nu vraag ik je toch, hoe bedenk je het om onder het mom van een wake een verkapte demonstratie te houden tegen stalbranden recht voor de boerderij van het getroffen gezin?! Een wake gerelateerd aan dieren in plaats van mensen vind ik persoonlijk al bizar. Het lijkt wel een slechte LSD-trip uit de jaren 60, een teken aan de wand dat sommige mensen zich vervelen en blijkbaar aandacht nodig hebben.

Het is naar mijn idee ondenkbaar om zoiets te organiseren zonder het boerengezin of althans zonder hun instemming

Bloemen leggen en teksten als ‘Rust zacht slachtoffers, we zullen jullie nooit vergeten’? Je zou ze bijna een drugstest afnemen! Het is naar mijn idee ondenkbaar om zoiets te organiseren zonder het boerengezin (in feite in hun rol als ‘nabestaanden’) of althans zonder hun instemming. Dat getuigt juist van een gebrek aan respect.

Beschuldigende boodschap

Uiteindelijk blijkt ook uit de spandoeken en borden en uitlatingen die bij en voorafgaand aan deze wake gedaan worden, dat het helemaal niet om een respectvol gedenken gaat. Het is deze mensen te doen om het verkondigen van een belerende, in feite beschuldigende boodschap aan het adres van de veehouders en ‘de bioindustrie’.

Volgens de organisatie voelt men met de boer mee en richt men zich ook niet alleen tot de boer, maar ook tot de consument. Ikzelf geloof er helemaal niets van. Als dat waar is, stel ik voor om de volgende wake bij de lokale Jumbo of Plus te houden. Of op de Dam. Weet u nog wat de mariniers daar destijds mee deden?

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Waarom geen Wake voor de miljoenen slakroppen die door het oogst mes zijn vermoord of de ontelbare graankorrels?
  De antivlees lobby gaat gemakshalve maar uit van "planten hebben geen gevoel" die kun je dan ook met een gerust hart tot voedsel vermalen/verwerken. Daar komt bij dat ze goed zijn voor het klimaat probleem (CO2 opname). Deze zoals, De Rooy schrijft, zich door en door vervelende mensen zouden hun biologie les van weleer nog eens moeten nalezen en speciaal de hoofdstukken m.b.t. de kringloop van het leven. Eten en gegeten worden!!!

 • DieDeej

  Het is wetenschappelijk aangetoond dat een varken het bewustzijns- en intelligentieniveau van een kind van 3 heeft. Ze zouden jou een drugstest moeten laten doen Joost. Een boer die vanwege financieel gewin over de rug van 20,000 afgefikte varkens wijgert een sprinklerindtallatie aan te leggen slachtoffer noemen.

 • kleine boer

  diedeej jij hoeft nergens op getest te worden je reactie zegt genoeg....

 • GJ Bunt

  diejee, spreek niet OVER mensen,maar MET mensen en vraag meteen of de varkenshouder geld heeft voor een sprinklerinstallatie...
  Ik vind uw reactie schandalig en kan niet begrijpen dat een blad als Boerderij dit niet censureert.

 • Ellis de Wal

  Wat een opruiend stuk! Er was voor een stel Didamse jongeren weinig nodig om op de vuist te gaan en op facebook zijn ze aardig actief geweest. Om als advocaat op te roepen/ verwijzen naar de mariniers destijds... apart. En Boerderij die bereid is dit te plaatsen... apart.

  Het groeiend aantal stalbranden baart niet alleen een deel van de burgers zorgen, ook organisaties als Carring Vets wijzen er herhaaldelijk op. Er lijkt weinig te veranderen behalve dat burgers en boeren meer tegenover elkaar komen te staan. En Overheid, LTO, NVWA, veeartsen, supermarkten, melkgiganten etc., consumenten blijven vooral buiten schot.

 • huisvader

  Ellis de Wal helemaal gelijk , ik zie de toegevoegde waarde niet van het stuk .
  Omgekomen vee bij brand is vreselijk voor dier en mens .
  De burger lees "consument " moet de symphatie en het respect wel voor de boer en zijn product wel behouden .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.