Boerenblog

1 reactie

‘Meeste biggen met zaad van gisteren’

Sperma is sperma, zou je denken. Toch blijkt zaad van een dag oud de meeste biggen te geven.

Zoveel mogelijk rendement uit je zeugenstapel halen is een doel op zich. Maar hoe zet je soms de puntjes op de ‘i’? Vele managementfactoren zijn te beïnvloeden, maar de vraag is hoe je sleutelt aan zaken als voeding en spermakwaliteit.

Deze twee uiterst belangrijke en tevens kostbare aanvoerposten hebben een grote vinger in de pap als het gaat om resultaat behalen. Vaak vertrouwt men erop dat het wel goed zit. Is dat ook zo en kan het soms nog beter?

Invloed spermaleeftijd op productieresultaten

Zo hebben we laatst binnen onze bedrijfsvoering gekeken wat de invloed is van spermaleeftijd op productieresultaten. Dat de kwaliteit goed is weten we allemaal, maar toch kwam er een interessant feit naar voren in het onderzoek.

Alle dekkingen met bijbehorende beren worden nauwkeurig ingevoerd in het managementsysteem. Hierdoor kunnen resultaten van verschillende beren uitgezocht worden maar ook geeft dit inzicht in leeftijd van sperma. Onze fokkerij adviseur heeft met gegevens van de ki-organisatie inzichtelijk kunnen maken wanneer welk sperma is uitgeleverd en dit gekoppeld aan het moment van inseminatie.

Afbigpercentage

Uit die gegevens komt naar voren dat bij 50% van de inseminaties twee dagen oud sperma is gebruikt, 30% is één dag, 4% is nul dagen en de overige 16% is drie dagen of ouder. Tevens is gekeken naar de leeftijd bij levering. In 92% van de gevallen is vers sperma geleverd van nul dagen en in 8% van de gevallen gaat het om een levering van één dag oud.

Vervolgens is met bovengenoemde gegevens gekeken wat de invloed is op het totaal geboren biggen en het afbigpercentage. Je zou verwachten dat vers de beste resultaten boekt. Maar is dat ook zo? Gekeken naar de invloed van de leeftijd van het sperma op het afbigpercentage leek daar weinig verschil.

Wel zagen we een klein verschil in het totaal aantal geboren biggen. Het resultaat bij nul dagen lag iets lager dan bij de overige dagen. Een verschil van 0,4 big. Toch een opvallend verschil, als je het mij vraagt.

Opvallend verschil in totaal geboren

Vervolgens is gekeken wat voor invloed de leeftijd van sperma bij levering heeft op de productieresultaten. Zoals ik al zei is in 8% van de gevallen sprake van sperma van een dag oud. De invloed op het afbigpercentage bleek nihil. Wel kwam een opvallend verschil naar voren in het totaal geboren. Bij leveringen van een dag oud bleek het totaal geboren maar liefst 0,8 big hoger te liggen. Dit is een aanzienlijk verschil.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat het sperma wat geconditioneerd is teruggekoeld bij het ki-station een positief effect lijkt te hebben op toomgrootte. Het lijkt dus beter om vandaag het zaad van gisteren te ontvangen. Toch iets om over na te denken wanneer je morgenvroeg de telefoon pakt om de ki te bestellen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Mijn broer is ook een hele tijd vrijgezel geweest en heeft nu twee prachtige kinderen ;)

Of registreer je om te kunnen reageren.