Commentaar

11 reacties

‘Neergaande spiraal in varkenshouderij’

De varkenshouderij zit in zwaar weer. Het aantal bedrijven zal de komende jaren snel afnemen. Nog sneller dan al gedacht.

Het actieplan Vitalisering Varkenshouderij van de POV zei in 2016 nog dat het aantal ondernemingen terug zou lopen van 5.000 naar 2.000 ‘of nog minder’, met 2.500 tot 3.000 productielocaties. De Rabobank komt nu met een schatting van nog maar 1.000 varkenshouders in het jaar 2030. De komende jaren wordt een heuse stoppersgolf verwacht.

Oorzaken van stoppersgolf

De oorzaken zijn heel divers en liggen niet rechtstreeks bij een gebrek aan afzetmarkt. Schaalvergroting speelt een rol. Niet alleen stallen, ook bedrijven worden groter. En daarmee krijgen ze een ander karakter. Het familiebedrijf maakt steeds meer plaats voor ondernemingen met meerdere productielocaties met daarop bedrijfsleiders. Een model dat ook in andere landen in opkomst is.

Het gebrek aan draagvlak in dit dichtbevolkte en over-kritische land maakt meegroeien lastig tot onmogelijk

Nederland – vanouds juist dé aanjager van schaalvergroting – kan hierin niet meekomen. Het gebrek aan draagvlak in dit dichtbevolkte en over-kritische land maakt meegroeien lastig tot onmogelijk.

Hopen op mooie regelingen

Enkele duizenden ondernemers gaan eieren voor hun geld kiezen. Een hard gelag dat nog moeilijker wordt doordat afgeschreven stallen weinig opbrengen. Bij gebrek aan grond om duur te verkopen moeten ze hopen op mooie rood voor rood regelingen of saneringsgeld. Op zijn best blijft er een gezonde kernsector over, vergelijkbaar met de pluimveehouderij van nu. Daarvoor is nog wel heel veel nodig, waarbij draagvlak met stip op nummer 1 staat.

Laatste reacties

 • themmen

  Krijgen de linkse partijen dan toch gelijk dat de intensive veehouderij failiet is?

 • veldzicht

  Hoe kleiner de sector des te minder hebben ze te vertellen,kijk naar de nertsenhouderij en een stelletje D66 rechters maken het af, die hebben ook helemaal niks met de veehouderij.

 • Tuig

  Pluimveehouderij gezonde sector?

 • niet

  Wat lekker negatief allemaal over de varkenshouderij. Hoezo moet dit ineens allemaal?? Hebben we nog niet genoeg gezeik over ons heen gehad. Eerst laten ze ons groeien en nu als een baksteen laten vallen. Zijn vele gezinnen waar veel ellende is maar ja daar heeft de Rabo geen boodschap aan!!!

 • Gat

  Draagvlak, door schaalvergroting?? Het laatste varken moet het land uit. Waarom draagvlak bij kippen wel. Wat denk je van al die moslims in ons land, die vinden varkens onreine dieren.

 • bankivahoen

  Draagvlak voor kippen? Waar ergens?

 • .....

  Weinig toekomst voor varkens in Nl. Hoge mestafzetkosten, veel regels en bovendien wordt je hier met de nek aangekeken, pak dat geld aan van die warme sanering, nu het nog kan

 • massy

  Als alle boeren nu de BOERDRIJ eens op zeggen!!! dan stop dat ook.

 • farmerbn

  Als er straks van Brussel bijna twee keer zo veel mest op een ha mag, dan komt het met de varkenshouders helemaal goed. Helemaal als voedingsbedrijven van hun overschotten af moeten en bij moeten betalen als varkenshouders hun voedselafval aannemen. Stel je voor; gratis voer en geld toe!

 • Vhouder

  weinig waardering voor hard werkende boeren schandalig

 • varken23

  Massa is kassa geldt alleen voor de periferie (ketenpartners). Dat zijn de enige die verdienen aan schaalvergroting, en de aanpassingen die telkens gedaan moeten worden om weer aan nieuwe wet en regelgeving te voldoen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.