Commentaar

1 reactie

‘Doe wat het Handboek Varkenshouderij zegt’

De basisvaardigheden lijken verloren gegaan in de race om schaalvergroting en de jacht op marges in de varkenshouderij.

In de lijst van slachtlijnbevindingen voeren longaandoeningen en leveraandoeningen de topposities aan. Dat is al zo sinds de slachterijen gegevens terugkoppelen, en dat deden ze voor 1980 al. Slingerziekte, streptokokken en griep plagen ook al decennia de varkens en de varkenshouder. Van Aujeszky zijn we nu een jaar of tien af, maar PRRS, Circo en mycoplasma geven nog steeds grote schade. We hebben dus in 40 jaar tijd ondanks nieuwe stallen, beter klimaat, beter voer, betere genetica en volop automatisering weinig vooruitgang geboekt. De percentages varkens met afwijkingen zijn redelijk stabiel.

Goedkope, bijna gratis maatregelen

Ik schrok afgelopen herfst van reacties van varkenshouders bij een voorlichtingsavond over darmaandoeningen. Wat te doen als slingerziekte optreedt of dreigt? Ik zou zeggen ‘doe wat het Handboek Varkenshouderij zegt’:

 • controleer of de biggen voldoende water drinken
 • schroef de temperatuur minstens 3 graden op
 • ventileer iets harder
 • rantsoeneer de biggen
 • ga van korrel over op meel
 • zet aspirine onder het water
 • voeg zuur toe
 • geef de biggen eventueel tijdelijk wat luxer voer

Zulke antwoorden gaven de aanwezige jonge ondernemers echter niet. Ze zochten het direct in de richting van medicatie en vaccinatie. Alleen enkele oude rotten opperden de goedkope, bijna gratis, maatregelen uit het Handboek.

Zorg voor dieren tot in de puntjes beheersen

Werken met personeel en meerdere locaties, prima. Verantwoordelijkheden delegeren aan medewerkers: ook een goede zaak. Maar je moet als ondernemer wel de zorg voor de dieren tot in de puntjes beheersen wil je personeel gericht kunnen aansturen. Je moet zelf aanvoelen waar het fout dreigt te gaan voor het personeel dat doet. De basisvaardigheden lijken echter verloren gegaan in de race om schaalvergroting en de jacht op marges.

Focus in onderwijs ligt op management

De opleidingen zijn daar mede schuldig aan. De focus ligt daar op managementskills. Insemineren, varkens voeren en klimaat regelen, dat kunnen de varkenshouders wel is de gedachte. Met de mond kan iedereen het, in de praktijk valt het tegen. Hoog tijd voor bij- en nascholing op vlak van de werkelijke bedrijfsvoering.

Eén reactie

 • John*

  ziektes zijn een resultaat van fouten in de basis, vaccinaties zijn gordijnen om de problemen uit het zicht te houden en medicatie als het ware een grote voorjaarsschoonmaak. De echte management skills over het houden van dieren zijn inderdaad ver te zoeken in het huidige onderwijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.