Foto: ANP VarkensOpinie

‘Aanscherping bouweisen onafwendbaar na stalbrand’

Schrik, afschuw en verontwaardiging voeren de boventoon in de afwikkeling van de brand op varkensbedrijf De Knorhof.

Eén fatale stalbrand kost 24.000 varkens het leven. Het zijn net zoveel dieren als in het tijdvak 2005-‘09 in totaal; toen nog verdeeld over 64 branden.

De brand in Erichem is niet de eerste dit jaar. Het aantal dode dieren wekt nu vooral afschuw. Leg in deze emotie eens uit dat er op gebied van brandveiligheid juist in de afgelopen jaren veel is verbeterd. Dit lukt niet.

Oude stallen

Feit is dat een geplande evaluatie stalbranden nog deze maand naar de Tweede Kamer gaat. Het Actieplan Stalbranden dateert uit 2012. In dit plan is naleving van regelgeving en aanscherping van bouwvoorschriften opgenomen. De regels betreffen architectuur (compartimenten), bouwmateriaal en blusapparatuur. Punt is dat dit vooral opgaat voor nieuwe stallen en bij renovatie. De stal in Erichem was tenminste 25 jaar oud. En zo staan er nog diverse stallen in Nederland.

Milieu

Een ander onderbelicht aspect is milieu. Juist omwille van stankhinder is er vaak één centrale afzuiginstallatie voor luchtwassen. Het vuur grijpt via deze installatie snel om zich heen.

Elk gerechtvaardigd argument ook, de druk op aanscherping van bouweisen zal worden opgevoerd. De sector rest geen keuze dan hierin tegemoet te komen.

Beheer
WP Admin