Boerenblog

‘Efficiënte kringloop vereist groot bedrijf’

Duitsers willen steeds vaker lokaal geproduceerd product. Dat staat bepaald niet op gespannen voet met grootschalige bedrijven.

Ik heb de indruk dat in Duitsland de behoefte en interesse in lokaal geproduceerd voedsel groot is. Onderweg zie je vaak verkoop van agrarische producten op van die mooie grote Duitse Bauernhofen. Eieren, groente, aardbeien, asperges, aardappelen.

Alles van Duitse herkomst

Ik spreek regelmatig Duitse ondernemers die bezig zijn met de verkoop van hun varkens aan lokale slagers. Fermentatie heeft dan hun interesse omdat ze dan eenvoudiger en goedkoper van hun soja afkomen. Soja is vaak genetisch gemodificeerd (non-gmo is knalduur) en import. Duitsers willen graag het voer, de big, het varken en de slachterij van Duitse herkomst. Daar liggen kansen voor oplettende en ondernemende ondernemers!

Prachtige kringloop

Zo was ik ook op gesprek bij een vleesvarkenshouder. Of eigenlijk aardappel-ondernemer. Wekelijks verwerkt hij 300 ton piepers tot kant-en-klaar verpakte producten, onder eigen merk. Geweldig! De aardappelschillen worden met de warmte van de eigen biogas installatie gekookt en daarna gevoerd aan onder anderen de eigen varkens. En de biogas-mest gaat terug op het land. Een prachtige kringloop en zeer efficiënt.

Investering van paar miljoen euro

De mens/consument moet echter eens leren nadenken. Want dan beseft hij of zij ook dat dit soort efficiënte kringlopen alleen maar op grote bedrijven kan! Een investering van een paar miljoen euro is niet terug te verdienen met 1.000 varkens. Efficiënte, schone, hoogwaardige kringlopen vereisen grote bedrijven. En dan is 1+1=3. Zo simpel is het!

En iedereen wil het zo. Toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.