Boerenblog

‘Groen en gele stroom’

Ja, u leest het goed: groen en gele stroom. Nooit van gehoord? In deze weblog leg ik het uit.

In Duitsland is al vele jaren sprake van een enorme boost van alternatieve energie. Je ziet het verschil met Nederland direct als je de grens overgaat. Biogasinstallaties, zonnepanelen op daken of in velden en windmolens. Héél véél windmolens. Zoveel windmolens dat het bijna gevaarlijk is om als plattelandsjongere dronken naar huis te fietsen. Wij klapten vroeger dan op een lantaarnpaal. Deze Duitse boys (en girls) klappen op een 100 meter hoge windpaal. Kunnen ze wel hebben, die Duitsers.

Fermentatie vraagt heet water

Ik was in Noord-Duitsland, regio Hamburg-Lübeck, om enkele varkensbedrijven te bezoeken. Voor fermentatie hebben we heet water nodig en het ging over mogelijkheden om water te verhitten. Daar vertelde een ondernemer dat ‘alles goedkoper is dan stroom’. Groene stroom is voor de Duitser namelijk nogal duur. Zij betalen een heffing op stroom om zo die enorme ombouw en subsidiëring mogelijk te maken. De groenestroomproducent krijgt een goede en voor lange tijd gegarandeerde prijs uitbetaald.

‘Terwijl we praten, komt naar voren dat een deel van die molens alleen maar draaien om het geheel niet te laten verroesten’

Verkapte staatssteun

Op het moment maken al die molentjes zoveel stroom dat de Duitsers dit spotgoedkoop de grens over gooien. De ‘Hollandse’ energiefirma’s verdienen daar dus goed aan. Die zijn ook af en toe in Duitse handen. Verkapte staatssteun, zullen we maar zeggen. Terwijl we praten, komt naar voren dat een deel van die molens alleen maar draaien om het geheel niet te laten verroesten. Stroomnet overbelast en energie wordt niet afgenomen. Die politici en bestuurders zijn weer eens doorgeschoten.

Ergerniswekkend

Ook gaat Duitse stroom bijna voor niks naar Oostenrijk en Finland. Die gebruiken de goedkope stroom om water omhoog de bergen in te pompen. Daar slaan ze het op in stuwmeren. En als er behoefte is aan stroom, bijvoorbeeld als het in Duitsland windstil is, laten ze het water door dynamo’s naar beneden donderen. Die stroom verkopen ze dan voor een hoge prijs aan de Duitsers. ’t Is wat die groene stroom. Als Duitser wel iets om je groen en geel aan te ergeren. Hoppa, daar hebben we de groen en gele stroom.

Of registreer je om te kunnen reageren.